Home ΙΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Καλούμαστε σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να αγωνιστούμε σκληρά και αποφασιστικά για τη δικαιοσύνη και τη νομιμότητα, και σε αυτό τον αγώνα βασική αποστολή της Αστυνομίας είναι η διαφύλαξη των αρχών, των αξιών, των θεσμών και των νόμων του κράτους 

Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014

Χαιρετισμός
του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως
κ. Ιωνά Νικολάου
στη Σύνοδο του Συμβουλίου Αστυνομικών Συνδικάτων
στο ξενοδοχείο Aqua-Mare, στην Πάφο – 28.03.2014

Ευχαριστώ για την πρόσκληση να χαιρετίσω τη σημερινή έναρξη των εργασιών της Συνόδου του Συμβουλίου Αστυνομικών Συνδικάτων, που είναι, κατά ένα μέρος της, αφιερωμένη σε ένα πολύ σοβαρό και επίκαιρο θέμα, τις «Σχέσεις μεταξύ της Αστυνομίας και της νεολαίας».

Θα ήθελα να συγχαρώ το Μη Κυβερνητικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αστυνομικών Συνδικάτων καθώς και τον Σύνδεσμο Αστυνομίας Κύπρο για τα η διοργάνωση της Συνόδου αυτής καθώς και για τη χρησιμότητά τους σε ό,τι αφορά τα εργασιακά συμφέροντα των μελών της Αστυνομίας αλλά και το έργο της Αστυνομίας γενικότερα.

Κυρίες και κύριοι,

Ιδιαίτερα σε μια εποχή κατά την οποία η Κυπριακή κοινωνία περνά μέσα από τις συμπληγάδες της οικονομικής κρίσης, ο ρόλος της Αστυνομίας στη διατήρηση της Τάξης και της Ασφάλειας είναι ιδιαίτερα κρίσιμος και σημαντικός.

Καλούμαστε σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να αγωνιστούμε σκληρά και αποφασιστικά για τη Δικαιοσύνη και τη Νομιμότητα και σε αυτό τον αγώνα βασική αποστολή της Αστυνομίας είναι η διαφύλαξη των αρχών, των αξιών, των θεσμών και των νόμων του κράτους.

Η Κυβέρνηση, όπως διακήρυξε προεκλογικά και ο ΠτΔ, κ. Νίκος Αναστασιάδης, έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα την Ασφάλεια του πολίτη, και είναι προς αυτή την κατεύθυνση που προώθησε τον ανασχεδιασμό της Αστυνομίας για να την καταστήσει πιο σύγχρονη και πιο αποτελεσματική.

Στο πλαίσιο αυτό είναι πρωτίστως σημαντική η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην αστυνομία καθώς και της συμφιλίωσης της Αστυνομίας με την κοινωνία. Η Κυβέρνηση προωθεί για το σκοπό αυτό την επιμόρφωση των Μελών της Αστυνομίας έτσι ώστε να ενισχυθούν οι δυνατότητες αποτελεσματικής ανταπόκρισής τους προς το καθήκον.

Δεδομένων των αυξημένων κοινωνικών προβλημάτων στις μέρες μας, και ειδικότερα ανάμεσα στους νέους, η κυβέρνηση επικεντρώνει την προσπάθειά της στην λήψη μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση των γενεσιουργών παραγόντων που δημιουργούν προβλήματα για τους νέους μας.

Σε ό,τι αφορά τη διακίνηση και εμπορία εξαρτησιογόνων ουσιών, καμία κοινωνία δεν είναι επαρκώς οχυρωμένη, και αυτό καταμαρτυρείται από τη δραματική αύξηση που καταγράφεται παγκόσμια σε θανάτους νεαρών κυρίως ατόμων. Στην Κύπρο, η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών της Αστυνομίας παρέπεμψε το 2013 σε θεραπευτικά κέντρα 373 νεαρούς συλληφθέντες.

Στον αγώνα αυτό της Πολιτείας είναι απαραίτητη η συλλογική ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, με καταλυτικό το ρόλο της οικογένειας και του σχολείου στην έγκαιρη διαπαιδαγώγηση των παιδιών έτσι ώστε να αναπτύξουν τις σωστές στάσεις ζωής για να αναχαιτίζουν τους κινδύνους.
Βάσει του προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, προωθούνται πολιτικές που αφορούν την πρόληψη και την καταστολή του φαινομένου της εμπορίας, διακίνησης και χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών ια τις οποίες είναι απαραίτητη:

  • Η συνεργασία της Αστυνομίας, των τελωνείων και των δικαστικών αρχών για την καταπολέμηση της διακίνησης, και
  • Η ενίσχυση της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες στις τουριστικές περιοχές όπου παρατηρείται έξαρση στη διακίνηση.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να εξάρω το έργο της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών της Αστυνομίας η οποία καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, και σε πολλές περιπτώσεις με κίνδυνο τη ζωή των μελών της, για τη μείωση της διάθεσης και προσφοράς παράνομων ουσιών εξάρτησης καθώς και για τη μείωση του αριθμού των εγκλημάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά.

Στο πλαίσιο της πρόληψης, στήριξης και προστασίας των νέων, η Κυβέρνηση προωθεί τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την εναλλακτική της φυλάκισης θεραπεία.

  • Με τη δημιουργία και ενίσχυση των κέντρων συμβουλευτικής καθοδήγησης στις διάφορες επαρχίες προσιτά στους νέους, όπου θα μπορεί κάποιος χρήστης, γονιός ή φίλος να καταφύγει για να ζητήσει βοήθεια.
  • Με την αύξηση του αριθμού τέτοιων κοινοτήτων για να μπορούν όλοι οι νέοι να προσέρχονται και να συμμετέχουν στα προγράμματα.

Σε ό,τι αφορά τη νεανική παραβατικότητα, η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη είναι αποφασισμένη να περιορίσει τις γενεσιουργές της αιτίες με πρωτοβουλίες και δράσεις στέλνοντας θετικά μηνύματα στους νέους.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, έχοντας ως απώτερο στόχο τη βελτίωση της νοοτροπίας των νέων και την καλλιέργεια σωστών στάσεων και συμπεριφορών σε όλα τα επίπεδα, συνεργάζεται τόσο με την Αστυνομία, όσο και με τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία στην εφαρμογή προληπτικών δράσεων όπως:

  • τη διαφώτιση του κοινού,
  • την αύξηση των εκστρατειών διαφώτισης και διαλέξεων σε μαθητές και
  • τη διοχέτευση διαφωτιστικών μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με γνώμονα μια υγιή κοινωνία και μια δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά, στο πρόγραμμα διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη έγιναν προτάσεις που συμπορεύονται με τα διεθνή πρότυπα και αφορούν τα ακόλουθα:

  • σύσταση δικαστηρίου αρμόδιου για υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται ανήλικοι
  • ανάπτυξη του θεσμού της αποκαταστατικής δικαιοσύνης, δηλαδή της αποκατάστασης της ζημιάς που υπέστη το θύμα από το θύτη
  • σύσταση Συνηγόρου ανηλίκου

Εξάλλου, στο πλαίσιο της πρόληψης νεανικής παραβατικότητας, το Συμβούλιο Εγκληματικότητας έχει εκπονήσει το δεύτερο (2ο) Εθνικό Σχέδιο Δράσης του για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Εγκληματικότητας το οποίο περιλαμβάνει διακόσιες δέκα επτά (217) πολυτομεακές δράσεις.

Κυρίες και Κύριοι,

Ως πολιτεία, αλλά και ως κοινωνία, έχουμε χρέος προς τη νέα γενιά να της παραδώσουμε ως παρακαταθήκη ένα κράτος δικαίου και να τους διασφαλίσουμε το δικαίωμα μιας ελεύθερης, υγιούς ζωής, μακριά από τη βία, το έγκλημα και τη διαφθορά.

Όραμά μας είναι μια αποτελεσματική και ικανή Αστυνομία, όπως αρμόζει στην Κυπριακή Κοινωνία, που θα είναι πρωτεργάτης στη δίωξη και καταστολή, αλλά και στη πρόληψη, κάθε μορφής εγκλήματος, αποφασισμένη να αγωνιστεί για την εφαρμογή του Νόμου και της Τήρησης της Έννομης Τάξης, μέσω της σωστής αξιοποίησης των μελών της.

Αναδεικνύοντας το αίσθημα της ευθύνης της Αστυνομίας, του σεβασμού προς το καθήκον και προς τους θεσμούς, θα δοθούν τα σωστά μηνύματα προς τους νέους για τα σωστά πρότυπα της πολιτείας και τη σωστή κοινωνική δικαιοσύνη!

(O χαιρετισμός διαβάστηκε από τον Αν. Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κ. Ανδρέα Λουκά)

Επιστροφή

© Copyright 2020, ionasnicolaou.eu, All Rights Reserved
Design & Development by Network Solutions LTD