Home ΙΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Χαιρετισμός του ΥΔΔΤ, κ. Ιωνά Νικολάου, στη δημοσιογραφική διάσκεψη που διοργανώσε η Υποεπιτροπή για τη Βία στην οικογένεια στο πλαίσιο των 16ήμερων εκδηλώσεων ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία. 

Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013

Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω το σημερινό χαιρετισμό στη δημοσιογραφική διάσκεψη η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των 16ήμερων εκδηλώσεων ενάντια στη βία στην οικογένεια και σας ευχαριστώ γιατί τις έχετε θέσει υπό την αιγίδα μου ως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Στόχος μας ως Υπουργείο είναι να δώσουμε το ηχηρό μήνυμα ότι καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας και κυρίως ότι προωθούμε δράσεις για την εξάλειψη του θλιβερού φαινομένου της ατιμωρησίας που παρατηρείται στον τόπο μας και για την μεγαλύτερη δυνατή προστασία των θυμάτων. Θα πρέπει για άλλη μια φορά να τονίσω ότι η άσκηση βίας κατά των γυναικών είναι έγκλημα που τιμωρείται σύμφωνα με το νόμο, καθώς επίσης και ότι η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση αλλά ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα με τεράστιες διαστάσεις.

Συγχαίρω την Υποεπιτροπή του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας για το έργο της και την πρωτοβουλία της διοργάνωσης των φετινών εκδηλώσεων.

Κυρίες και Κύριοι,

Από έρευνες τόσο στην Κύπρο όσο και στην ΕΕ, διαπιστώνεται ότι παρά την σημαντική βελτίωση, πολλά χρειάζεται ακόμη να γίνουν σε σχέση με την πρόληψη και προστασία θυμάτων, τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις η συμβολή των οποίων είναι πολύ χρήσιμη και ουσιαστική.

Δυστυχώς η βία ενάντια στις γυναίκες είναι ακόμη και στις σύγχρονες κοινωνίες ένα πολύ συχνό φαινόμενο, που δεν γνωρίζει κοινωνικούς, οικονομικούς ή πολιτισμικούς περιορισμούς. Στην Ευρώπη του σήμερα μία στις 5 γυναίκες βιώνει τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής της σωματική βία, μία στις 10 σεξουαλική βία, ενώ μια στις 5 γυναίκες βιώνει βία στην οικογένεια, που αποτελεί μια εκ των κυριότερων αιτιών θανάτου.

Η κυβέρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητές της τα ζητήματα της βίας κατά των γυναικών, αλλά και της κάθε μορφής βίας, και παραμένει, παρά την οικονομική κρίση, προσηλωμένη στην πάταξη της ατιμωρησίας, και στην προστασία των θυμάτων που αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για μια κοινωνία ειρήνης και προόδου.

Έχουμε θέσει ως έναν από τους βασικότερους στόχους μας την επιτάχυνση των ποινικών διαδικασιών για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή δικαιοσύνης από το ποινικό σύστημα και την αποφυγή κωλυσιεργίας.
 
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία άνοιξε για υπογραφή το 2011 στην Κωνσταντινούπολη, αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη.

Η Κυπριακή Δημοκρατία μελετά σοβαρά την προσχώρησή της στη Σύμβαση, η οποία καλύπτει το τρίπτυχο Πρόληψης, Καταστολής και Προστασίας σε όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών, θεωρώντας ότι αυτή μπορεί να συμβάλει θετικά στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για βελτίωση και εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και των πολιτικών που εφαρμόζονται στην Κύπρο.
  
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, με ρητές οδηγίες μου, προχωρεί στην υλοποίηση των μέτρων και πολιτικών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του με σκοπό την εναρμόνισή μας με τις πρόνοιες που προβλέπονται στη Σύμβαση.
 

  • Συγκεκριμένα σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία προωθείται για ψήφιση σειρά νομοθετικών μέτρων για ποινικοποίηση όλων των μορφών βίας και αύξηση των προβλεπόμενων ποινών.
  • Προετοιμάζεται η τροποποίηση του ποινικού κώδικα ώστε να επεκταθεί η δικαιοδοσία των κυπριακών δικαστηρίων για εκδίκαση των αδικημάτων βίας που προβλέπονται στη Σύμβαση και διαπράχθηκαν από ή έναντι οποιουδήποτε προσώπου που έχει τη σύνηθη διαμονή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και ανεξάρτητα από το αν διαπράχθηκαν εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας και αν αποτελούν αδίκημα στη χώρα που διαπράχθηκαν.
  • Στοχεύει στην αναβάθμιση του ρόλου της Αστυνομίας ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερη στην πρόληψη και στην άμεση ανταπόκρισή της στα περιστατικά βίας, καθώς και στην αξιολόγηση και διαχείριση της επικινδυνότητας των περιστατικών. Η περεταίρω εξειδίκευση της Αστυνομίας για το χειρισμό περιστατικών αλλά και για τον καλύτερο συντονισμό με όλες τις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, αποτελεί κεντρικό άξονα στα προγράμματα εκπαίδευσης της Ακαδημίας σε αυτό τον τομέα.
  • Παράλληλα το Υπουργείο μέσω του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας θα ενισχύσει οργανώσεις και φορείς στην υλοποίηση προγραμμάτων και εκστρατειών ευαισθητοποίησης του κοινού και ενθάρρυνσης των θυμάτων να προσφεύγουν στις υπηρεσίες για βοήθεια καθώς και στη Δικαιοσύνη.

Συγχαίρω τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια για τις υποστηρικτικές υπηρεσίες και τα θεραπευτικά προγράμματα τα οποία προσφέρει σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας περιλαμβανομένης και της τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας και του καταφυγίου για τις γυναίκες και τα παιδιά τους.
  
Αξίζει δε να αναφερθεί ότι ο Σύνδεσμος θα προχωρήσει στη λειτουργία καταφυγίου στην Πάφο στις αρχές του 2014, ενώ στα τέλη του 2015 θα λειτουργήσει ιδιωτικό καταφύγιο στη Λευκωσία.

Θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη θα σταθεί με σθένος και αποφασιστικότητα στο πλευρό όλων των υπηρεσιών που εργάζονται για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών στον τόπο μας.

Προσβλέποντας στη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων είμαι βέβαιος και αναμένω να καταγράψουμε θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη των φαινομένων βίας κατά των γυναικών, μηνύματα τα οποία θα σταλούν με τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις σας. Καλή επιτυχία στο 16ήμερο εκδηλώσεων.

Επιστροφή

© Copyright 2020, ionasnicolaou.eu, All Rights Reserved
Design & Development by Network Solutions LTD