Κάθε σύγχρονο κράτος που θέλει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών του, πρέπει να προσφέρει στους πολίτες του, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, ασφάλεια.
Κάθε σύγχρονο κράτος που θέλει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών του, πρέπει να προσφέρει στους πολίτες του, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, ασφάλεια.
Κάθε σύγχρονο κράτος που θέλει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών του, πρέπει να προσφέρει στους πολίτες του, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, ασφάλεια. Δεν μπορεί να υπάρξει ποιότητα ζωής και οικονομική ανάπτυξη χωρίς έννομη τάξη και εσωτερική ασφάλεια. Η αρχή αυτή αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα κάθε σύγχρονού κράτους, που επενδύει στη δημοκρατία και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στοιχεία που συνθέτουν ένα κράτος που νοιάζεται για τους πολίτες του και την ποιότητα ζωής τους.
Επί των ημερών μας η ανασφάλεια δεν προκύπτει απλώς από την ποσοτική αύξηση ορισμένων εγκλημάτων, αλλά κυρίως από την αλλαγή της ποιότητας του εγκλήματος, που γίνεται πιο οργανωμένο, βίαιο και κερδοσκοπικό, αδίστακτο και προκλητικό. Αντίστοιχα, οι πολίτες όλο και διακτέχονται από μεγαλύτερη φοβία και ανασφάλεια απέναντι στον εγκληματία, και αυτό εκδηλώνεται κυρίως με αυτοδικίες και κραυγές για περισσότερη ποινική καταστολή, ενώ διαισθάνεται ότι το κράτος όλο και περισσότερο αδυνατεί να τον προστατεύσει.
Εκτός από το οικονομικό και το οργανωμένο έγκλημα, τη ξενοφοβία και το ρατσισμό που ήδη χτυπάει την πόρτα μας, η ζητούμενη ασφάλεια δεν μπορεί πια να αφορά μόνο τις διαρρήξεις, τις κλοπές, τους εμπρησμούς και το λιανικό εμπόριο ναρκωτικών και ούτε να εξαντλείται στα σύγχρονα εγκλήματα και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Ο αναστοχασμός για τη ζητούμενη ασφάλεια δεν επιτρέπει πλέον σε κανέναν, να προσποιείται άγνοια για τα εγκλήματα που συμβαίνουν στην «κορυφή» της κοινωνίας. Η έξοδος από την κρίση οφείλει να περιλαμβάνει και το δικαίωμα στην ασφάλεια, η επίκληση του οποίου πρέπει να συναρτηθεί με την πραγματική ασφάλεια κάθε ανθρώπου και με τον σεβασμό των δικαιωμάτων του, όχι σε γενικό και αφηρημένο επίπεδο αλλά στο επίπεδο δυνατότητας πρόσβασής του στις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές δομές. Μία τέτοια διάσταση της ασφάλειας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη δημοκρατική λειτουργία, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την ισονομία, τον δημοκρατικό έλεγχο και την αυτοδέσμευση των θεσμών και της εξουσίας σε όλη την κλίμακα λειτουργίας τους. Οι πολίτες επιθυμούν την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό των θεσμών και των διαδικασίων εφαρμογής των νόμων και προστασίας των δικαιωμάτων τους.