Home ΙΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ιωνάς Νικολάου: Μειώνουμε έξοδα, αυξάνουμε τη χρησιμότητα μας στον πολίτη 

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου εξήγησε στην συνέντευξη Τύπου για τους πρώτους έξι μήνες της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη πώς το Υπ. Δικαιοσύνης εφαρμόζει το πρόγραμμα διακυβέρνησης Αναστασιάδη με έξυπνες λύσεις που αποδίδουν ήδη.

Με «έξυπνες» και οικονομικές λύσεις, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως εφαρμόζει με ορατά ήδη αποτελέσματα το δίπτυχο, «μειώνουμε τα έξοδα, αυξάνουμε τη χρησιμότητα μας προς τον πολίτη». Προβαίνοντας σε απολογισμό της μέχρι σήμερα δράσης του Υπουργείου του, ο υπουργός κ. Ιωνάς Νικολάου παρουσίασε το έργο που επιτελείται σε όλους τους τομείς ευθύνης του, σημειώνοντας ότι μόνο από την επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων το υπουργείο εξοικονομεί πέραν του μισού εκατομμυρίου ευρώ ετησίως και από την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας το 40% των αστυνομικών που δεν εκτελούν αστυνομικής φύσεως καθήκοντα.

Ναι μεν η Αστυνομία, είναι ένας σημαντικός τομέας ευθύνης, αλλά ο κ. Νικολάου ανέδειξε το πολύπλευρο έργο του Υπουργείου Δικαιοσύνης ακόμη και στη ριζική μεταρρύθμιση της πολιτικής ζωής. «Η Αστυνομία απολαμβάνει τη μερίδα του λέοντος της δημοσιότητας, αλλά στο Υπουργείο Δικαιοσύνης γίνεται εις βάθος δουλειά και σε άλλους ζωτικούς τομείς της κοινωνίας», δήλωσε ο κ. Υπουργός.

Συγκεκριμένα, στον τομέα της Δικαιοσύνης, από την ανάληψη της Προεδρίας από τον κ. Νίκο Αναστασιάδη, τα κυριότερα βήματα που γίνονται αφορούν το ότι:

 • Συστήνεται Διοικητικό Δικαστήριο, μειώνοντας κατά 40% τις υποθέσεις που θα εκδικάζει το Ανώτατο Δικαστήριο.
 • Επιταχύνεται η εκδίκαση υποθέσεων του Οικογενειακού Δικαστηρίου, με σχετική τροποποίηση ώστε οι ακροάσεις να εκδικάζονται από μονομελή σύνθεση και όχι τριμελή.
 • Συστήνεται Δικαστήριο επίλυσης μικροδιαφορών, που θα μειώσει και το δικηγορικό κόστος για σημαντικό αριθμό υποθέσεων και το χρόνο εκδίκασης
 • Προωθείται η δημιουργία Δικαστηρίου Εμπορικών Διαφορών για την καλύτερη και ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων αυτών.

Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνει ο κ. Νικολάου το νομοθετικό έργο που έχει γίνει στο υπουργείο του, το οποίο όταν υλοποιηθεί θα επιφέρει ουσιαστικά τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής. Ο κ. υπουργός σημείωσε ότι, ενώπιον της Βουλής εκκρεμούν τα Νομοσχέδια για:

 • την εφαρμογή του πόθεν έσχες,
 • τη διαβούλευση και υποχρεωτική συμμόρφωση με τις υποδείξεις της Επιτρόπου Διοίκησης,
 • τη θεσμοθέτηση των Υφυπουργών,
 • την καθιέρωση ανώτατου ορίου θητειών για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους βουλευτές,
 • τις ποινικές ευθύνες Υπουργών και Ανεξάρτητων Αξιωματούχων και
 • την ενίσχυση της διαφάνειας στις αποφάσεις συλλογικών οργάνων και στις διαδικασίες κατακύρωσης προσφορών.

Επίσης, στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο βρίσκονται τα νομοσχέδια που αφορούν:

 • Τον προσδιορισμό των ορίων της βουλευτικής ασυλίας
 • Τις ποινικές ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας
 • Τη συμμόρφωση της διοίκησης προς τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου
 • Την άμεση εκδίκαση υποθέσεων βίας στα γήπεδα και αποκλεισμό από τα γήπεδα ύποπτων προσώπων

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, σημείωσε ο κ. Νικολάου, είναι «το υπουργείο της ισότητας των φύλων. Πρόκειται για ένα ευαίσθητο τομέα ευθύνης, ο οποίος είναι και δείκτης του πολιτισμού μας». Σ’ αυτό το τομέα προωθείται η ποινικοποίηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, η αναβάθμιση του ρόλου της Αστυνομίας στην πρόληψη και άμεση ανταπόκριση στα περιστατικά βίας, καθώς και την αξιολόγηση και διαχείριση της επικινδυνότητας των περιστατικών αυτών. Επιπλέον, προωθείται η υιοθέτηση Κώδικα πρακτικής για την καταπολέμηση της Σεξουαλικής Παρενόχλησης στους χώρους εργασίας στη Δημόσια Υπηρεσία.

Στο μεγάλο κεφάλαιο της Αστυνομίας, η φιλοσοφίας της κυβέρνησης, είπε ο Ιωνάς Νικολάου, ήταν «να καταστήσουμε την παρουσία της Αστυνομίας όσο το δυνατό πιο εμφανή, δίπλα από τον πολίτη, στην καθημερινότητα του, γι’ αυτό δώσαμε έμφαση σε μορφές του εγκλήματος, όπως οι κλοπές και οι διαρρήξεις».

Για πρώτη φορά εφαρμόζεται ο θεσμός των πεζών περιπολιών, ο οποίος μετά τις πρώτες εμπειρίες αξιολογείται ώστε να αυξηθεί η παρουσία της Αστυνομίας σε δρόμους και ώρες πιο χρήσιμες για τον πολίτη.

Ενισχύθηκε η Κοινοτική Αστυνόμευση. Σήμερα καλύπτει 65 Δήμους και Κοινότητες με 55 Αστυνομικούς της Γειτονιάς, 13 000 Παρατηρητές της Γειτονιάς και καλύπτει 324 000 κατοίκους. Στους επόμενους μήνες ο θεσμός επεκτείνεται με ακόμη 17 Αστυνομικούς της Γειτονιάς, σε 33 επιπρόσθετους Δήμους και Κοινότητες που αναλογούν σε 225 000 κατοίκους, ώστε να καλύψουμε το 70% του πληθυσμού.

Το δίπτυχο «μείωση εξόδων, αύξηση της χρησιμότητας στον πολίτη», βρίσκει τη μεγαλύτερη εφαρμογή του στην αναδιοργάνωση της Αστυνομίας για αποτελεσματικότερη καταστολή του εγκλήματος. «Αρχίσαμε την ενίσχυση των επιχειρησιακών τμημάτων της Αστυνομίας, όπως είναι οι Σταθμοί, τα ΟΠΕ, τα ΤΑΕ και οι Αντιοχλαγωγικές Ομάδες, της πρώτης γραμμής καταστολής του εγκλήματος. Η ουσιαστική ενίσχυση θα επιτευχθεί με την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης από την οποία αναμένεται να εξοικονομηθεί περίπου το 40% των μελών που ασκούν μη αστυνομικής φύσεως καθήκοντα και περαιτέρω με την ανάθεση των καθηκόντων αυτών σε πολιτικό προσωπικό από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα», εξήγησε ο κ. Νικολάου.

Η αναδιοργάνωση βασίζεται σε μελέτη εμπειρογνωμόνων και άρχισε να υλοποιείται με τις Αστυνομικές Διευθύνσεις και την Τροχαία. «Αν και στην αρχή υπήρξε κάποια καχυποψία για την επιτυχία του εγχειρήματος, όπως συμβαίνει σε κάθε προσπάθεια αλλαγής, ειδικότερα όταν αυτή δεν έγινε από το 1960, εντούτοις οφείλω να συγχαρώ τους Αστυνομικούς Διευθυντές για τη θέληση που επέδειξαν και τη συμμετοχή τους», είπε ο κ. Νικολάου

Ο νέος αέρας στην Αστυνομία δείχνει ήδη που μπορεί να οδηγήσει το σώμα. «Στείλαμε ξεκάθαρο το μήνυμα ότι δεν φοβόμαστε να αντικρύσουμε το έγκλημα κατάμουτρα και ότι έχουμε βούληση για μηδενική ανοχή στο οργανωμένο έγκλημα και στους συντελεστές του», είπε ο κ. υπουργός τεκμηριώνοντας με συγκεκριμένα στοιχεία: Εκπονήθηκαν σχέδια δράσης και έγιναν συντονισμένες και συνεχείς επιχειρήσεις κατά των πιο διαδεδομένων εγκληματικών δραστηριοτήτων, όπως η λειτουργία καζίνο, ο ηλεκτρονικός τζόγος και οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας.

Από 18/5/13 μέχρι 31/10/13, έχουν ελεγχθεί κατ’ επανάληψη 190 παράνομα υποστατικά και έγιναν 173 καταγγελίες, ενώ από την έγκριση της σχετικής νομοθεσίας τους τελευταίους έξι μήνες του 2012, έγιναν μόνο 3 καταγγελίες. Από τα υποστατικά αυτά,

 • 39 έχουν διακόψει τις εργασίες τους,
 • 73 προσφέρουν πλέον νόμιμες υπηρεσίες και
 • 78 παραμένουν ανοικτά χωρίς να έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τις διατάξεις του νόμου.

Την ίδια περίοδο έχουν πραγματοποιηθεί 947 επιχειρήσεις – έλεγχοι για υπηρεσίες ασφάλειας, ο αριθμός των οποίων κρίνεται ως πολύ σημαντικός αν ληφθεί υπόψη ότι στα τέσσερα χρόνια που προηγήθηκαν από της εφαρμογής των προνοιών της σχετικής νομοθεσίας πραγματοποιήθηκαν 1000 συνολικά έλεγχοι παγκύπρια.

Ο νέος αυτός αέρας φαίνεται και από τις αλλαγές στις Φυλακές. Ο εκσυγχρονισμός άρχισε με την υιοθέτηση νέων αντιλήψεων και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και αξιοποίησης του χρόνου παραμονής των φυλακισμένων, και αναμένεται να ολοκληρωθεί από την Επιστημονική Επιτροπή η οποία ανάλαβε την αναθεώρηση του πλαισίου που διέπει την λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος εντός ενός έτους. 

Στο σύντομο χρονικό διάστημα αυτής της διακυβέρνησης, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει επιτευχθεί σημαντικό έργο, «αλλά έχουμε μεγάλες προκλήσεις ακόμη μπροστά μας», είπε ο κ. Νικολάου, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του και όλους τους λειτουργούς, ανεξαρτήτως βαθμίδας, για τη συμβολή τους.

Φωτογραφίες από την συνέντευξη Τύπου

Επιστροφή

© Copyright 2020, ionasnicolaou.eu, All Rights Reserved
Design & Development by Network Solutions LTD