Home ΙΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Συνάντηση ΥΔΔΤ κ. Ιωνά Νικολάου με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού  

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου ζήτησε χθες και είχε σήμερα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού με στόχο να του παραδοθούν στοιχεία αναφορικά με τη δράση ρατσιστικών οργανώσεων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, τα στοιχεία που σήμερα επέδωσε στον Υπουργό Δικαιοσύνης έχουν φτάσει κοντά του με διάφορους τρόπους και αφορούν σε «δραστηριότητες που αναπτύσσονται από οργανώσεις οι οποίες αποτελούν κίνδυνο για την κυπριακή κοινωνία, κατ’ αναλογία με αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα. Τα στοιχεία που έχω δώσει επιβεβαιώνουν τη σχέση αυτών των οργανώσεων με την Χρυσή Αυγή και όχι μόνο, και με τους Νεοναζί στη Γερμανία», είπε σε δηλώσεις στις οποίες προέβηκαν οι δύο άνδρες μετά το πέρας της συνάντησης.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι τα εν λόγω στοιχεία «επιβεβαιώνουν δραστηριότητες που αναπτύσσονται σε θερινές κατασκηνώσεις και που πρέπει να μας προκαλούν ανησυχία: στρατιωτικές ασκήσεις τις οποίες κανένας φυσιολογικός άνθρωπος, αν δεν είχε κάποιους άλλους στόχους και προθέσεις, δεν θα έκανε κατά τη διάρκεια των κατασκηνώσεων».

Από πλευράς του ο κ. Υπουργός είπε: «Ζήτησα χθες αυτή τη συνάντηση με τον κ. Κυπριανού γα να μου παραδοθούν όλα εκείνα τα στοιχεία στα οποία ο ίδιος αναφέρθηκε και από τα οποία θα προέκυπτε οποιαδήποτε δυνατότητα διερεύνησης ζητημάτων που σχετίζονται με ενέργειες ή πράξεις, οι οποίες είτε αντιβαίνουν το νόμο είτε συνιστούν πιθανότητα διερεύνησης λειτουργίας, ύπαρξης, δραστηριότητας, οποιασδήποτε μορφής παραστρατιωτικής οργάνωσης».

Και συνέχισε: «Έχω συναντηθεί με τον κ. Κυπριανού και έχω πάρει αυτά τα στοιχεία, από τα οποία φαίνεται να προκύπτουν ζητήματα για διερεύνηση από πλευράς της Αστυνομίας. Δεν μπορώ να πω ότι αυτό αποτελεί αποδεικτικό υλικό για να οδηγηθεί κάποιος στο δικαστήριο. Έχω εξηγήσει στον κ. Κυπριανού τις δυνατότητες διερεύνησης που υπάρχουν, τι είναι εκείνο που είναι απαραίτητο να διερευνηθεί, τι ενέργειες μπορούν να γίνουν από πλευράς αστυνομίας και κάτω από ποιες συνθήκες μπορεί μια υπόθεση να οδηγηθεί ενώπιον του δικαστηρίου».

«Δεσμεύτηκα δημόσια», πρόσθεσε, «ότι αυτά τα θέματα θα διερευνηθούν και διαβεβαιώνω ότι όλα τα στοιχεία θα παραδοθούν στην Αστυνομία με την απαίτηση να διερευνηθούν τάχιστα και πλήρως γιατί, αν συμβαίνουν αυτά τα οποία φαίνονται μέσα από τις φωτογραφίες και το υλικό που παραχώρησε ο κ. Κυπριανού, πρέπει να βρουν σίγουρα αντιμέτωπη την Πολιτεία, το Νόμο και τα Δικαστήρια. Την ίδια ώρα, επεσήμανα στον κ. Κυπριανού ότι δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο δικαστικώς ή με την εφαρμογή ποινικών διατάξεων. Είναι ένα ευρύτερο πολιτικό θέμα το οποίο πρέπει να απασχολήσει και τα κόμματα και την πολιτική ζωή του τόπου».

Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, τόνισε ο κ. Νικολάου, να μην επιδείξει οποιαδήποτε ανοχή σε αυτού του είδους τις δραστηριότητες ή συμπεριφορές: «Γι’ αυτό όχι μόνο θα διερευνηθούν τα ζητήματα αυτά από πλευράς της Αστυνομίας, αλλά μας απασχολούν, παρακολουθούμε την κατάσταση συνεχώς και θα παρέμβουμε με συγκεκριμένα μέτρα εκεί που αυτό θα είναι αναγκαίο».

«Σίγουρα», κατέληξε, «κανένας δεν θέλει να προάγεται στον τόπο του είτε η ξενοφοβία είτε ο ρατσισμός είτε οποιεσδήποτε συμπεριφορές ή ενέργειες που συνδέονται με οργανώσεις νεοναζί ή άλλες αυτής της μορφής. Εκείνο που οφείλουμε όλοι μας και είναι κι η δική μας ευθύνη από πλευράς Κυβέρνησης αλλά και όλων των πολιτικών κομμάτων, είναι να μπορέσουμε συντονισμένα όλοι να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Αυτή είναι η πρόκληση που υπάρχει μπροστά μας, αυτή είναι η δική μας πολιτική βούληση ως Κυβέρνηση και αυτό θα επιδιώξουμε».

Ερωτηθέντες ως προς το περιεχόμενο του υλικού που παραδόθηκε, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι πρόκειται για φωτογραφικό υλικό και στοιχεία από διάφορες ιστοσελίδες, ενώ ο κ. Υπουργός πρόσθεσε: «Είναι φωτογραφικό υλικό από δραστηριότητες των τελευταίων χρόνων. Σίγουρα η παράλειψη διερεύνησης όλων αυτών των δραστηριοτήτων μέχρι σήμερα επιτρέπει ή τουλάχιστον δίνει την εντύπωση ότι υπάρχει ανοχή σε αυτής της μορφής δραστηριότητα και αυτό μπορεί να συνεχίζεται σε πιο έντονους ρυθμούς. Πιστεύω ότι θα έπρεπε ήδη να είχαν διερευνηθεί αυτά τα ζητήματα και αυτό που επιχειρούμε να κάνουμε τώρα θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί πολύ πιο έγκαιρα αυτή η μορφή συμπεριφοράς και δραστηριότητας. Γι’ αυτό αποφασιστικά θα ενεργήσουμε αυτή τη φορά κατά τρόπο ώστε να δοθεί το ξεκάθαρο μήνυμα ότι αυτού του είδους συμπεριφορές δεν μπορεί να συμβαίνουν και, εφόσον αντιβαίνουν των διατάξεων του νόμου, να είναι βέβαιοι εκείνοι που τις διαπράττουν ότι θα βρεθούν ενώπιον του δικαστηρίου αρκεί να υπάρξει μαρτυρικό υλικό που να στοιχειοθετεί ποινικά αδικήματα» κατέληξε.

Επιστροφή

© Copyright 2020, ionasnicolaou.eu, All Rights Reserved
Design & Development by Network Solutions LTD