Home ΙΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Χαιρετισμός στη 15η Εκδήλωση της Διεθνούς Οργάνωσης Λεσχών LIONS με θέμα «Γυναίκα, Μεσογειακή Δίαιτα και Υγεία» 

Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση να παρευρεθώ και να απευθύνω χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργανώνει η Διεθνής Οργάνωση Λεσχών Lions, και πιο συγκεκριμένα η Επιτροπή Γυναικών Lions, με θέμα «Γυναίκα, Μεσογειακή Δίαιτα και Υγεία».

Με την ευκαιρία αυτή, επιτρέψτε μου να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές της αποψινής εκδήλωσης, για την έμπρακτη στήριξη και το ενδιαφέρον σας γύρω από ζητήματα που προάγουν την ισότητα των φύλων και προασπίζονται με κάθε δυνατό τρόπο τα δικαιώματα των γυναικών.

Είμαι βέβαιος ότι οι παρεμβάσεις των εκλεκτών εισηγητών και εισηγητριών από την Κύπρο και το εξωτερικό, θα συμβάλουν τα μέγιστα στην επιτυχία της εκδήλωσης, μέσω της παρουσίασης και ανάδειξης πτυχών ενός ιδιαίτερα επίκαιρου και ενδιαφέροντος θέματος, όπως είναι το σημερινό.

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο η κεφαλαιώδης αξία της μεσογειακής διατροφής στον τομέα της υγείας, αφού αυτή συμβάλλει καίρια και ουσιαστικά στην άνοδο και τη  βελτίωση του επιπέδου ποιότητας και ευημερίας της ζωής των ανθρώπων γενικότερα.

Έρευνες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο καταδεικνύουν τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από την ισορροπημένη διατροφή και δίαιτα στον ανθρώπινο οργανισμό, αυξάνοντας τόσο την ποιότητα, όσο και το προσδόκιμο ζωής σε πολλές περιπτώσεις. Η μεσογειακή διατροφή, σε συνδυασμό με την καθημερινή άθληση συμβάλλουν στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών και τη θωράκιση του οργανισμού απέναντι σε παθήσεις, οι οποίες πλήττουν κατά κύριο λόγο γυναίκες.

Οι γυναίκες στην Κύπρο, αλλά και ευρύτερα, παρά το γεγονός ότι είναι επιφορτισμένες με πολλαπλούς ρόλους, τόσο στη σφαίρα της οικογένειας, όσο και της εργασίας, καταβάλλουν καθημερινά μεγάλες προσπάθειες για συμφιλίωση των υποχρεώσεών τους, καθώς και για υιοθέτηση και προαγωγή ενός υγιεινού τρόπου και μοντέλου ζωής, τόσο για τις ίδιες, όσο και για τις οικογένειές τους.

Η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη και πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο, η  εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες που σχετίζονται με θέματα υγείας, έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης διαφόρων νοσημάτων έχει καταστήσει τις γυναίκες περισσότερο ενήμερες και ευαισθητοποιημένες γύρω από τα ζητήματα αυτά.

Όπως γνωρίζετε, η Πολιτεία στέκεται όλα αυτά τα χρόνια αρωγός και συνοδοιπόρος στα θέματα διεκδίκησης και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των γυναικών, σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς της ζωής.

Κατόπιν δικών μας πρωτοβουλιών, έγιναν τα τελευταία έξι χρόνια βαθιές και ουσιαστικές τομές στα θέματα ισότητας των φύλων. Επιχειρήθηκαν καινοτόμες αλλαγές, μέσω του σχεδιασμού και της υιοθέτησης πολιτικών και μέτρων, του νομοθετικού εκσυγχρονισμού και της αλλαγής στάσεων και νοοτροπιών που συντηρούσαν ένα απηρχαιωμένο σύστημα αξιών για τη θέση και το ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία.

Ενδεικτικά αναφέρω την ετοιμασία και προώθηση προς ψήφιση επτά νομοσχεδίων που εμπίπτουν στο πλαίσιο του Οικογενειακού Δικαίου, και τα οποία αναμένεται να επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις, μεταξύ άλλων στα ζητήματα ίσης κατανομής των βαρών στις περιπτώσεις γάμου, διαζυγίου, καθώς και στις σχέσεις μεταξύ γονέων και των ανήλικων τέκνων τους, σε περιπτώσεις εκδίκασης υποθέσεων οικογενειακού δικαίου.

Παράλληλα, τέθηκαν οι βάσεις του νομικού πλαισίου που θα συμβάλει στο να μπορούν να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για προάσπιση των δικαιωμάτων της γυναίκας. Στον τομέα της πρόληψης και καταπολέμησης της βίας εναντίον των γυναικών, μετά την υπογραφή και κύρωση της   Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης), προχωρήσαμε στην ετοιμασία ειδικών νομοσχεδίων  για ποινικοποίηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών.  Το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την παρενόχληση και την παρενοχλητική παρακολούθηση ήδη συζητείται στη Βουλή, και το νομοσχέδιο που αφορά ποινικοποιεί τη βία κατά των γυναικών τελεί υπό τον απαραίτητο νομοτεχνικό έλεγχο.

Πρόκειται αναμφίβολα για ιδιαίτερα καινοτόμα νομοσχέδια, τα οποία αντιμετωπίζουν όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών, θέτοντας για πρώτη φορά τις βάσεις για παροχή εξειδικευμένης προστασίας και στήριξης στις γυναίκες και τα κορίτσια που υφίστανται έμφυλη βία και κακοποίηση. Κυρίως όμως εκπέμπουν το μήνυμα της μηδενικής ανοχής απέναντι σε κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών.

Κλείνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να συνεχίσει να στηρίζει σθεναρά κάθε αγώνα για επίτευξη πλήρους και ουσιαστικής ισότητας στο νόμο και στην πράξη. Είμαι βέβαιος ότι οι προσπάθειες για πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών θα συνεχιστεί με τον ίδιο ζήλο και από το νέο Υπουργό, αφού μετά από την  παραίτησή μου από τα καθήκοντά μου για λόγους πολιτικής ευθιξίας, θα παραδώσω σύντομα το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου σε νέα χέρια. Και σας διαβεβαιώνω ότι επ’ ευκαιρία αυτής της αλλαγής, σκοπεύω να κάνω και εγώ στροφή στην υγιεινή διατροφή και ειδικά τη μεσογειακή που αποδεδειγμένα προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Το γεγονός ότι κατά τις χθεσινές Ευρωεκλογές δεν έχει αναδειχθεί γυναίκα ευρωβουλευτής συνιστά τεράστιο πλήγμα στους διαχρονικούς αγώνες και διεκδικήσεις για ίσες ευκαιρίες και ίση εκπροσώπηση στα κέντρα χάραξη πολιτικής και λήψης αποφάσεων. Αποτελεί πισωγύρισμα στις αλλαγές που έχουμε επιφέρει τα τελευταία χρόνια, με την αυξημένη παρουσία γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο και τα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών και επαναφέρει την απαίτηση για αλλαγή στάσεων, αντιλήψεων και νοοτροπιών, που θρέφουν και αναπαράγουν πατριαρχικές αντιλήψεις. Μόλις πρόσφατα έχουμε εισηγηθεί την επιλογή Kύπριας γυναίκας ως Ευρωπαίου Εισαγγελέα στο αντίστοιχο Συμβούλιο της Ε.Ε.. 

Είναι φανερό ότι ο δρόμος είναι μακρής και ο αγώνας πολύπλευρος. Γι’ αυτό ας εργαστούμε όλοι και όλες, συντονισμένα και συλλογικά, για την εμπέδωση και καλλιέργεια κουλτούρας ισότητας.    

Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε όλα αυτά τα χρόνια. Εύχομαι να συνεχίσετε τον αγώνα σας με την ίδια θέρμη και τον ίδιο ζήλο και να επιτύχετε πλήρως τους στόχους σας για ουσιαστική ενδυνάμωση των γυναικών στον τόπο μας, αλλά και ευρύτερα.

Σας διαβεβαιώ ότι προσωπικά θα είμαι δίπλα σας, συνοδοιπόρος στον κοινό μας αγώνα.

Επιστροφή

© Copyright 2024, ionasnicolaou.eu, All Rights Reserved
Design & Development by Network Solutions LTD