Home ΙΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ομιλία Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κ. Ιωνά Νικολάου, στην Τελετή Βράβευσης των Μελών της Αστυνομίας που κατέλαβαν την 1η και 2η θέση στο Πρόγραμμα Βασικής Εκπαίδευσης Ανίχνευσης Εγκλημάτων και στο Πρόγραμμα Διερεύνησης Οδικών Τροχαίων Δυστυχημάτων κατά το Ακαδημαϊκό Έτος 2012 – 2013 

Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013

Αγαπητοί χορηγοί των βραβείων

Φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στο Διοικητικό και Εκπαιδευτικό προσωπικό και γενικά σε όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και παράλληλα στην επίτευξη ενός στόχου του κυβερνητικού έργου και του έργου της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Βραβεύουμε σήμερα εκείνα τα Μέλη της Αστυνομίας που κοπίασαν για να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να προσφέρουν στην Πολιτεία, ακόμη καλύτερες υπηρεσίες για ένα καλύτερο αύριο, τόσο για τη δική τους επαγγελματική σταδιοδρομία, μα πολύ περισσότερο για το αύριο της κοινωνίας μας.

Ιδιαίτερα σε μια εποχή κατά την οποία η Κυπριακή κοινωνία περνά μέσα από τις διάφορες συμπληγάδες των χαλεπών καιρών, ο ρόλος της Αστυνομίας στη διατήρηση της Τάξης και της Ασφάλειας είναι ιδιαίτερα κρίσιμος και σημαντικός.

Βασική αποστολή της Αστυνομίας είναι η διαφύλαξη των αρχών, των αξιών, των θεσμών και των νόμων του κράτους. Από τις επάλξεις αυτές, καλούμαστε σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να αγωνιστούμε σκληρά και αποφασιστικά για τη Δικαιοσύνη και τη Νομιμότητα.

Όπως άλλωστε διακήρυξε προεκλογικά και ο ΠτΔ, κ. Νίκος Αναστασιάδης, αυτή η Κυβέρνηση έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα την Ασφάλεια του πολίτη, και προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται ο ανασχεδιασμός της Αστυνομίας, ώστε να καταστεί σύγχρονη και πιο αποτελεσματική.

Σήμερα τιμούμε επίσημα τα Μέλη του Αστυνομικού Σώματος που κατάφεραν με το ζήλο και την αφοσίωσή τους να ολοκληρώσουν επιτυχώς την μετεκπαίδευσή τους καταλαμβάνοντας την 1η και 2η θέση στο Πρόγραμμα Βασικής Εκπαίδευσης Ανίχνευσης Εγκλημάτων και στο Πρόγραμμα Διερεύνησης Οδικών Τροχαίων Δυστυχημάτων κατά το Ακαδημαϊκό Έτος 2012 – 2013.

Στο πλαίσιο της μετεκπαίδευσής τους, έλαβαν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να μπορέσουν να φέρουν εις πέρας τις αποστολές τους, σε ένα σύγχρονο μοντέλο αστυνόμευσης.

Είμαι πεπεισμένος ότι, φτάνοντας σε αυτό το επίπεδο εκπαίδευσης, είναι τώρα πια, εξοικειωμένοι με το πνεύμα της σύγχρονης αστυνόμευσης και διαπνέονται ακόμη περισσότερο από το βαθύ αίσθημα ευθύνης, που οφείλει να διαπνέει ολάκερο το Αστυνομικό Σώμα.

Αναγνωρίζοντας το πόσο δύσκολο και επίπονο είναι το έργο της Αστυνομίας, και προσδίδοντας μεγάλη σημασία στη συμβολή της στο έργο της Πολιτείας, για διατήρηση της Έννομης Τάξης και Ασφάλειας, η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή της ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου ότι, δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε κρούσματα διαφθοράς και απειθαρχίας στο Αστυνομικό Σώμα.

Εξάλλου, αναγνωρίζοντας τη σημασία της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης του πολίτη και της επίτευξης συμφιλίωσης του αστυνομικού με την κοινωνία, η Κυβέρνηση έχει θέσει ως βασική της προτεραιότητα την προσφορά και υλοποίηση τέτοιων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, για τα οποία απονέμονται και σήμερα τα ανάλογα βραβεία.

Πρόκειται για επιχειρησιακά προγράμματα επιμόρφωσης των Μελών της Αστυνομίας, που σε συνδυασμό με τα προγράμματα που έχουν καταρτιστεί με βάση το πρόγραμμα διακυβέρνησης και αφορούν στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέματα επαγγελματικής συμπεριφοράς, νέες μεθόδους προσέγγισης διοίκησης, θα δημιουργήσουν το ιδανικό μοντέλο του σύγχρονου αστυνομικού, που θα συνδυάζει τις γνώσεις και τις εμπειρίες με την επιχειρησιακή ικανότητα και θα αυξάνει τις δυνατότητες του να ανταποκριθεί αποτελεσματικά προς το καθήκον.

Φίλες και Φίλοι,

Βασική προτεραιότητα του προγράμματος διακυβέρνησης του ΠτΔ, είναι η λήψη μέτρων για αντιμετώπιση του εγκλήματος και προς αυτή την κατεύθυνση τα Μέλη της Αστυνομίας είναι οι πρωτεργάτες που θα οδηγήσουν την Κοινωνία πιο μπροστά.

Για να πατάξουμε το φαινόμενο στη ρίζα του χρειαζόμαστε μια πιο ισχυρά εξοπλισμένη Αστυνομία, με εφόδιά της τη σωστή και πολύπλευρη κατάρτιση, εκπαίδευση και εμπειρία, έτσι ώστε να καταστεί ικανή να αντιμετωπίσει τις ευθύνες που της απονέμονται στη σύγχρονη εποχή, του οργανωμένου εγκλήματος .

Εκτός από την ευθύνη για ηθική διεκπεραίωση του έργου της, η Αστυνομία επωμίζεται και τη μεγάλη ευθύνη που αφορά την αποκατάσταση του αισθήματος εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην Αστυνομία.

Η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την ανομία και την ατιμωρησία και κατά συνέπεια την εγκληματικότητα. Για το σκοπό αυτό έχει θέσει την Κυπριακή Αστυνομία σε τροχιά αναδιάρθρωσης, μετεκπαίδευσης και συνεχούς εκσυγχρονισμού, με απώτερο στόχο να χτυπήσει στη ρίζα τους τις αιτίες που δημιουργούν τα αρνητικά φαινόμενα και να προστατεύσει την κοινωνία μας.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της οδικής ασφάλειας, η Κυβέρνηση είναι επίσης αποφασισμένη να προχωρήσει με συνεχή, προστατευτική παρουσία της Αστυνομίας κοντά στον πολίτη, την ποιοτική ανταπόκριση και αποτελεσματική βοήθεια. Αυτό επιτυγχάνεται με την συνεχή επιμόρφωση της αστυνομίας, τη χαρτογράφηση των προβλημάτων και τη λήψη μέτρων για πρόληψη και αντιμετώπισή τους.

Σε αυτό το δρόμο του εκσυγχρονισμού της, η Αστυνομία χρειάζεται να έχει φίλους και συνεργάτες της τους Πολίτες, και αυτό θα το πετύχει μόνο με τη δημιουργία εμπιστοσύνης και συμφιλίωσης των πολιτών με την Αστυνομία και την ενίσχυση της ενσυνείδητης συμμετοχής τους στο έργο της.

Όραμα μας είναι μια αποτελεσματική και ικανή Αστυνομία, όπως αρμόζει στην Κυπριακή Κοινωνία, που θα είναι πρωτεργάτης στη δίωξη και καταστολή, αλλά και στη πρόληψη, κάθε μορφής εγκλήματος, αποφασισμένη να αγωνιστεί για την εφαρμογή του Νόμου και της Τήρησης της Έννομης Τάξης, μέσω της ανασυγκρότησης και της σωστής αξιοποίησης των μελών της, αναδεικνύοντας το αίσθημα ευθύνης και ανακτώντας την χαμένη υπερηφάνεια του αστυνομικού, τόσο ως προς το καθήκον, όσο και ως προς την στολή του Αστυνομικού.

Για τους λόγους αυτούς συγχαίρω τους χορηγούς των σημερινών βραβείων, οι οποίοι με την αξιέπαινη πράξη τους επιβραβεύουν το έργο που επιτελείται και τους σκοπούς που εξυπηρετεί.

Αγαπητοί Βραβευθέντες,

Σας τιμούμε σήμερα για την επίτευξη ενός στόχου που αποτελεί μεν θεωρητικά ένα μεγάλο βήμα σε ότι αφορά τα επαγγελματικά σας καθήκοντα, αλλά πρέπει να έχετε πάντοτε υπόψη σας ότι η εκπαίδευση αυτή, πρέπει να εφαρμόζεται αποτελεσματικά και στην πράξη, και πως η επιμόρφωσή σας θα πρέπει να είναι συνεχής, για να μπορείτε να αντεπεξέλθετε στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

Η Πολιτεία είναι περήφανη για σας, και ευελπιστεί ότι το παράδειγμά σας θα το συνεχίσουν και άλλα Μέλη της Αστυνομίας, αλλά και ότι εσείς οι ίδιοι, δεν θα επαναπαυθείτε στις δάφνες αυτής της βράβευσης, αλλά θα συνεχίσετε να προσπαθείτε για το καλύτερο!

Τέλος, σας καλώ να αποτελέσετε παράδειγμα προς μίμηση στην ιστορία της Αστυνομίας η οποία να χαρακτηρίζεται από κοινωνική προσφορά, ευγενή άμιλλα, και αποτελεσματική δράση!

Σας καλώ να αγωνιστείτε για την εξάλειψη των διακρίσεων, της κακής συμπεριφοράς και της διαφθοράς και το έργο σας να το διακρίνει πάντοτε η τιμιότητα, ισονομία και αμεροληψία!
 
Σας συγχαίρω για άλλη μια φορά, και σας εύχομαι καλή πρόοδο και επιτυχία στο δύσκολο έργο που επιτελείτε καθημερινά.

Επιστροφή

© Copyright 2021, ionasnicolaou.eu, All Rights Reserved
Design & Development by Network Solutions LTD