Home ΙΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κ. Ιωνά Νικολάου, στην τελετή Βράβευσης Σχολείων που εφαρμόζουν Καλές Πρακτικές Πρόληψης της Βίας και της Νεανικής Παραβατικότητας 

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013

Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητά παιδιά,

Αποτελεί τιμή για μένα να απευθύνω το σημερινό χαιρετισμό στη βράβευση των εκπαιδευτικών και μαθητών οκτώ (8) σχολείων που επιλέγηκαν για την εφαρμογή Καλών Πρακτικών Πρόληψης της Βίας και της Νεανικής Παραβατικότητας κατά το σχολικό έτος 2012-2013.

Τα συγχαρητήριά μου στις Διευθύνσεις, το Εκπαιδευτικό προσωπικό, τους Σχολικούς Συμβούλους, τους Ψυχολόγους, τους Συνδέσμους Γονέων και Κηδεμόνων και άλλους Φορείς, αλλά κυρίως στους μαθητές και μαθήτριες που συνεργάστηκαν και συνέβαλαν στην επιτυχή εφαρμογή των προγραμμάτων αυτών.

Θερμά συγχαρητήρια απευθύνω και σε όλα τα σχολεία που υπέβαλαν αίτηση για βράβευση. Ευχαριστώ επίσης τα μέλη του Συμβουλίου Εγκληματικότητας και του Παρατηρητηρίου για τη Βία στο Σχολείο για τη συνεργασία τους στο όλο εγχείρημα.

Η παρουσία όλων σας εδώ καθώς και το γεγονός ότι κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των σχολείων που υποβάλλουν αίτηση για βράβευση, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι ο θεσμός αυτός, που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια από το Συμβούλιο Εγκληματικότητας, έχει αγκαλιαστεί θερμά από τα σχολεία με σκοπό να συμβάλουν αποτελεσματικά στην πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αυτού προβλήματος.

«Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή.»(Βίκτωρ Ουγκώ)

Η δική μου παρουσία εδώ συμβολίζει τη θέληση και αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη για απαρέγκλιτη αντιμετώπιση όλων των εκφάνσεων βίας από την Πολιτεία και τη Δικαιοσύνη.

Προτεραιότητά μας από την ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας είναι να απαλλάξουμε τη χώρα μας από τη βία και να παραδώσουμε στα παιδιά μας την Κύπρο του αύριο!

Σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα θεωρούμε σημαντικό να ρίξουμε βάρος στην πρόληψη με την εφαρμογή παιδοκεντρικών προγραμμάτων που αποσκοπούν στην ευημερία των μαθητών αναπτύσσοντας τις κατάλληλες δεξιότητες και συμπεριφορές που να τους επιτρέπουν να αποφασίζουν και να ενεργούν υπεύθυνα και συνειδητά.

Τα σχολεία καλούνται σήμερα να μορφώσουν ίσως τον πιο διαφοροποιημένο μαθητικό πληθυσμό από ποτέ άλλοτε. Ως εκ τούτου είναι σημαντική και ουσιαστική η ενεργός εμπλοκή τους στις προσπάθειες για προστασία μιας υγιούς νεολαίας και η συμβολή τους αποφασιστική στο να οδηγηθούν οι μαθητές μακριά από βία και παραβατικές συμπεριφορές.

Η επιλογή των βραβευθέντων σχολείων έγινε με τα εξής κριτήρια:

  • την ενεργό συμμετοχή των μαθητών και των ενδιάμεσων ομάδων στόχου,
  • τη χρονική διάρκεια και συνέχεια των πρακτικών πρόληψης,
  • τη φαντασία, επινοητικότητα, δημιουργικότητα, επιστημονικότητα, και τέλος
  • τη συνεργασία με άλλες Υπηρεσίες και Φορείς.

Το ενδεχόμενο εκδήλωσης ή όχι παραβατικής συμπεριφοράς οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, ψυχολογικών, κοινωνικών και οικονομικών σε συνδυασμό με την εφηβεία και τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος νέος.

Η οικογένεια και το σχολείο αποτελούν δύο σημαντικούς θεσμούς κοινωνικοποίησης των παιδιών, οι οποίοι λειτουργούν τόσο συμπληρωματικά όσο και διορθωτικά.

«Στους γονείς οφείλουμε το ζειν και στους δασκάλους μας το ευ ζειν!» (Μέγας Αλέξανδρος)

Αναγνωρίζοντας την καθοριστική σημασία της πρόληψης η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εγκύψει στις γενεσιουργές αιτίες της νεανικής παραβατικότητας με σκοπό να τις περιορίσει, προωθώντας πρωτοβουλίες και δράσεις σαν κι αυτές που στέλνουν θετικά μηνύματα στην κοινωνία.

Εμείς, ως Κυβέρνηση, έχουμε θέσει επίσης ως προτεραιότητα την ανάπτυξη προγραμμάτων προστασίας ανηλίκων με νέες μεθόδους αυτοβοήθειας και κοινωνικοποίησης του νεαρού παραβάτη καθώς και συμμετοχής της κοινωνίας.

Με γνώμονα μια κοινωνία με ευτυχισμένα παιδιά και μια δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά, στο πρόγραμμα διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη έγιναν προτάσεις που συμπορεύονται με τα διεθνή πρότυπα και αφορούν τα ακόλουθα:

  • σύσταση δικαστηρίου αρμόδιου για υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται ανήλικοι
  • ανάπτυξη του θεσμού της αποκαταστατικής δικαιοσύνης, δηλαδή της αποκατάστασης της ζημιάς που υπέστη το θύμα από το θύτη
  • σύσταση Συνηγόρου ανηλίκου

Στο πλαίσιο της πρόληψης νεανικής παραβατικότητας, το Συμβούλιο Εγκληματικότητας έχει εκπονήσει το δεύτερο (2ο) Εθνικό Σχέδιο Δράσης του για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Εγκληματικότητας το οποίο περιλαμβάνει διακόσιες δέκα επτά (217) πολυτομεακές δράσεις.

Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν προγράμματα που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση του θεσμού της οικογένειας, στην προώθηση ενός υγιούς σχολικού περιβάλλοντος, στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των νέων, στη δημιουργία υγιών προτύπων για ταύτιση.

Η υπερβολική προβολή της νεανικής παραβατικότητας δημιουργεί αρνητικές εικόνες και εντυπώσεις για τους νέους ανθρώπους στο κοινωνικό σύνολο και αδικεί τη νεολαία μας. Η βράβευση αυτή είναι μια προβολή των θετικών και αισιόδοξων μηνυμάτων των προσπαθειών που καταβάλλονται για την πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας.

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,
Αγαπητά παιδιά,

Η σημερινή εκδήλωση είναι πρωτίστως προς δική σας τιμή! Η πολιτεία σας τιμά, σας ευχαριστεί και εκτιμά το έργο και την προσφορά σας στον αγώνα όλων μας για ένα καλύτερο μέλλον.

Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο και ενθουσιασμό να συμβάλλετε στη διαμόρφωση μιας καλύτερης κοινωνίας ξεκινώντας από τη δική σας κοινωνία, το σχολείο σας!

Στον αγώνα αυτό η Πολιτεία θα είναι δίπλα σας!

Σας ευχαριστώ.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

Επιστροφή

© Copyright 2020, ionasnicolaou.eu, All Rights Reserved
Design & Development by Network Solutions LTD