Home ΙΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Έφτασε η ώρα της υπέρβασης, της προσωπικής επανάστασης του κάθε ενός από εμάς που θα οδηγήσει στη πολιτική και κοινωνική συλλογικότητα, στην εθνική ομοψυχία". 

Κυριακή, 9 Μαρτίου 2014

Στον επιμνημόσυνο λόγο του για τον ήρωα Δημήτρη Χάματσο, που εκφώνησε σήμερα στον ιερό ναό της Παναγίας της Ευαγγελίστριας στο Δάλι,ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ταξέως, κ. Ιωνάς Νικολάου είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

"Η Κύπρος των τελευταίων χρόνων, δεν είναι αυτή που οραματιστήκαμε. Δεν είναι αυτή για την οποία η γενιά του 55-59 θυσίασε στο αίμα τα εκλεκτότερα παλικάρια της. Δεν είναι αυτή που ο Χάματσος και οι υπόλοιποι πεσόντες του 63-64 αγωνίστηκαν. Το δράμα των συγγενών των αγνοουμένων κατά το 1974 εξακολουθεί να συνεχίζεται. Πολλοί πρόσφυγες συμπατριώτες μας, δοκιμάζονται ακόμα στους συνοικισμούς και στην βιοπάλη.

Ο κ. Υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι τα αίτια που οδήγησαν την πατρίδα μας στη κρίση, δεν υπήρξαν κατεξοχήν οικονομικά και ότι οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι, πίσω από την κατάρρευση της οικονομίας μας, κρύβεται η ηθική και πνευματική μας χρεοκοπία.

Αυτοί που ευθύνονται για τη διολίσθηση της οικονομίας μας, συνέχισε ο κ. Υπουργός, "οι εγκληματίες λευκού κολάρου", θα καταβάλουν το τίμημα του Νόμου. Και τόνισε: "Είτε είναι ημέτεροι, είτε ανήκουν στην κοσμική ελίτ. Όποιοι και εάν είναι. Όπου και εάν ανήκουν, να είναι έτοιμοι σύντομα να απολογηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης".

Όσον αφορά το Κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Νικολάου είπε: "Ας μην ξεγελιόμαστε από τη κατ’ ευφημισμό νηνεμία. Η μη λύση του Κυπριακού, ούτε είναι, ούτε και μπορεί να αποτελέσει λύση για την πλευρά μας. Η παγίωση των τετελεσμένων, μας οδηγεί, ολοένα και πιο κοντά στην de jure διχοτόμηση της πατρίδας μας και στη συνεπακόλουθη μεταβίβαση των κατεχομένων εστιών μας στην Τουρκία. Μια Τουρκία η οποία όπως αποδεικνύει σχεδόν καθημερινά και δεδομένων των χρόνιων εσωτερικών της προβλημάτων, δεν θα διστάσει να εξαγάγει την κρίση στη Κύπρο και στο Αιγαίο."

Ο κ. Υπουργός τόνισε εξάλλου ότι η διασφάλιση θεμελιακών αρχών όπως η μία κυριαρχία, η μία ιθαγένεια και η μία διεθνής προσωπικότητα, που περιλαμβάνονται στο Κοινό Ανακοινωθέν, δεν αποτελούν υπαναχώρηση. Η διασφάλιση της εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το σύνολο των Κυπρίων, όπως και η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, κάθε άλλο παρά απειλούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της πλευράς μας.

Αυτές οι αρχές και αξίες, είπε ο κ.Υπουργός, αποτελούν για την πλευρά μας αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο δικαίου και θα συνεχίσουν να αποτελούν αμετάβλητο φάρο διαπραγματευτικού προσανατολισμού. Ως κυβέρνηση, είπε, διατρανώνουμε με πάσα σαφήνεια, ότι αυτή μας η αγωνία και αυτός μας ο αγώνας, δεν εξυπακούει, ούτε μερική, ούτε γενική αβαρία, και τόνισε ότι όσο και αν προσπαθούν ορισμένοι να την παρουσιάσουν ως τέτοια. Όσο και εάν επιθυμούν να προσδέσουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στο άρμα των εσωκομματικών ή των προσωπικών τους επιδιώξεων. Ας κατανοήσουν επιτέλους ότι, το μέλλον των κομμάτων τους, εξαρτάται από το μέλλον της πατρίδας. Σε καμιά περίπτωση το αντίστροφο.

Εξάλλου ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι "Στις δεδομένες οικονομικές και πολιτικές αντιξοότητες, ας αποδείξουμε για ακόμη μια φορά, την εφαρμογή μιας διαχρονικής αλήθειας. Ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε άνθρωποι της υπέρβασης. Ότι εμείς οι Έλληνες, μπορούμε να ομονοήσουμε και στις καλές και στις κακές περιόδους. Μακριά από μικρότητες. Μακριά από μυωπικά και ιδιοτελή συμφέροντα. Για ποιες πολιτικές διαφορές μας επιτρέπεται σήμερα να διασταυρώνουμε ξίφη, όταν γνωστοί και φίλοι μας, δοκιμάζονται στην ανεργία; Όταν παιδιά της Κύπρου στερούνται των βασικών αγαθών. Όταν η πατρίδα μας βρίσκεται προ του φάσματος της διχοτόμησης και τα κατεχόμενα μέρη μας δυνατόν να αποτελέσουν ακόμα μια άλλη χαμένη πατρίδα."

Κλείνοντας ο κ. Νκολάου είπε: "Έφτασε η ώρα της υπέρβασης. Έφτασε η ώρα της προσωπικής επανάστασης του κάθε ενός από εμάς, που θα μας οδηγήσει στη πολιτική και κοινωνική συλλογικότητα. Στην εθνική ομοψυχία. Ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε απαντήσεις στο ερώτημα «τι κάναμε εμείς για την πατρίδα» και όχι στο τι η πατρίδα μπορεί να πράξει για εμάς."

Επιστροφή

© Copyright 2020, ionasnicolaou.eu, All Rights Reserved
Design & Development by Network Solutions LTD