Home ΙΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Συνέντευξη στον Μιχάλη Χατζιβασίλη της εφημερίδας 'Φιλελεύθερος': "Φέτος είναι η χρονιά για καταδίκες στην Οικονομία" 

Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016

Φέτος είναι η χρονιά για καταδίκες στην Οικονομία

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: Υπάρχουν υποθέσεις που θα καταλήξουν ενώπιον της Δικαιοσύνης

Του Μιχάλη Χατζηβάσιλη

Πεπεισμένος ότι φέτος θα δούμε καταδίκες για τα σκάνδαλα στην οικονομία όπως και υποθέσεις να καταλήγουν στα δικαστήρια, εμφανίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου. Σε συνέντευξή του στον «Φ» εκφράζει αμφιβολία κατά πόσο ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Μαρφίν Λαϊκή θα έρθει στην Κύπρο για να δικαστεί σε περίπτωση δίωξής του, ενώ ευελπιστεί ότι θα ανταποκριθεί στο αίτημα για ανάκρισή του. Ο Ιωνάς Νικολάου θεωρεί ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αστυνομίας την έλλειψη προσωπικού. Τονίζει ότι η έξυπνη αστυνόμευση που εφαρμόζεται τελευταία φέρνει αποτελέσματα. Υπογραμμίζει δεν κάνει πίσω σε θέματα διαφθοράς και σημειώνει ότι η Αστυνομία που είναι από τις χαμηλότερες θα... ψηλώσει κατά πέντε εκατοστά.

Πρόσφατα έχετε δηλώσει ότι θα δούμε καταδότες για το σκάνδαλο της Οικονομίας. Πού το βασίζετε αυτό;

Υπάρχουν κάποιες υποθέσεις οι οποίες είναι καταχωρημένες στο δικαστήριο και οι οποίες σχετίζονται με την Οικονομία. Αυτές οι υποθέσεις έχουν καταχωρηθεί γιατί κρίθηκε απάτη Νομική Υπηρεσία ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να υπάρξει καταδίκη των κατηγορουμένων. Όπως λειτουργούν σήμερα τα δικαστήριά μας, δίδοντας προτεραιότητα στις ποινικές υποθέσεις, και ειδικότερα στις υποθέσεις που εκδικάζονται από τα κακουργιοδικεία, όλες αυτές οι υποθέσεις, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα πρέπει να ολοκληρωθούν, πιθανόν και εντός του 2016 - αν δεν υπάρξουν βεβαίως ενστάσεις, καθυστερήσεις οι οποίες θα προκύψουν λόγω της διαδικασίας. Συνεπώς, αν λάβουμε υπόψη τα δυο αυτά στοιχεία αναμένουμε ότι θα πρέπει να υπάρχουν και κάποιες καταδίκες το 2016. Είναι φυσιολογικό κάποιος να προσδοκά σε κάτι τέτοιο, χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζει λεπτομέρειες αναφορικά με τις υποθέσεις που έχουν καταχωρηθεί στο δικαστήριο. Δηλαδή το συμπέρασμα πιστεύω ότι είναι αυτονόητο και συναγόμενο από το γεγονός ότι έχουν καταχωρηθεί ποινικές υποθέσεις με σκοπό την καταδίκη κάποιων προσώπων, συνιστούν σοβαρά ποινικά αδικήματα που εκδικάζονται από το Κακουργιοδικείο που δικάζει κατά προτεραιότητα, και αναμένεται ότι θα πρέπει να συμπληρωθούν οι υποθέσεις αυτές εντός του 2016 με σκοπό την καταδίκη, είτε τουλάχιστον την εκ πρώτης όψεως υπόθεση.

Σίγουρα υπάρχουν και υποθέσεις η διερεύνηση των οποίων θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο, για τις οποίες η ανακριτική ομάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειες

Ωστόσο υπάρχει ακόμα αρκετός χρόνος να διανυθεί μέχρι να εξεταστούν όλες οι υποθέσεις που αφορούν την οικονομία.

Βεβαίως και υπάρχει αρκετός χρόνος ακόμα για να συμπληρωθούν οι υποθέσεις που εξετάζονται. Υπάρχει μια σειρά ενοτήτων από διάφορες υποθέσεις που έχουν κατανεμηθεί σε υποομάδες των ανακριτών και οι οποίες βρίσκονται σ’ ένα προχωρημένο στάδιο διερεύνησης. Βέβαια, ορισμένες εξαρτώνται και από αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε άλλες χώρες και αυτό συνεπάγεται έξτρα καθυστέρηση, αλλά πρόκειται για πολύπλοκες υποθέσεις. Υπάρχουν υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες θα πάρουν την πορεία της δικαιοσύνης. Σίγουρα υπάρχουν και υποθέσεις η διερεύνηση των οποίων θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο, για τις οποίες η ανακριτική ομάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειες.

Πιστεύετε τελικά ότι το 2016 θα είναι η χρονιά για τις έρευνες για την οικονομία;

Το 2016 θα έχουμε πρόσθετες υποθέσεις που θα καταχωρηθούν και αναμένουμε ότι αν τα πράγματα ενώπιον των δικαστηρίων προχωρήσουν να έχουμε και καταδίκες. Εκείνο που έχει σημασία όμως και πρέπει να το αντιληφθούμε, λόγω της αδημονίας που έχουμε όλοι για να οδηγηθούν κάποιοι στο δικαστήριο και να καταδικαστούν όσοι ευθύνονται, είναι η τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η ανακριτική ομάδα. Από την πλευρά της η Κυβέρνηση λειτουργεί υποστηρικτικά στην ομάδα με διάφορους τρόπους (παροχή υπηρεσιών από εμπειρογνώμονες και ειδικού λογισμικού) κι εμείς ως υπουργείο με την προώθηση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής. Να σημειώσω ότι αυτό που έχει γίνει από την ανακριτική ομάδα είναι να ανοίξουν αρκετές υποθέσεις αντί μιας.

Υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα του Ανδρέα Βγενόπουλου;

Πότε τελικά θα ανακριθεί και αν πιστεύεται ότι ο ίδιος δεν θα χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα για να μην έρθει στην Κύπρο όταν κληθεί; θέλω να πιστεύω ότι μετά από την απόρριψη της ένστασης του, θα ανταποκριθεί στο αίτημα να δώσει κατάθεση. Να έρθει ο ίδιος να καταθέσει τη δική του θέση ούτως ώστε στα πλαίσια της διερεύνησης της υπόθεσης για να προχωρήσουν οι διαδικασίες πάρα πέρα με βάση τους κανόνες των δικαιωμάτων των υπόπτων προσώπων αλλά και της δικαιοσύνης. Είμαι πάντοτε της άποψης, ότι για τις ποινικές υποθέσεις θα πρέπει όλοι να συμβάλουν στην ταχύτερη διερεύνησή τους. Στην περίπτωση που μια υπόθεση οδηγηθεί στο δικαστήριο, θέλουμε την ταχύτερη εκδίκασή της ούτως ώστε εάν κάποιος είναι αθώος να κριθεί από το δικαστήριο. Γι’ αυτό το λόγο, παρά το γεγονός ότι έχω αμφιβολίες, θα πρέπει ο κ. Βγενόπουλος να ανταποκριθεί άμεσα στην περίπτωση κατά την οποία θα του επιδοθεί ένα κατηγορητήριο. θα ήταν προτιμότερο για όλους να ανταποκριθεί άμεσα και να απονεμηθεί δικαιοσύνη από τα δικαστήρια.

Πρόσφατα αρχίσατε έναν κύκλο επαφών με τις Αστυνομικές Διευθύνσεις. Ποιος ο σκοπός και ποιο το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους αστυνομικούς;

Οι επισκέψεις μου εντάσσονται στα πλαίσια τακτικών επαφών με κύριο στόχο να αξιολογηθούν οι στόχοι και να γίνει μια συζήτηση αναφορικά με τις προτεραιότητες για το νέο έτος που διανύουμε. Στις επισκέψεις αυτές παρουσιάζονται τα αποτελέσματα του προηγούμενου χρόνου, οι προτεραιότητες για το νέο έτος και τα προβλήματα που υπάρχουν. Έτσι γίνεται μια συζήτηση και δίνονται κατευθυντήριες γραμμές και σαφείς οδηγίες αναφορικά με την υλοποίηση των προτεραιοτήτων και αναγκών που παρουσιάζει κάθε επαρχία. Για παράδειγμα στη Λάρνακα, δόθηκαν οδηγίες επί των θεμάτων που αφορούν την αστυνόμευση των αθλητικών αγώνων λόγω της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζει η επαρχία με τον αυξημένο αριθμό γηπέδων. Στη δε Λευκωσία δόθηκαν οδηγίες αναφορικά με την φρούρηση και συνοδεία προσωπικοτήτων, τα θέματα τρομοκρατίας και περιπολιών.

Από τη μέχρι στιγμής ενημέρωση που σας έγινε αισθάνεστε ικανοποιημένος;

Μπορώ να δηλώσω ικανοποιημένος καθ’ όσον αφορά στην υλοποίηση ορισμένων στόχων. Για παράδειγμα το 2013 θέσαμε στόχο τη μείωση του οργανωμένου εγκλήματος, το 2014 θέσαμε σε εφαρμογή ορισμένα μέτρα και το 2015 καταγράφηκε σημαντική μείωση του. Στη Λευκωσία καταγράφεται μείωση του σοβαρού εγκλήματος κατά 28% και στη Λάρνακα κατά 20%. Επίσης έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις δραστηριότητες που σχετίζονται με το στοίχημα, τα παράνομα ιδιωτικά γραφεία παροχής ασφάλειας και τους φύλακες, όπως και για τα ναρκωτικά και την εμπορία προσώπων. Από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι η επιχειρησιακή μας δραστηριότητα καταγράφονται και σημαντικά ποσοστά δίωξης που σημαίνει ότι προχωρούμε σταδιακά στην υλοποίηση του στόχου που είναι ο ουσιαστικός περιορισμός του οργανωμένου εγκλήματος. Δεν μπορεί να πει κανένας ότι θα εξαλείψει το οργανωμένο έγκλημα, αλλά μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια στοχευμένη προσπάθεια ο περιορισμός του. Την ίδια ώρα από τις επισκέψεις φαίνεται ότι παρατηρείται σημαντική μείωση στα σοβαρά τροχαία ατυχήματα, αλλά παράλληλα καταγράφεται αύξηση των θανατηφόρων δυστυχημάτων στη Λάρνακα και τη Λεμεσό. Έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για μηδενική ανοχή των παράνομων οδηγών. Ως υπουργείο έχουμε αναθέσει στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου να επαναξιολογηθεί το ύψος των ποινών για τις τροχαίες παραβάσεις. Δηλαδή θα γίνει μια μελέτη που θα αξιολογήσει τις μέχρι σήμερα καθορισθείσες ποινές από τη νομοθεσία μας και θα γίνει αναθεώρησή τους ώστε να εξυπηρετούν το στόχο για τον οποίο ορίζονται ώστε να καταστούν αποτρεπτικές για την επανάληψη κάποιου τροχαίου αδικήματος. Προωθείται και η ετοιμασία άλλης μελέτης που θα συμβάλει στην αξιολόγηση των μηνυμάτων που χρειάζεται να σταλούν σε όλους τους χρήστες του δρόμου, ώστε αυτά να είναι αποτελεσματικά.

Δεν είναι δυνατό να έχουμε Αστυνομία που τα κάνει όλα

Τί είναι αυτό που κατά την άποψη σας χρειάζεται σήμερα η Αστυνομία για να αντεπεξέλθει σε όλα της τα καθήκοντα;

Η Αστυνομία σήμερα αντιμετωπίζει ένα ουσιαστικό πρόβλημα. Υποφέρει από την έλλειψη προσωπικού. θα πρέπει να αυξηθεί το προσωπικό ώστε να ανανεωθεί και να γίνει η Αστυνομία πιο αποτελεσματική. Η τελευταία φορά που προσλήφθηκε προσωπικό ήταν το 2014, γι’ αυτό και δεν υπήρξε ανανέωση. Χρειάζεται επίσης καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού, γι’ αυτό και προωθείται η αναδιοργάνωση της Αστυνομίας με συντμήσεις τμημάτων. Πρέπει όμως η Αστυνομία να απαλλαγεί από καθήκοντα που δεν είναι αστυνομικής φύσεως. Σήμερα η Αστυνομία ασχολείται από το κάπνισμα σε δημοσίους χώρους μέχρι την πάταξη της τρομοκρατίας. Δεν είναι δυνατό να έχουμε μια Αστυνομία που τα κάνει όλα, ενώ σε σύγχρονες χώρες υπάρχουν ξεχωριστά τμήματα και υπηρεσίες. Κάποια καθήκοντα που εκτελεί σήμερα η Αστυνομία μπορεί να πάνε στους δήμους, ενώ επιπρόσθετα προχωρούμε με τη δημιουργία Ακτοφυλακής και την ανεξαρτητοποίηση της Πυροσβεστικής. Αρχίσαμε να αξιοποιούμε την τεχνολογία. Για παράδειγμα έχει αναβαθμιστεί το σύστημα συναγερμού στην Αστυνομία, με δυνατότητα να δέχεται μέχρι και 2.οοο κλήσεις την ώρα. Όλα αυτά τα συστήματα και άλλα πολλά συνιστούν μια έξυπνη αστυνόμευση, η οποία είναι απαραίτητη τη σημερινή εποχή.

ΑΝΑΚΟΠΗΚΕ Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ

Πόσο σας ανησυχεί ο φόβος η Κύπρος να χρησιμοποιηθεί ως διαμετακομιστικός σταθμός μελών του Ισλαμικού Κράτους;

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε ενδείξεις ότι η Κύπρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαμετακομιστικός σταθμός, δεν μπορούμε να παραβλάψουμε την ανάγκη για λήψη μέτρων πρόληψης. Η Κύπρος δεν αποκλείεται να καταβλήθηκε προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί από τρομοκράτες ως σταθμός μετάβασης στις χώρες δράσης τους από πρόσωπα ύποπτα που είχαν συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος. Όμως αποτράπηκαν ύστερα από τους ελέγχους της Αστυνομίας στα αεροδρόμια και τα οδοφράγματα. Δεν αποκρύβω ότι υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις και γι’ αυτό λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποτρέψουμε τη μετάβαση στη Συρία τέτοιων προσώπων. Πιστεύω ότι η Κύπρος δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον ως σταθμός μετάβασης τρομοκρατών.

Εισάγονται νέα κριτήρια στις προσλήψεις

Έχετε στα χέρια σας μια μελέτη που αφορά τα κριτήρια πρόσληψης νέων αστυνομικών. Τι θα αλλάξει σε αυτό το θέμα;

Πρόκειται για μια μελέτη η οποία έχει αξιολογήσει τις δικές μας ανάγκες αλλά και τα κριτήρια που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της ΕΕ ή τρίτες χώρες. Η μελέτη αυτή έχει καταδείξει ότι οι γραπτές εξετάσεις οι οποίες γίνονται σωστά, αλλά χρειάζεται να εισαχθούν κάποια άλλα κριτήρια τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα να επιλέγονται οι καταλληλότεροι αστυνομικοί. Για το σκοπό αυτό γίνεται εισήγηση και έχει υιοθετηθεί, να εφαρμοστούν ψυχομετρικά και γνωστικά τεστ τα οποία χρησιμοποιούνται για θέματα ασφάλειας. Επιπρόσθετα, γίνεται μια εισήγηση για αλλαγή των αθλητικών εξετάσεων, οι οποίες μέχρι σήμερα είχαν να κάμουν κυρίως με την υπερπήδηση εμποδίων και την αντοχή σε τρέξιμο. Εφαρμόζεται ένα τεστ, στο οποίο υποβάλλονται οι διαιτητές. Είναι ένα τεστ το οποίο αφορά τη δύναμη χειρολαβής, τη δίπλωση από εδραία θέση, τις κάμψεις που μπορεί να κάνει κάποιος, τη δοκιμασία σε δρόμο αντοχής, το δρόμο ταχύτητας σε 30 μέτρα, και τη μέτρηση κατακόρυφου άλματος. Αυξάνεται επίσης το κριτήριο του ύψους από ι.6ο για τις γυναίκες σε 1.65 και από 1.65 για τους άνδρες σε 1.70. Αυξάνοντας το ύψος αυξάνεται και η επιβλητικότητα κάποιου, σύμφωνα με τη μελέτη. Και τέλος επειδή πια η ψυχομετρική εξέταση γίνεται στην παρουσία ενός ψυχιάτρου και ενός ψυχολόγου θα μπορεί κάποιος να διαπιστώσει από το γνωστικό τεστ τα της προσωπικότητας του υποψηφίου έχω εισηγηθεί ότι θα μπορούσαμε να καταργήσουμε και τις προσωπικές συνεντεύξεις. Η προσπάθειά μας είναι να επιλέξουμε όσο το δυνατό καταλληλότερους για τα καθήκοντα αυτά και να ανατρέψουμε αυτό το οποίο επικρατούσε για χρόνια ότι η επιλογή των μελών της Αστυνομίας πάντοτε γινόταν με αναξιοκρατικά κριτήρια, με κομματικές ή άλλες παρεμβάσεις. Για αυτό να μην ανησυχούν οι οποιοιδήποτε για τη διαδικασία η οποία θα ακολουθηθεί. Είναι έτοιμοι οι κανονισμοί και από Δευτέρας θα προωθηθούν στη Νομική Υπηρεσία ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην προκήρυξη νέων θέσεων στην Αστυνομία Μάρτιο ή Απρίλιο.

Σε ιδιώτες τα κρατητήρια Μενόγειας

Πού βρίσκεται το θέμα της ανάθεσης της ασφάλειας των κρατητηρίων της Μενόγειας σε ιδιώτες;

Η Αστυνομία θα πρέπει να απαλλαγεί από τα μη αστυνομικής φύσης καθήκοντα. Η ασφάλεια των χώρων κράτησης παράνομων μεταναστών, στις πλείστες χώρες της ΕΕ, παραχωρείται σε ιδιωτικές εταιρείας ασφάλειας και μάλιστα οι χώροι αυτοί ελέγχονται από τα Υπουργεία Εσωτερικών, όπως είναι και οι άλλοι χώροι παραμονής μεταναστών. Κάτι παρόμοιο είχε γίνει και στην περίπτωση των αεροδρομίων. Έχει γίνει ήδη μια μελέτη από την Αστυνομία η οποία αξιολόγησε τα επίπεδα ασφάλειας που απαιτούνται για τους συγκεκριμένους χώρους ώστε να μην είναι όπως τους υπόλοιπους χώρους κράτησης αλλά να είναι απλά περιορισμός. Όπως εξάλλου μας το έχει ζητήσει η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών. Εν τέλει η Επιτροπή της Αστυνομίας κατέληξε ότι θα μπορούσε να παραχωρηθεί σε ιδιώτη και να απαλλαγεί η Αστυνομία, που θα παρέμεινε στη Μενόγεια για συντονισμό ο οποίος είναι αναγκαίος στα πλαίσια διαχείρισης αυτών των ανθρώπων. Έτσι προωθείται το θέμα ώστε ένας σημαντικός αριθμός αστυνομικών να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του στη Μενόγεια με σκοπό να αξιοποιηθούν σε άλλα καθήκοντα.

0 εσωτερικός έλεγχος αποδίδει καρπούς κατά της διαφθοράς

Η διαφθορά κ. Υπουργέ ήταν ανέκαθεν η αχίλλειος πτέρνα της Αστυνομίας. Τι κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση;

Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι η διαφθορά αποτελεί ένα από τα σημαντικά προβλήματα που έχει η Αστυνομία, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των μελών που εμπλέκονται τέτοιες ενέργειες είναι πολύ περιορισμένος. Και αυτοί οι λίγοι δυστυχώς δημιουργούν προβλήματα τεράστια στον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας. Έχουμε από την πρώτη στιγμή εξαγγείλει την πολιτική της μηδενικής ανοχής, την οποία μάλιστα υιοθέτησε και ο νέος αρχηγός Αστυνομίας, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του. Έχουμε δείγματα γραφής για την πολιτική μηδενικής ανοχής. Καταχωρήθηκαν ποινικές υποθέσεις εναντίον μελών της Αστυνομίας, αλλά και πειθαρχικές, που συνδέονται με τα θέματα διαφθοράς. Μάλιστα έχουμε δυο μέλη της Αστυνομίας που σήμερα βρίσκονται στη φυλακή. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση συγκάλυψης οποιαδήποτε περίπτωσης. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες έχουμε πληροφορίες επιβεβαιωμένες αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία και τα άτομα αυτά μετατίθενται σε άλλα τμήματα. Έχουμε επαναδραστηριοποιήσει τη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου η οποία έχει αρχίσει να παράγει σημαντικό έργο. Έχουμε εκθέσεις από τη Διεύθυνση αυτή που αφορούν συγκεκριμένες υποθέσεις στην Πάφο, στη Λάρνακα και σε άλλες επαρχίες. Στα ίδια πλαίσια εκδόθηκε η εγκύκλιος μετά κριτήρια μεταθέσεων στην Αστυνομία, όχι μόνο για τη σωστή αξιοποίηση των μελών της Αστυνομίας, αλλά και στην αποτροπή της διασύνδεσης συγκεκριμένων μελών με συγκεκριμένα καθήκοντα που μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να οδηγήσει και σε πράξεις διαφθοράς. Ετοιμάζεται μελέτη, η οποία αναμένεται να υποβληθεί το επόμενο διάστημα για την αξιοποίηση μηχανισμών ελέγχου και πρόληψης, και η οποία θα καταλήξει σε συγκεκριμένες εισηγήσεις που θα αποτελέσουν και την στρατηγική της Αστυνομία κατά της διαφθοράς, θέλουμε αποτελεσματική πάταξη του φαινομένου.

Πρόσφατα παραλάβατε μίαν έκθεση εμπειρογνωμόνων για το θέμα του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας των Φυλακών. Ποιες τα κύριες εισηγήσεις της;

Δεν έγινε κάποια μελέτη η οποία να αναφέρεται σε διάφορες επιλογές που εφαρμόζονται σε διαφορετικά σωφρονιστικά συστήματα άλλων χωρών. Έγιναν κάποιες εισηγήσεις που μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις δεν παραπέμπουν σε συστήματα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες. Η κατ’ αρχήν προσπάθειά μας ήταν να γίνουν όλες οι αλλαγές στη νομοθεσία των Φυλακών και στους κανονισμούς στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου. Όμως λόγω του ότι χρειάζεται να γίνει μια περαιτέρω μελέτη των εισηγήσεων που έχουν υποβληθεί θα προχωρήσουμε στην προώθηση κατ’ αρχήν των αλλαγών που πρέπει να γίνουν σε σχέση με το Συμβούλιο Αποφυλάκισης, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό, και θα καταθέσου με το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, ανεξάρτητα από την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου γενικότερα των Φυλακών.

Έγιναν διορθωτικά μέτρα στις Φυλακές - Ειδική πτέρυγα για επιρρεπείς κατάδικους

Τι άλλαξε στη λειτουργία των Φυλακών;

Έγινε τεράστια αλλαγή στις Φυλακές. Πρώτα-πρώτα άλλαξε η φιλοσοφία την οποία εφάρμοζαν οι προηγούμενοι. Έχουμε φύγει από τη φιλοσοφία της σκληρής αντιμετώπισης των καταδίκων και είμαστε σε μια νέα προσέγγιση που προάγει τον σωφρονισμό των καταδίκων μέσα από την ανθρωποκεντρική μεταχείρισή τους. Πιστεύω ότι και οι ίδιοι οι φυλακισμένοι, μέσα από τις συναντήσεις τις οποίες είχα μαζί τους, είναι ικανοποιημένοι. Στις περιπτώσεις εκείνες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ή που αναμένεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα, υπάρχει ένας μηχανισμός με τον οποίο γίνονται παρεμβάσεις κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Έχουμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο τρόπο αξιολόγησης της ψυχολογικής κατάστασης των φυλακισμένων με μια πολυθεματική ομάδα, που έχει δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό, στην οποία συμμετέχουν ψυχολόγοι, ψυχίατροι, κοινωνιολόγοι και η οποία αξιολογεί τον κάθε νεοεισερχόμενο φυλακισμένο για να μπορέσει να περάσει την ψυχολογική πίεση που νιώθει λόγω της καταδίκης του και του εγκλεισμού του στη φυλακή. Έχουμε κάνει ειδική πτέρυγα με δέκα ειδικά κελιά για την παραμονή αυτών των ατόμων ενόσω βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, οι δε χειρότερες περιπτώσεις αποστέλλονται στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας για να αντιμετωπιστούν.

Επιστροφή

© Copyright 2021, ionasnicolaou.eu, All Rights Reserved
Design & Development by Network Solutions LTD