Home ΙΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου 

Πέμπτη, 2 Μαΐου 2019

 

Επισκέφθηκα, σήμερα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ήταν η πρώτη φορά που είχαμε τη δυνατότητα να συναντηθούμε από την ημέρα που ήρθαν στην επιφάνεια οι ειδεχθείς εγκληματικές πράξεις. Τον ενημέρωσα για την απόφαση μου να παραιτηθώ από τη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης και τον ευχαρίστησα για την εμπιστοσύνη με την οποία με έχει περιβάλει όλα αυτά τα χρόνια. Υπέβαλα την παραίτηση μου για λόγους πολιτικής ευθιξίας και μόνο, γνωρίζοντας ότι δεν έχω οποιαδήποτε ευθύνη για τους χειρισμούς των καταγγελιών και ούτε έτυχα οποιασδήποτε ενημέρωσης γι’ αυτές από την Αστυνομία.

Επεξήγησα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους λόγους που με οδήγησαν στην υποβολή της παραίτησης μου, ως ακολούθως:

Το στυγερό έγκλημα που έχει συγκλονίσει ολόκληρη την κοινωνία και τα όσα γνωστοποιούνται αναφορικά με τους χειρισμούς και τις πιθανές παραλείψεις των αρμοδίων διωκτικών αρχών. Οι συνεπακόλουθες προεκτάσεις του απεχθούς εγκλήματος αγγίζουν όχι μόνο την Αστυνομία, αλλά και την ίδια την κοινωνία και αναφέρομαι σε νοοτροπίες και αντιλήψεις που δεν τιμούν κανένα μας. Η Αστυνομία και τα μέλη της παραμένουν να είναι μέλη της ίδιας κοινωνίας, γι’ αυτό η αναζήτηση των ευθυνών αφορά όλους μας. Η διαφαινόμενη ελλιπής διερεύνηση των καταγγελιών και ο αριθμός των θυμάτων των αποτρόπαιων εγκληματικών πράξεων.
Η ανάγκη, όπως είχα εξαγγείλει αμέσως μετά την αποκάλυψη του στυγερού εγκλήματος, διεξαγωγής έρευνας που θα διασφαλίζει τα εχέγγυα ανεξάρτητης, πλήρους και αντικειμενικής. Πρόθεσή μου είναι όπως σήμερα αποταθώ με επιστολή μου προς την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, ώστε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, να διορίσει ανακριτή ή ομάδα ανακριτών για την διεξαγωγή μιας τέτοιας έρευνας.

Θεωρώ παντελώς άδικη την προσπάθεια απόδοσης ευθυνών στη Κυβέρνηση και τον Υπουργό για τον χειρισμό και τη διερεύνηση των καταγγελιών, όταν γνωρίζουν ή όφειλαν να γνωρίζουν ότι ο Υπουργός δεν αναμειγνύεται και ούτε πρέπει να αναμειγνύεται στο χειρισμό και τη διερεύνηση οποιωνδήποτε καταγγελιών. Με πλήρη σεβασμό στην αγωνία της κοινής γνώμης όλη αυτή την περίοδο παρακολουθούσα με περίσκεψη τα όσα προβλημάτισαν και προβληματίζουν την κοινωνία, ουδέποτε έδειξα οποιαδήποτε ασέβεια ή επικρίσεις σε αυτές, παρά μόνο υπέδειξα την ανάγκη να γίνει ανεξάρτητη, πλήρης και αντικειμενική διερεύνηση των οποιωνδήποτε ευθυνών, η οποία πέρα από τον καταλογισμό ευθυνών θα καταδείξει κενά και ελλείψεις καθόσον αφορά την διαδικασία.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να καλέσω την κοινή γνώμη, παρά τις ενδεχόμενες αδυναμίες ή παραλείψεις που μπορεί να προκύψουν από τους χειρισμούς των καταγγελιών, να συνεχίσει να επιδεικνύει την αναγκαία εμπιστοσύνη στο Αστυνομικό Σώμα καθότι οι διαθρωτικές αλλαγές που έχουμε επιφέρει έχουν καταδείξει την αποτελεσματικότητα στην επιτέλεση του καθήκοντος της.

Όλοι μας έχουμε περάσει πολύ δύσκολες μέρες λόγω της πρωτοφανούς αυτής υπόθεσης. Είναι ανθρώπινο. Σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο έχουμε βασανιστεί πολύ, όχι για το εάν θα υπέβαλλα ή όχι παραίτηση, αλλά για τα αθώα θύματα και τις οικογένειες τους. Η συνείδηση και οι αρχές μου μόνο, μου επιβάλλουν την παραίτηση. Η Αστυνομία είναι κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας, δεν είναι ένα ξένο σώμα. Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους όταν παρέλθει η έξαρση της καλοπροαίρετης, αλλά και κακοπροαίρετης κριτικής. Εύχομαι η παραίτηση μου να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Παρέμεινα διαχρονικά σταθερός στις ίδιες αξίες και αρχές, δηλαδή αυτές της εντιμότητας, διαφάνειας και χρηστής διοίκησης. Για τα όσα έχουν επιτευχθεί κατά την εξαετή παρουσία μου στο Υπουργείο επιφυλάσσομαι να πω περισσότερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη που θα παραθέσω τις προσεχείς μέρες. Σας ευχαριστώ.

Επιστροφή

© Copyright 2024, ionasnicolaou.eu, All Rights Reserved
Design & Development by Network Solutions LTD