Home ΙΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Χαιρετισμός Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στην πανδημοτική συγκέντρωση του Δήμου Μέσα Γειτονιάς για την εφαρμογή του θεσμού «Παρατηρητής της Γειτονιάς» 

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014

Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι στην αποψινή πανδημοτική συγκέντρωση για την παρουσίαση του προγράμματος του «Παρατηρητή της Γειτονιάς».

Θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμαρχο, κ. Δώρο Αντωνίου, και το Κοινοτικό Συμβούλιο για την προθυμία και τη συνεργασία τους για εφαρμογή του θεσμού «Παρατηρητή της Γειτονιάς».
Σας ευχαριστώ όλους για την εδώ παρουσία σας.

Το κράτος έχει ως ύψιστη προτεραιότητα να προσφέρει την απαιτούμενη ασφάλεια σε όλους τους πολίτες του.

Η ασφάλεια των πολιτών δεν αφορά μόνο την Αστυνομία, αλλά ολόκληρη την πολιτεία, τόσο τις Τοπικές Αρχές όσο και τον κάθε ένα από εμάς ξεχωριστά. Η συνεργασία του πολίτη με την Αστυνομία είναι μια σημαντική επένδυση στην επίτευξη της επιθυμητής ασφάλειας.

Στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, έχει τεθεί ως μια εκ των υψηλότερων προτεραιοτήτων η δημιουργία ενός νέου μοντέλου κοινοτικής αστυνόμευσης. Το μοντέλο αυτό, που έχει ως πρότυπο άλλες αναπτυγμένες χώρες, βασίζεται στη συνεργασία με τα τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας και τον Παρατηρητή της Γειτονιάς με σκοπό την ανάπτυξη μιας πολυδιάστατης δράσης.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, στοχεύει, μεταξύ άλλων, να καταστήσει το έργο της Αστυνομίας πιο αποτελεσματικό, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και ειδικότερα στην απαιτούμενη ασφάλεια του πολίτη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται οι προσωπικές μου συναντήσεις με όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες, αποσκοπώντας στην εφαρμογή του νέου μοντέλου αστυνόμευσης για την ασφάλεια των περιοχών και γειτονιών μας. Σε αυτό περιλαμβάνονται συχνές πεζές περιπολίες αστυνομικών και τροχονόμων των δήμων με τη συμμετοχή της κοινοτικής αστυνόμευσης, του παρατηρητή της γειτονιάς και των εθελοντών πολιτών.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω ότι σήμερα η κοινοτική αστυνόμευση καλύπτει 95 δήμους και κοινότητες με 72 αστυνομικούς της γειτονιάς και 14.000 παρατηρητές σε περιοχές με 550 χιλιάδες κατοίκους. Κατά το τρέχον έτος θα γίνει περαιτέρω επέκταση του θεσμού της κοινοτικής αστυνόμευσης καλύπτοντας όλους τους Δήμους και τις περισσότερες κοινότητες.

Ο θεσμός του Παρατηρητή της γειτονιάς διαμορφώνει ένα κοινωνικό δίκτυο προστασίας των κοινοτικών περιοχών και αποτελεί ένα πρόσθετο μέτρο το οποίο πιστεύουμε ότι θα συμβάλει προληπτικά κυρίως αλλά και κατασταλτικά στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

Ο κάθε πολίτης μπορεί να συμβάλει πιο ενεργά στην πρόληψη του εγκλήματος:

(α)  συμμετέχοντας στα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της     κοινοτική αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας,

(β)   συμβάλλοντας στην εφαρμογή αυξημένων μέτρων πρόληψης σε ορισμένες περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα παραβατικότητας,

(γ)  συμβάλλοντας στη λήψη μέτρων για την εξάλειψη των αιτιών που ευνοούν τη δράση του εγκληματία ή με την καταπολέμηση των κοινωνικών παραγόντων που ευνοούν την εξώθηση κάποιων προς το έγκλημα.

Με αυτούς τους τρόπους ο «Παρατηρητής της Γειτονιάς» μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην μείωση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας, δημιουργώντας ένα κοινωνικό δίκτυο πρόληψης, υποστήριξης και προστασίας κυρίως των νέων μας.

Αναμφίβολα, η αναμενόμενη ανταπόκριση των πολιτών στο εν λόγω πρόγραμμα, θα είναι καθοριστική για την καλύτερη αξιοποίηση του προγράμματος σε όλες τις ενορίες και γειτονιές των Δήμων μας.

Μία παρότρυνση για τους πολίτες να συνδράμουν στο έργο της Αστυνομίας είναι η έκδοση της «Κάρτας εθελοντών πολιτών» από την Αστυνομία Κύπρου, που ταυτόχρονα αποτελεί και αναγνώριση της ευθύνης των πολιτών στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης διαφόρων εγκλημάτων και παραβάσεων.

Είναι πολύ σημαντικό ωστόσο, να διευκρινίσουμε και να τονίσουμε στους πολίτες ότι στόχος του προγράμματος ΔΕΝ είναι να ωθεί τους πολίτες να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, ΟΥΤΕ να θέτουν τη ζωή τους ή τη σωματική ακεραιότητά τους σε κίνδυνο για την πρόληψη του εγκλήματος, αλλά να τους καταστήσει συμμέτοχους σε θέματα που αφορούν την προστασία της περιουσίας τους και τη συνεργασία τους με την Κοινοτική Αστυνόμευση και τις Τοπικές Αρχές για το κοινό καλό.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς θα προβαίνουν στις ανάλογες ενέργειες σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής και θα συνεργάζονται με τους πολίτες και τα τοπικά συμβούλια με σκοπό την πρόληψη του εγκλήματος, την αναπτέρωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, την επίλυση προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες, αλλά και την πρόβλεψη μελλοντικών προβλημάτων και τρόπων πρόληψης και επίλυσής τους.

Προσβλέποντας στην άψογη συνεργασία σας με την Κοινοτική Αστυνόμευση η οποία θα οδηγήσει στην εδραίωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της Αστυνομίας, ευελπιστώ ότι το πρόγραμμα αυτό θα αγκαλιαστεί θερμά και από τους δημότες σας.

Σας ευχαριστώ ξανά, όλους, για την κοινωνική ευαισθησία που επιδεικνύετε έμπρακτα με την εγγραφή σας στο πρόγραμμα και εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στον κοινό μας αγώνα για την ασφάλεια της κοινωνίας, ξεκινώντας από τη γειτονιά μας.

(Ο χαιρετισμός του κ. Υπουργού, θα διαβαστηκε από τον Αν. Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κ. Ανδρέα Λουκά.)

Επιστροφή

© Copyright 2020, ionasnicolaou.eu, All Rights Reserved
Design & Development by Network Solutions LTD