Home ΙΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Η ώρα της κάλπης πλησιάζει! Η Κύπρος πρέπει να εκπροσωπηθεί επάξια και δημοκρατικά στην καρδιά της Ευρώπης. Είναι η στιγμή που πρέπει να δώσουμε σε όλους τους πολίτες, γυναίκες και άνδρες, ίσες ευκαιρίες για να προσφέρουν στην κοινωνία. 

Παρασκευή, 4 Απριλίου 2014

Χαιρετισμός Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
κ.Ιωνά Νικολάου
στην παρουσίαση των γυναικών Υποψηφίων Ευρωβουλευτών και της
Διαφωτιστικής Εκστρατείας: 50/50 - «Γυναίκες χωρίς Σύνορα»

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση παρουσίασης των γυναικών Υποψηφίων Ευρωβουλευτών και της Διαφωτιστικής Εκστρατείας 50/50 που διοργανώνεται ενόψει των Ευρωεκλογών του 2014, με τη στήριξη του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Συγχαίρω θερμά την Οργάνωση «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» για την πρωτοβουλία της να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο διαφωτιστικό πρόγραμμα για προώθηση της ισότητας και της ενεργού συμμετοχής των γυναικών στις Ευρωεκλογές μέσω των ΜΜΕ, το οποίο συνάδει απόλυτα με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Εκστρατεία.

Κυρίες και κύριοι,

Εν έτη 2014, είναι καιρός πια η κοινωνία να καταρρίψει τα στερεότυπα και να στηρίξει τους θεσμούς για κοινωνική δικαιοσύνη, προωθώντας τις γυναίκες στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Για να προοδεύσει μια κοινωνία πρέπει φυσικά και πάνω απ’ όλα, να είναι δημοκρατική. Οι στερεότυποι ρόλοι της γυναίκας ανήκουν πλέον σε περασμένες εποχές. Η δίκαιη εκπροσώπηση της γυναίκας στα κέντρα λήψεως αποφάσεων είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καθρέφτης της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού.

Στα κράτη μέλη της ΕΕ, οι γυναίκες αριθμούν το 24% των μελών στα υπουργικά συμβούλια, το 26% των εθνικών κοινοβουλίων και το 30% των τοπικών και περιφερειακών αρχών.

Στην Κύπρο η γυναικεία εκπροσώπηση στη Βουλή αντιστοιχεί μόλις στο 11%, δηλαδή 7 γυναίκες από τους 56 βουλευτές, ενώ στην Ευρωβουλή, μέχρι στιγμής, οι γυναίκες στην κυπριακή αντιπροσωπεία είναι το 33%, δηλαδή 2 από τα έξι μέλη.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο έχουμε μία γυναίκα από τους 11 υπουργούς, δηλαδή ποσοστό 9.1%, ενώ από τους 5 συνταγματικούς αξιωματούχους οι 2 είναι γυναίκες, και από τους 5 Επιτρόπους οι 4 είναι γυναίκες.

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η γυναικεία αντιπροσώπευση αντιστοιχεί στο 18%, αριθμώντας 84 από 472 Δημοτικούς Συμβούλους, ενώ δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα Δήμαρχος.

Στο Δικαστικό Σώμα οι γυναίκες κατέχουν το 44% του συνολικού αριθμού δικαστών. Παράλληλα στο Ανώτατο Δικαστήριο ο αριθμός των γυναικών αυξήθηκε και σήμερα είναι 3 από τους 13 δικαστές. Στη Δημόσια Υπηρεσία οι γυναίκες κατέχουν το 33% των ανώτερων θέσεων.

Η Κυβέρνηση προχώρησε επίσης στο διορισμό γυναίκας Επιτρόπου Ισότητας, η οποία, μεταξύ άλλων, έχει την ευθύνη της προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής σε θέματα ισότητας όπως: η εξάλειψη των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών, η παρακολούθηση και ο συντονισμός των εργασιών του Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της γυναίκας, καθώς και η υποβολή προτάσεων για τη νομοθετική κατοχύρωση της ισότητας και την εξάλειψη των νομοθετικών διακρίσεων.

Κυρίες και Κύριοι,

Από την ανάληψη της Προεδρίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, η διάχυση της Αρχής της Ισότητας υπήρξε βασικός στόχος της κυβέρνησης, για όλους τους τομείς του κράτους και της κοινωνίας.

Προωθούμε την υιοθέτηση θετικών δράσεων, περιλαμβανομένων και νομοθετικών μέτρων, προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στην κατεύθυνση της ισότητας και στην εξάλειψη των διακρίσεων.

Το Νέο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης της κυβέρνησης για την Ισότητα 2014-17 συμπεριλαμβάνει και τη διαβούλευση για την ετοιμασία μέτρων και πρακτικών με στόχο την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα κοινά του τόπου μας και την προώθηση της ισότητας στους τομείς της εργασίας, της παιδείας, της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική.

Η κυβέρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι απόλυτα πρόθυμη να προωθήσει την Ισότητα και την εξάλειψη των διακρίσεων σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής για την καλύτερη λειτουργία της Δημοκρατίας και των θεσμών της.

Η ώρα της κάλπης πλησιάζει! Η Κύπρος πρέπει να εκπροσωπηθεί επάξια και δημοκρατικά στην καρδιά της Ευρώπης. Είναι η στιγμή που πρέπει να δείξουμε τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της Κύπρου, μιας χώρας που σέβεται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ασπάζεται τη Δημοκρατία, δίνοντας σε όλους τους πολίτες της, γυναίκες και άνδρες, ίσες ευκαιρίες για να προσφέρουν στην κοινωνία.

Από την προσφορά αυτή, η κοινωνία έχει μόνο να κερδίσει!

Ιωνάς Νικολάου
Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Επιστροφή

© Copyright 2020, ionasnicolaou.eu, All Rights Reserved
Design & Development by Network Solutions LTD