Home ΙΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Συνέντευξη στην Κατερίνα Ηλιάδη της εφημερίδας "ΠΟΛΙΤΗΣ"  

Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2018

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και η ηγεσία της Αστυνομίας, αποφάσισαν να δώσουν τη μάχη με το οργανωμένο έγκλημα, διότι ξανάρχισαν κάποιες εγκληματικές ομάδες να δραστηριοποιούνται στον τομέα των εκβιασμών/προστασίας σε συνδυασμό με την πώληση ποτών. Μια παράνομη δραστηριότητα που τα τελευταία πέντε χρόνια είχε περιοριστεί, μετά από οργανωμένες και συστηματικές αστυνομικές επιχειρήσεις. Ερωτηθείς ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, γιατί έπρεπε να τραυματισθούν δύο αστυνομικοί για να ληφθεί απόφαση για πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, απάντησε ότι η Αστυνομία ουδέποτε σταμάτησε να διώκει το οργανωμένο έγκλημα. Οι σχεδιασμοί γι' αυτές τις επιχειρήσεις είχαν ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και το περιστατικό στον Ύψωνα ήταν απλώς η αφορμή για έναρξη της μεγάλης αυτής προσπάθειας. «Οργανωμένο έγκλημα είναι οι εγκληματικές ομάδες με πάνω από τρία μέλη, με δομή και αρχηγό, οι οποίες δραστηριοποιούνται επανειλημμένα σε ένα φάσμα εγκληματικών δραστηριοτήτων όπως είναι οι φόνοι, οι απόπειρες φόνου, εμπρησμοί, ληστείες και εκβιασμοί, ναρκωτικά, απόπειρες καταστροφής περιουσίας με εκρηκτικές ύλες, διαρρήξεις, κλοπές. Υπάρχουν πολυπληθείς ομάδες, υπάρχουν και ολιγομελείς. Ναι, υπάρχουν αρκετές εγκληματικές ομάδες στην Κύπρο και η Αστυνομία κατέχει πληροφορίες για τα μέλη τους, τους αρχηγούς, τις παράνομες δραστηριότητές τους, τα μέσα που χρησιμοποιούν. Η Αστυνομία έχει χαρτογραφήσει το οργανωμένο έγκλημα και εδώ και λίγους μήνες κάνει πλέον στοχευμένες επιχειρήσεις και έρευνες. Στόχος η συλλογή στοιχείων, καταθέσεων, δακτυλικών αποτυπωμάτων κ.λπ., ώστε όλα αυτά να αξιολογηθούν εκ νέου από την Αστυνομία, να γίνει σύγκριση με παλαιότερα στοιχεία και ανάλυση των νέων δεδομένων, να συμπληρωθεί το παζλ και παράλληλα να εξιχνιαστούν υποθέσεις του παρελθόντος και διευκολυνθούν έρευνες για πρόσφατες υποθέσεις» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον «Πολίτη».

Δεν έχετε καθυστερήσει να κηρύξετε τον πόλεμο στο οργανωμένο έγκλημα;

Όταν ανέλαβα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να μελετήσω τη δράση της Αστυνομίας σε σχέση με το οργανωμένο έγκλημα. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι αυτή ήταν περιορισμένη. Η Αστυνομία δεν ήταν επιχειρησιακή, δεν ήταν προτεραιότητά της οι επιχειρήσεις εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος, το σοβαρό έγκλημα ήταν σε έξαρση, όπως φαίνεται και από τα στατιστικά στοιχεία. Από τα μέσα του 2009 μέχρι τα μέσα του 2012, ήταν η χειρότερη περίοδος σε ό,τι αφορά το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα στην Κύπρο. Για τρία χρόνια είχαν γίνει μόνον 1.000 επιχειρήσεις που σχετίζονταν με δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος - προστασία/ μπράβοι, νυχτερινά κέντρα, παράνομα υποστατικά τζόγου, ναρκωτικά κ.λπ. Από τον Σεπτέμβρη του 2013 μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2016, έγιναν πάνω από 7.000 επιχειρήσεις, οι οποίες συνδέονταν με τη νύχτα: προστασία, νυχτερινά μαγαζιά και κέντρα αναψυχής, παράνομη πώληση ποτών, υποστατικά τζόγου, εμπορία προσώπων, ναρκωτικά. Χαρακτηριστικά να σας πω ότι κάποιοι από την τότε ηγεσία της Αστυνομίας, θεωρούσαν ότι η πώληση ποτών με εκβιαστικό τρόπο και απειλές, ήταν ελεύθερος ανταγωνισμός στην αγορά ποτών… Έγιναν στοχευμένες επιχειρήσεις και περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό, μπορώ να πω, αυτή η παράνομη δραστηριότητα μέχρι το 2016. Όμως, έχουν αρχίσει κάποιοι, σιγά-σιγά, να επαναδραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα, μετά και από κάποιες δολοφονίες των τελευταίων χρόνων. Επιπλέον, το 2012 λειτουργούσαν 185 υποστατικά παράνομου στοιχήματος/ τζόγου. Σήμερα, λειτουργούν 20–25 υποστατικά στις ελεύθερες περιοχές που ελέγχονται από την Αστυνομία για παράνομο τζόγο, στην Πύλα και εντός των Βρετανικών Βάσεων. Παράλληλα έγιναν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για την πάταξη αυτής της παράνομης δραστηριότητας, πολλές και συντονισμένες προσπάθειες με πολύ καλά αποτελέσματα. Βέβαια, κύρια δραστηριότητα της Αστυνομίας είναι η δίωξη της εμπορίας ναρκωτικών, που παρά τις επιτυχίες, που όλοι προέτρεξαν να δώσουν συγχαρητήρια στην ΥΚΑΝ, και τις μεγάλες ποσότητες που κατασχέθηκαν, είναι φανερό ότι ο γενικός πόλεμος κατά του οργανωμένου εγκλήματος δεν κερδίζεται με τα μέσα που έχει στη διάθεσή της.

Και πώς θα κερδηθεί ο πόλεμος εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος;

Η Αστυνομία διαχρονικά έχει αξιοποιήσει και αξιοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της. Τα ίδια μέσα αξιοποιούσε πριν πέντε, πριν δέκα και πριν δεκαπέντε χρόνια και ο πόλεμος δεν κερδήθηκε. Γι' αυτό, επιπρόσθετα με τις επιχειρήσεις που γίνονταν και γίνονται από την Αστυνομία, είτε έντονες είτε λιγότερο έντονες, η πρόληψη και η καταστολή του εγκλήματος στοχεύει στο να περιορίσει τα οικονομικά οφέλη αυτών των κακοποιών στοιχείων, κάποιοι εκ των οποίων έχουν καταφέρει με τις παράνομες δραστηριότητές τους να δημιουργήσουν περιουσίες, να ζουν μέσα στη χλιδή, να κυκλοφορούν με θωρακισμένες λιμουζίνες αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Για πρώτη φορά, το οργανωμένο έγκλημα διώκεται και μέσω της οικονομικής παραμέτρου. Ο περιορισμός της οικονομικής δύναμης των αρχηγών των εγκληματικών ομάδων γίνεται σταδιακά και με διάφορους τρόπους. Ήδη έχουμε ενισχύσει τη νομοθεσία της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), ώστε να καταστεί δυνατή η έκδοση διαταγμάτων δήμευσης περιουσιακών στοιχείων, όταν αυτά θεωρούνται προϊόντα παράνομων πράξεων και προχωρούν οι έρευνες για τα οικονομικά οφέλη των προσώπων αυτών. Επιπρόσθετα, η Αστυνομία χρειάζεται να έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων για τα σοβαρά αδικήματα και υπό αυστηρές προϋποθέσεις και όρους. Από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, μόνον στην Κύπρο δεν επιτρέπονται οι παρακολουθήσεις. Συγκεκριμένα, 17 κράτη μέλη της ΕΕ προβαίνουν σε παρακολουθήσεις με δικαστικό διάταγμα, όπως θα προβλέπει και το δικό μας νομοσχέδιο, έξι κράτη μέλη με έγκριση της εκτελεστικής εξουσίας, δηλαδή από τον αρμόδιο υπουργό, τρία κράτη μέλη με έγκριση εξειδικευμένων οργάνων όπως είναι επιτροπή που παραχωρεί αυτή τη δυνατότητα και δύο κράτη μέλη χωρίς οποιαδήποτε έγκριση. Η Πορτογαλία επιτρέπει τις παρακολουθήσεις μόνον για τη διερεύνηση ποινικών υποθέσεων - αυτό θα υιοθετήσουμε και εμείς. Σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είναι στοχευμένες οι παρακολουθήσεις, είναι γενικά για όλα τα θέματα, σε αντίθεση με την Κύπρο που θέλουμε να είναι στοχευμένες. Δεν είναι δυνατόν, όλες οι χώρες της ΕΕ να αξιοποιούν τις παρακολουθήσεις για την αντιμετώπιση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος και εμείς να μην μπορούμε ούτε και για τις περιορισμένες περιπτώσεις των σοβαρότερων αδικημάτων που επιτρέπεται και από το Σύνταγμά μας. Με την παραχώρηση της δυνατότητας παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, η Αστυνομία θα έχει αντίστοιχα μέσα δίωξης με τα άλλα κράτη μέλη και δεν θα υπάρχουν περιθώρια δικαιολόγησης οποιασδήποτε απραξίας στον πόλεμο κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Αναδιοργάνωση πριν τις προεδρικές του '23

«Από το 2013, είχα κάνει ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις ότι προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η πρόληψη και η καταστολή του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος στον τόπο μας, γι' αυτό και χρειάζεται σχεδιασμός και στρατηγική» ανέφερε ο Ιωνάς Νικολάου, τονίζοντας παράλληλα ότι οι αστυνομικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν, δεν πρόκειται να σταματήσουν. «Η Αστυνομία πρέπει να στείλει σαφές μήνυμα ότι παρακολουθεί συνεχώς τις δραστηριότητες όσων εμπλέκονται στο οργανωμένο έγκλημα. Έγιναν τεράστιες αλλαγές στην Αστυνομία και έπονται κι άλλες» συμπλήρωσε. «Προχωρούμε στην αυτονόμηση της Πυροσβεστικής - αυτή τη στιγμή εκκρεμούν στη Νομική Υπηρεσία επτά νομοσχέδια για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Προχωρούμε στη δημιουργία Ακτοφυλακής - είναι έτοιμο το νομοσχέδιο και σύντομα θα πάει στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. Προχωρούμε και με την πλήρη αναδιοργάνωση της Αστυνομίας. Ήδη έχει γίνει μελέτη, έχει καθορισθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός της αναδιοργάνωσης, είμαστε έτοιμοι να προκηρύξουμε σχετικούς διαγωνισμούς. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αναδιοργάνωση μέχρι το 2021, πριν να μπούμε στην προεκλογική των προεδρικών του '23. Έχω ζητήσει από την ηγεσία της Αστυνομίας -και συμφωνεί και αυτή- όπως η αναδιοργάνωση γίνει ουσιαστικά για να εξυπηρετήσει την ίδια τη Δύναμη και όχι άτομα. Στο παρελθόν η προσπάθεια για αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, απέτυχε διότι σε αυτή συμμετείχαν και μέλη της ηγεσίας του Σώματος, και η μελέτη που διεξήχθη εξυπηρετούσε κάποιους και όχι τον στόχο και τον σκοπό» σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Αξιοκρατία - Διαφάνεια

Επιπλέον, ο κ. Νικολάου είπε ότι έγιναν σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τα νέα κριτήρια προσλήψεων, ενώ με δική του εισήγηση καταργήθηκαν οι προφορικές εξετάσεις, που ήταν το παραθυράκι για το ρουσφέτι, όπως επεσήμανε. «Έχουν καθοριστεί τα κριτήρια για τις μεταθέσεις και ετοιμάζεται μελέτη για το θέμα των προαγωγών. Όλα αξιοκρατικά και με διαφάνεια, χωρίς καμία παρέμβαση. Εάν είναι δυνατόν, θα ήθελα να καταργηθεί η προφορική συνέντευξη και στη διαδικασία της ανέλιξης. Δεν μπορεί να συνεχίσει το σύστημα έτσι όπως είναι σήμερα, με τις ισοπεδωτικές υπηρεσιακές εκθέσεις, να κρίνεται η προαγωγή από μία ολιγόλεπτη συνέντευξη. Κάπως έτσι είναι που γίνονται οι διάφορες παρεμβάσεις είτε από εξωτερικούς παράγοντες είτε εκ των έσω - ρουσφέτι γίνεται και από στελέχη της Αστυνομίας. Άρα, πρέπει να βρεθούν οι διαδικασίες και οι μηχανισμοί για αξιοκρατικές προαγωγές. Ακόμη, είναι η πρώτη φορά που συμμορφώνεται πλήρως η Αστυνομία με αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου και του Διοικητικού Δικαστηρίου, σε υποθέσεις που αφορούν ακύρωση προαγωγών. Για παράδειγμα, αστυνομικός κέρδισε πέντε αποφάσεις για προαγωγή, αλλά δεν υπήρχε συμμόρφωση με τη δικαστική απόφαση - στο τέλος διορίστηκε αναδρομικά και το κράτος πλήρωσε τα σπασμένα. Υπήρξαν περιπτώσεις προαγωγών που ήταν έκδηλα παράνομες ή προαγωγές που τα κριτήρια προαγωγής τους ήταν άγνωστα, με κριτήρια που δεν μπορούσαν να ελεγχθούν από το δικαστήριο. Και να μην ξεχνούμε ότι όσες προαγωγές έγιναν από το 2010 μέχρι το 2012, ακυρώθηκαν όλες» υπογράμμισε.
 

Για τη διαφθορά στην Αστυνομία τι έχετε κάνει;

Το θέμα της διαφθοράς στην Αστυνομία απασχόλησε και θα συνεχίσει να απασχολεί το υπουργείο μας μέχρι που να φύγουν οι διεφθαρμένοι. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, από την αρχή είχα υπογραμμίσει ότι θα έπρεπε να επιδειχθεί μηδενική ανοχή γύρω από τα θέματα αυτά. Έχουν γίνει πολλές ενέργειες για πάταξη της διαφθοράς μέσα στη Δύναμη, όπως μεταθέσεις και πειθαρχικές διώξεις, ενώ παράλληλα το ζήτημα άρχισε να μελετάται σε βάθος ώστε η δίωξη να γίνει αποτελεσματική. Μετά από έρευνες και μελέτες καταλήξαμε στη σύσταση της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία ενισχύεται από σχετική νομοθεσία, που προνοεί αυστηρές ποινές και επιβάλλει την εκδίωξη από την Αστυνομία των διεφθαρμένων μελών. Η υπηρεσία έχει συσταθεί πριν από μόλις δύο μήνες και είμαστε σε αναμονή συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.

Πηγή: http://politis.com.cy/article/epichirisi-al-kapone-kata-ton-egklimation--sinentefxi-iona-ston-p

Επιστροφή

© Copyright 2021, ionasnicolaou.eu, All Rights Reserved
Design & Development by Network Solutions LTD