Home ΙΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Χαιρετισμός Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου στην 9η Ημερίδα/Εργαστήριο με θέμα «Γυναίκα και Οικονομική Κρίση», που διοργανώνει η Επιτροπή Γυναικών Λάϊονς 

Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που αποδέχτηκα την πρόσκληση της Επιτροπής Γυναικών Λάϊονς ν’ απευθύνω χαιρετισμό στην 9η ετήσια Ημερίδα που διοργανώνει με θέμα «Γυναίκα και Οικονομική Κρίση», η οποία αποτελεί την πρώτη εκδήλωση στην οποία παρευρίσκομαι από την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Συγχαίρω θερμά την Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Γυναικών Λάϊονς για την πρωτοβουλία αυτή, η οποία καταδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Οργάνωσης γύρω από θέματα  ενδυνάμωσης του ρόλου και της θέσης των γυναικών στην κοινωνία, ιδιαίτερα σε μία περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα η χώρα μας διέρχεται μια πρωτοφανή κρίση.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το θέμα της σημερινής ημερίδας είναι εξαιρετικά επίκαιρο και ενδιαφέρον και είμαι βέβαιος ότι τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από αυτήν, μέσα από τις παρεμβάσεις των εκλεκτών εισηγητών σας, θ’ αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια αναχαίτισης των δυσμενών συνεπειών της οικονομικής κρίσης στην κοινωνία μας.

Κυρίες και κύριοι,

Όπως καταδεικνύεται μέσα από ευρωπαϊκές έρευνες, η οικονομική κρίση έχει διαφορετικό αντίκτυπο και πλήττει εντονότερα τις γυναίκες απ’ ότι τους άντρες, λόγω της γενικά δυσμενέστερης θέσης τους, τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Σημειώνεται επίσης ότι οι συνεχείς περικοπές στους κρατικούς προϋπολογισμούς οδηγούν σε αύξηση των ποσοστών της φτώχειας στις γυναίκες, που ούτως ή άλλως είναι υψηλότερη εκείνης των αντρών. Συγκεκριμένα, στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι γυναίκες διαχρονικά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας σε σχέση με τους άντρες. Το 2010, όπως  ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας των γυναικών ήταν 17,2%, έναντι 14,3%των ανδρών.

Αξιοσημείωτα όμως είναι και τα ψηλά ποσοστά φτώχειας που καταγράφονται ανάμεσα στις γυναίκες που ζουν μόνες, σε σχέση με τους άντρες. Το 2010, 46,7% των γυναικών που ζούσαν μόνες βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας, σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό 20,4% των αντρών. Παρόλα αυτά δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε, χρειάζεται σύνεση, προσπάθεια και κυρίως στόχος. Με στόχο λοιπόν την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη είναι αποφασισμένη να προωθήσει συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • αύξηση της άδειας μητρότητας,
  • ενθάρρυνση της ανάπτυξης ελαστικών ωραρίων και ευέλικτων μορφών εργασίας, όπως είναι η εργασία από το σπίτι (τηλεργασία),
  • επανασχεδιασμό του φορολογικού συστήματος που αφορά την οικογένεια, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών,
  • επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου,
  • ίδρυση τοπικών κέντρων στήριξης της οικογένειας,
  • δημιουργία υποδομών φροντίδας παιδιών και άλλων εξαρτώμενων ατόμων,
  • περαιτέρω ανάπτυξη της συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής,
  • προστασία των διαζευγμένων γυναικών,
  • αναμόρφωση και ενίσχυση των νόμων για τη βία στην οικογένεια, καθώς και επέκταση των καταφυγίων θυμάτων βίας και
  • διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης στον τομέα της εργασίας, της εκπαίδευσης, αλλά και στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Κυρίες και κύριοι,

Στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία που διανύουμε οφείλουμε όλοι να παραμείνουμε πιστοί στις αρχές της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης και να στηρίξουμε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται εντονότερα από την οικονομική κρίση. Ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας στις 8 του Μάρτη, πέραν από τους διαχρονικούς συμβολισμούς του, υπενθυμίζει την υποχρέωση όλων, Κυβέρνησης, Βουλής, Φορέων Ισότητας, Ακαδημαϊκής Κοινότητας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κοινωνικών Εταίρων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων να εργαστούν συλλογικά και συντονισμένα, ώστε η οικονομική κρίση να μην επηρεάσει την πορεία προς την πλήρη ισότητα στην κοινωνία μας.

Με τις σκέψεις αυτές, συγχαίρω για άλλη μια φορά την Οργάνωσή σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας.  Αναμένουμε με ενδιαφέρον τα πορίσματα του εργαστηρίου που προηγήθηκαν.


Επιστροφή

© Copyright 2024, ionasnicolaou.eu, All Rights Reserved
Design & Development by Network Solutions LTD