Κάθε σύγχρονο κράτος που θέλει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών του, πρέπει να προσφέρει στους πολίτες του, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, ασφάλεια.
Κάθε σύγχρονο κράτος που θέλει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών του, πρέπει να προσφέρει στους πολίτες του, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, ασφάλεια.
Την αυτοδέσμευση από όλους τους πολιτειακούς φορείς άσκησης εξουσίας, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα ενεργήσουν στα πλαίσια της Στρατηγικής για πάταξη και καταστολή της διαφθοράς και για χρηστή διαχείριση και λογοδοσία, προέτρεψε τους νέους να απαιτήσουν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, στα πλαίσια της Άτυπης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, χθες, με τη συμμετοχή νέων από λύκεια, πανεπιστήμια και οργανισμούς νεολαίας της Κύπρου. Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Επίτροπο Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννη Γιαννάκη έγινε σύντομη παρουσίαση από μέρους των Υπουργών της Κυβέρνησης επί συγκεκριμένων θεμάτων και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες απηύθυναν ερωτήσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Υπουργούς πάνω σε όλα τα θέματα που τους ενδιαφέρουν.
Κατά την παρουσίαση του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου μίλησε στους νέους για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Διαφθοράς, μέσα από το οριζόντιο σχέδιο δράσης που έχει ετοιμαστεί από το Υπουργείο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα μέτρα πρόληψης, στα νομοθετικά μέτρα, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση, κυρίως, των νέων στην αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς στον τόπο μας. Ο κ. Νικολάου υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Με τη δική σας φωνή θα πρέπει να απαιτήσετε από όλους τους πολιτειακούς φορείς άσκησης εξουσίας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών, της Βουλής των Αντιπροσώπων, της Δικαστικής Εξουσίας, των Ανεξάρτητων Αξιωματούχων, καθώς και όλων των υπηρεσιών (δημοσίου, ευρύτερου δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) την αυτοδέσμευση τους μέσω μιας Διακήρυξης που εσείς θα ετοιμάσετε, ότι θα ενεργήσουν στα πλαίσια της Στρατηγικής για πάταξη και καταστολή της διαφθοράς και για χρηστή διαχείριση και λογοδοσία».
Επιπρόσθετα, ο κ. Υπουργός είπε ότι στα πλαίσια έναρξης της εκστρατείας ευαισθητοποίησης του κοινού, το Υπουργείο προκήρυξε στις 9/12/2018 διαγωνισμό και κάλεσε τους νέους, να ταχθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη καταπολέμηση της διαφθοράς σχεδιάζοντας: λογότυπο, αφίσα, banner και να προτείνουν σχετικό σλόγκαν για την πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς στην Κύπρο. Παράλληλα, πρόσθεσε, με στόχο την ενεργοποίηση των νέων, έχουν ετοιμαστεί μια σειρά από ενέργειες και δράσεις, όπως για παράδειγμα πρωτόκολλα συνεργασίας με όλα τα Πανεπιστήμια για την διοργάνωση δράσεων σε θέματα διαφθοράς, συνεργασία με ΜΚΟ για δραστηριότητες/διαγωνισμούς σε σχολεία και πανεπιστήμια, συγγραφή κειμένων και ενημερωτικού υλικού, διοργάνωση συζητήσεων για θέματα διαφθοράς και διαφάνειας με τη συμμετοχή των νέων, όπως είναι συζητήσεις στη Παιδοβουλή, διεξαγωγή βιωματικών εργαστηρίων στα σχολεία, διοργάνωση διακρατικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, και δημιουργία κοινών διαφωτιστικών, ενημερωτικών προγραμμάτων / εκστρατειών μέσω του διαδικτύου.
Σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα της αναξιοκρατίας και πώς μπορεί να καταπολεμηθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε: «Προκειμένου να αποτρέψουμε αυτά τα φαινόμενα που αποτελούν γεγονός – βεβαίως έχουν περιοριστεί, και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τα περιορίσουμε – έχουμε καταθέσει μια σειρά από νομοσχέδια στη Βουλή, ώστε να υπάρξουν κριτήρια, και ήδη έχουν καθιερωθεί κριτήρια. Παραδείγματος χάρη, οι θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, πλέον καταλαμβάνονται από όσους επιτύχουν σε γραπτές εξετάσεις.
Υπάρχουν τα κριτήρια που πρέπει επιτέλους να υιοθετηθούν από πλευράς Βουλής, ώστε και οι προαγωγές να γίνονται πάντοτε μέσα από την αξιοκρατία. Σας κατανοώ απόλυτα και το θέμα είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι κάποια στιγμή δεν είναι η κομματική ταυτότητα που έχει σημασία, ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Όλοι είμαστε ίσοι και αυτό που προσπαθούμε είναι μέσα από αξιοκρατικές διαδικασίες να μειώσουμε την επιρροή του οποιουδήποτε κομματάρχη. Έχουν μειωθεί σε κάθετο βαθμό οι διαδικασίες που ακολουθούνταν στο παρελθόν. Υπάρχουν κριτήρια και μέσα από το Γραφείο Εργασίας. Για το δημόσιο λαμβάνεται υπόψη η μοριοδότηση. Έχουν καθιερωθεί εξετάσεις που γίνονται από το Πανεπιστήμιο, χωρίς να φαίνεται το όνομα του υποψηφίου ώστε να μην αναγνωρίζεται. Αυτός είναι ένας τρόπος να περιορίσουμε αυτό το φαινόμενο που οπωσδήποτε και απαράδεκτο είναι και μολύνει, γενικότερα, την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς»
. Από την πλευρά του, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι για τις τελευταίες προσλήψεις στην Αστυνομία έχει αλλάξει η νομοθεσία, έχει καταργηθεί η προσωπική συνέντευξη που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούσε μέσο για να διεκπεραιωθεί ρουσφέτι, και έχει αντικατασταθεί με ψυχομετρικά τεστ. «Κάτι που για πρώτη φορά εφαρμόζεται σε διαδικασίες του δημοσίου και δεν υπήρξε κανένα παράπονο. Στις προσλήψεις που έγιναν εν μέσω της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου, δεν υπήρξε καμιά διαμαρτυρία από κανένα κόμμα, κανένα υποψήφιο, καμιά ομάδα. Είναι μια καινοτομία με την οποία θα γίνουν και οι επόμενες προσλήψεις στην Αστυνομία και προσλήψεις θα γίνονται συνέχεια. Η βάση στην οποία προχωρούμε είναι να γίνεται και η διαδικασία των προαγωγών κατά αυτό τον τρόπο καταργώντας και εκεί την προσωπική συνέντευξη», εξήγησε.