Κάθε σύγχρονο κράτος που θέλει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών του, πρέπει να προσφέρει στους πολίτες του, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, ασφάλεια.
Κάθε σύγχρονο κράτος που θέλει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών του, πρέπει να προσφέρει στους πολίτες του, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, ασφάλεια.
Αμφιθέατρο CYTA
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει η Διεθνής Διαφάνεια – Κύπρου, για να βραβεύσει τους μαθητές που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό ζωγραφικής και ποίησης με θέμα τη Διαφθορά.
Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, θα ήθελα να επισημάνω ότι για πρώτη φορά η χώρα μας διαμορφώνει ολιστική στρατηγική για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου της διαφθοράς, καταδεικνύοντας την αποφασιστικότητα αυτής της Κυβέρνησης να πατάξει την διαφθορά όπου και αυτή απαντάται. Είναι η πρώτη φορά που υποθέσεις για αδικήματα διαπλοκής και διαφθοράς οδηγούνται στη Δικαιοσύνη ανεξάρτητα αν αφορούν ή όχι επώνυμους, πολιτικούς ή άλλους αξιωματούχους.
Η Κυβέρνηση, στοχεύοντας στην ενίσχυση της πολιτικής για μηδενική ανοχή, έλαβε και λαμβάνει μέτρα, εισήγαγε νομοθετήματα πρόληψης που αποσκοπούν στη πρόληψη και την πάταξη του φαινομένου και προχώρησε στη διαμόρφωση και εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Διαφθοράς. Η εθνική Στρατηγική αποσκοπεί στο να καταδείξει το εύρος της διαφθοράς μέσα από την ανάλυση της επικρατούσας κατάστασης, να εντοπίσει τις περιοχές υψηλού κινδύνου διαφθοράς, τα τρωτά σημεία επηρεασμού από πράξεις διαφθοράς τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, να αυξήσει τους μηχανισμούς προστασίας κατά των πράξεων διαφθοράς και να ενδυναμώσει τις ηθικές αρχές και αξίες. Να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και λογοδοσία, να καθοριστούν οι προτεραιότητες και να συντονιστούν οι δράσεις όλων όσων θα επιφορτιστούν με την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Όντως αυτή είναι η πρώτη φορά κατά την οποία λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα και προωθούνται κατά τρόπο συντονισμένο ενέργειες για αντιμετώπιση του φαινομένου, όπως είναι η δημιουργία όλου του αναγκαίου νομοθετικού υπόβαθρου για πρόληψη και καταστολή της διαφθοράς. Στη 17η γενική έκθεση δραστηριοτήτων της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO), που υιοθετήθηκε το Μάρτιο 2017, καταγράφεται η πρόοδος της Κύπρου. Σύμφωνα με αυτή, η Κύπρος έχει τώρα εφαρμόσει πολλές από τις συστάσεις της GRECO και η υλοποίηση τους αγγίζει την πλήρη συμμόρφωση.
Ειδικότερα, η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια κατέθεσε και προωθεί μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις για αντιμετώπιση των πράξεων διαφθοράς τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα προωθούνται συμπληρωματικά μέτρα προστασίας των προσώπων που καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς και η δημιουργία ανεξάρτητης ιστοσελίδας, η οποία θα διασφαλίζει την εμπιστευτικότητα των επώνυμων ή ανώνυμων καταγγελιών η πληροφοριών. Περαιτέρω, προωθείται η σύσταση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, για συντονισμό όλων των δράσεων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Έχει ετοιμαστεί η σχετική νομοθεσία και αναμένεται να προωθηθεί προς ψήφιση μέσα στο 2018.
Επιπρόσθετα, με την προώθηση και μιας σειράς άλλων νομοθετικών μέτρων, όπως είναι η άρση υπό όρους του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας, η προστασία των υπό κάλυψη αστυνομικών, η ρύθμιση του lobbying, αναμένεται ότι η διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς θα διευκολυνθεί σημαντικά. Στα πλαίσια της λογοδοσίας και διαφάνειας κατατέθηκε και ήδη συζητήθηκε στα πλαίσια της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής της Βουλής νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζεται για πρώτη φορά το δικαίωμα πρόσβασης του πολίτη στα δημόσια έγγραφα και το διευκρινίζω όχι μόνο σε αυτά που επηρεάζουν και τόσο άμεσα.
Μεγάλη έμφαση, όμως, δίδουμε στον τομέα της πρόληψης, στην εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας και στην ενίσχυση των διαδικασιών ελέγχου τόσο στη Δημόσια Υπηρεσία όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Προτεραιότητά μας και ακρογωνιαίος λίθος όλων των προσπαθειών παραμένει η ευαισθητοποίηση του κοινού και η ενίσχυση των κανόνων ηθικής, με στόχο να ωθήσουμε το κοινό να καταγγέλλει φαινόμενα διαφθοράς, ώστε να επιτυγχάνεται η αποτροπή. Η μείωση των ευκαιριών για πράξεις διαφθοράς. Θα ήθελα να τονίσω ότι για μας θεωρείται πολύ σημαντική η επένδυση στην νεολαία, η επένδυση στην καλλιέργεια ηθικών αξιών, με την εκπαίδευση σε τέτοιου είδους θέματα να ξεκινά από τα πρώτα μόλις χρόνια φοίτησης στα σχολεία.
Γι αυτό, με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση, επιτρέψτε μου να συγχαρώ όλους ιδιαιτέρως τη Διεθνή Διαφάνεια Κύπρου για την πρωτοβουλία που ανέλαβε να διοργανώσει τον Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα τη διαφθορά, καθώς και όλους τους μαθητές των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων μας από όλη την Κύπρο που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία και συμμετείχαν σε αυτόν. Άξιοι συγχαρητηρίων και οι εκπαιδευτικοί μας που καθοδήγησαν τα παιδιά και τα βοήθησαν να εκφραστούν όπως αυτά νόμιζαν καλύτερα.
Το φαινόμενο της διαφθοράς είναι έγκλημα, ένα από τα σοβαρότερα. Πλήττει καίρια τη δημοκρατία, επηρεάζει αρνητικά όλους τους πολίτες και κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους, αυξάνει τη φτώχεια και διευρύνει τις ανισότητες. Γι’ αυτό η εμπλοκή όλων στον αγώνα για αντιμετώπιση του φαινομένου είναι πέραν από αναγκαία.
Θερμά και πάλιν συγχαρητήρια στους διοργανωτές και ιδιαιτέρως θερμά συγχαρητήρια στους νικητές του διαγωνισμού αλλά και σε όλους τους μαθητές που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό.
Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους του Υπουργού, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΔΔΤ κ. Ανδρέας Μυλωνάς.