Κάθε σύγχρονο κράτος που θέλει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών του, πρέπει να προσφέρει στους πολίτες του, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, ασφάλεια.
Κάθε σύγχρονο κράτος που θέλει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών του, πρέπει να προσφέρει στους πολίτες του, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, ασφάλεια.
Με αισθήματα αγάπης, εκτίμησης και σεβασμού απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό σε όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες της Κύπρου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας και εύχομαι ευόδωση των στόχων τους για πλήρη και ουσιαστική κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους σε όλους τους τομείς της ζωής.
Είναι βέβαιο ότι παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια στα θέματα ισότητας, πολλά ακόμα απομένουν να γίνουν μέχρι η ισότητα να καταστεί καθημερινή πραγματικότητα.
Οι γυναίκες εξακολουθούν να πλήττονται εντονότερα από την ανεργία και τη φτώχεια, να αμείβονται λιγότερο από τους άντρες για εργασία ίσης αξίας, να υποεκπροσωπούνται στις θέσεις λήψεως των πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων, να υφίστανται έμφυλη βία και διακρίσεις, να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και καταναγκαστικής πορνείας.
Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα μνήμης των διαχρονικών αγώνων και διεκδικήσεων των γυναικών για τα αυτονόητα: την ίση πρόσβαση και την ισότιμη αντιμετώπισή τους σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής. Είναι μια μέρα τιμής προς όλες τις γυναίκες, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με πολλαπλούς και συχνά ετερόκλητους ρόλους και υποχρεώσεις στη σφαίρα της οικογένειας, της εργασίας, αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα.
Η Κυβέρνηση έθεσε εξαρχής την προώθηση και διασφάλιση της ισότητας ανδρών και γυναικών μεταξύ των προτεραιοτήτων της και είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να δίνει λύσεις και να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τη γυναίκα στους πολλαπλούς της ρόλους.
Μέτρα για την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και των κοινωνικών προκαταλήψεων, την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών, τη συμφιλίωση οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων, τη σμίκρυνση του χάσματος αμοιβών και συντάξεων, τον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου, την προστασία των θυμάτων έμφυλης βίας, την ενδυνάμωση των ευάλωτων ομάδων γυναικών, την αύξηση της συμμετοχής τους στις θέσεις λήψεως αποφάσεων βρίσκονται σε σταθερή πορεία υλοποίησης, ενώ πολλά άλλα δρομολογούνται στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών 2019-2021.
Θέτοντας τα ζητήματα της βίας κατά των γυναικών, αλλά και κάθε μορφής βίας ανάμεσα στις υψηλές προτεραιότητές της, η Κυβέρνηση κύρωσε τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και προχώρησε στην ετοιμασία ειδικών νομοσχεδίων για ποινικοποίηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, καθώς και για ποινικοποίηση της παρενόχλησης και της παρενοχλητικής παρακολούθησης.
Πρόκειται για ιδιαίτερα καινοτόμα νομοσχέδια, τα οποία αντιμετωπίζουν ολιστικά όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, θέτοντας για πρώτη φορά τις βάσεις για παροχή εξειδικευμένης προστασίας και στήριξης στις γυναίκες και τα κορίτσια που υφίστανται κάθε μορφή έμφυλης βίας.
Το νομοσχέδιο για τη βία κατά των γυναικών που έχει προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο μετά από ευρείας κλίμακας δημόσια διαβούλευση, μαζί με άλλα μέτρα που θα ληφθούν εντός του έτους, θα ενισχύσουν σημαντικά τη θέση της γυναίκας και τις προσπάθειες για ανατροπή των αντιλήψεων – νοοτροπιών του παρελθόντος στην κυπριακή κοινωνία.
Εντός του 2019 αναμένεται να λειτουργήσει το «Σπίτι για τη Γυναίκα», ένα διεπιστημονικό κέντρο, το οποίο θα παρέχει κατάλληλη στήριξη και θεραπεία στα θύματα βίας και τις οικογένειές τους. Επίσης, προωθείται η σύσταση του Συντονιστικού Φορέα για εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος θα αναλάβει το συντονισμό, την εφαρμογή, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των πολιτικών και των μέτρων για την πρόληψη και την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας που καλύπτονται από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
Ταυτόχρονα, προχωρά η δημιουργία ενιαίου αρχείου για τη συλλογή, ανάλυση και επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας σε παγκύπρια βάση.
Εκφράζοντας για άλλη μια φορά θερμές ευχαριστίες προς όλες τις γυναίκες της Κύπρου για την πολύτιμη προσφορά τους στην οικογένεια, την κοινωνία και την πολιτεία ευρύτερα, σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σθεναρά για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και την περαιτέρω αναβάθμιση της θέσης τους στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι.
Σύμφωνα και με πρόσφατες δηλώσεις της Προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, «Αν οι γυναίκες είχαν ίσες ευκαιρίες με τους άντρες -κάτι το οποίο θα τους επέτρεπε να επιτύχουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους- ο κόσμος θα ήταν όχι μόνο πιο δίκαιος, αλλά και θα ευημερούσε περισσότερο».