Home ΙΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου για την έκδοση του Κρατικού Αρχείου “Προπαγάνδα – Αντίπροπαγανδα. Απελευθερωτικός Αγώνας 1955-1959” 

Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013

Είναι με συγκίνηση που χαιρετίζω τη νέα έκδοση του Κρατικού Αρχείου “Προπαγάνδα – Αντίπροπαγανδα. Απελευθερωτικός Αγώνας 1955-1959”, μια έκδοση που τιμά τους ήρωες της Κυπριακής Ελευθερίας και όλους τους συντελεστές του Αγώνα της ΕΟΚΑ. Το βιβλίο αυτό εκδίδεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου με τον οφειλόμενο σεβασμό προς τους νεκρούς ήρωες του αγώνα αλλά και ως παρακαταθήκη στις επερχόμενες γενεές.

Η έκδοση αυτή είναι αφιερωμένη σε όλους τους συντελεστές του αγώνα της ΕΟΚΑ, στους πρωταγωνιστές, στους ηρωομάρτυρες, στους αγωνιστές, στα θύματα και σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό, που με την ενεργητική του συμπαράσταση συνέβαλε στην επιτυχία του αγώνα. Είναι ένας φόρος τιμής σε όλους τους Κύπριους που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την αποτίναξη του Αγγλικού ζυγού.

Η έκδοση του Κρατικού Αρχείου φιλοξενεί ανέκδοτα φυλλάδια της αποικιακής προπαγάνδας καθώς και μερικές από τις πιο σημαντικές προκηρύξεις της ΕΟΚΑ κατά τα χρόνια του απελευθερωτικού αγώνα. Τα έγγραφα σκιαγραφούν την απάντηση του αγωνιζόμενου κυπριακού λαού στις προσπάθειες που αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη και μειώνουν το νόημα του αγώνα και τον καθοριστικό ρόλο της ΕΟΚΑ.

Μέσα από τις σελίδες της έκδοσης αναδεικνύεται ο πλούτος των ιστορικών πηγών της Κύπρου που φυλάσσονται στο Κρατικό Αρχείο και που είναι προσβάσιμες στον πολίτη. Το Κρατικό Αρχείο εδώ και 35 χρόνια αποτελεί ένα σημαντικό θεσμό στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας ως θεματοφύλακας της Κυπριακής Ιστορίας και ως φορέας που φέρει τον πολίτη σ’ επαφή με το παρελθόν του τόπου του. Εκεί, διαφυλάσσονται και διατηρούνται σημαντικά δημόσια αρχεία μεγάλης αξίας και ιστορικού περιεχομένου, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση του κοινού είτε για ενημέρωση είτε για άντληση πληροφοριών και στοιχείων για επιστημονικές μελέτες και εργασίες. Παράλληλα, ως χώρος φύλαξης όλων των δημόσιων εγγράφων, αποτελεί πηγή πληροφόρησης για κάθε θέμα που αφορά τους πολίτες.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως έχει πλήρη συνείδηση της μεγάλης πολιτιστικής αξίας των αρχείων και της σημασίας της διατήρησης και μελέτης των διαθέσιμων μοναδικών συλλογών δημόσιων εγγράφων που σχετίζονται με το παρελθόν και την ιστορία του νησιού. Προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στο δικαίωμα πρόσβασης στα δημόσια έγγραφα και δρομολογεί θέσπιση νέας νομοθεσίας με στόχο να διευρύνει τη δυνατότητα και το βαθμό πρόσβασης στα δημόσια έγγραφα από τον πολίτη.

Είμαι βέβαιος ότι με την αναμνηστική αυτή έκδοση του Κρατικού Αρχείου θα ενισχυθεί το ενδιαφέρον και θα δοθεί το έναυσμα τόσο σε πολίτες για να έλθουν σε επαφή με ιστορικά κείμενα όσο και σε ερευνητές για να μελετήσουν και να παράγουν περαιτέρω συγγραφικό έργο αναφορικά με ιστορικές περιόδους σαν κι αυτή.

Επιστροφή

© Copyright 2024, ionasnicolaou.eu, All Rights Reserved
Design & Development by Network Solutions LTD