Home ΙΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστέρησης για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος 

Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014

Αγαπητοί Δήμαρχοι,

Εκπρόσωποι Πολιτικών Κομμάτων,

Εκλεκτά μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων και Μέλη της Πολιτικής Άμυνας

Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι στην αποψινή διάλεξη που διοργανώνεται από κοινού από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων και της Πολιτικής Άμυνας Κύπρου, και σας ευχαριστώ για την πρόκληση να παρουσιάσω το θεσμό του «Παρατηρητή της Γειτονιάς».

Συγχαίρω ιδιαίτερα τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων και την Πολιτική Άμυνα Κύπρου για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν την αποψινή διάλεξη με την οποία συμβάλουν στον τομέα της πρόληψης του εγκλήματος και της προστασίας των πολιτών.

Η Κυβέρνηση του ΠτΔ έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητά της την Ασφάλεια των πολιτών της. Σε όλα τα κράτη, ο ρόλος της προστασίας των πολιτών ανήκει στην Αστυνομία όμως παράλληλα αφορά τόσο τις Τοπικές Αρχές, αλλά και τον κάθε ένα από εμάς ξεχωριστά. Η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη επενδύει σημαντικά στη συνεργασία του πολίτη με την Αστυνομία για την επίτευξη της επιθυμητής ασφάλειας.

Το Νέο Μοντέλο Κοινοτικής Αστυνόμευσης όντας ένας εκ των κύριων στόχων που είχε προταθεί στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να διαπιστώσουμε μέσα από τα αποτελέσματα, ότι ο στόχος αυτός έχει αρχίσει να υλοποιείται με επιτυχία. Προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλαν οι αυξημένες πεζές περιπολίες των αστυνομικών και τροχονόμων των Δήμων, των Παρατηρητών της Γειτονιάς και βεβαίως των εθελοντών πολιτών.

Οι παράγοντες που συνέτειναν στην επιτυχία αυτού του νέου μοντέλου αστυνόμευσης ήταν η ανάπτυξη της πολυδιάστατης δράσης του έργου της Αστυνομίας, η αυξημένη αποτελεσματικότητα στο έργο της Αστυνομίας, η καλή συνεργασία της Αστυνομίας με τα τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας και φυσικά με τους Παρατηρητές της Γειτονιάς.

Ως Υπουργός Δικαιοσύνης στοχεύω από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου πρωτίστως στη βελτίωση των σχέσεων της Αστυνομίας με τον πολίτη.

Προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν και γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την προώθηση του Νέου Μοντέλου Κοινοτικής Αστυνόμευσης στις οποίες συμπεριλαμβάνονται:

 • Η αύξηση της παρουσίας της αστυνομίας δίπλα στον πολίτη,
 • Η αύξηση των πεζών περιπολιών,
 • Η αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Αστυνομίας, και
 • Η αναθεώρηση της επικοινωνιακής πολιτικής της αστυνομίας.

Πιστεύω ακράδαντα ότι το Σώμα της Αστυνομίας δεν μπορεί να μην ανταποκρίνεται επαρκώς στο οργανωμένο έγκλημα στον τόπο μας.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστέρησης και χαλάρωσης.

Ο ρόλος της Αστυνομίας είναι η υπηρεσία του πολίτη για την ασφάλεια και την προστασία του. Για να μπορεί να επιτελέσει πιο αποτελεσματικό έργο το Σώμα της Αστυνομίας πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του πολίτη.

Η εφαρμογή του μοντέλου αυτού έχει μέχρι στιγμής δείξει τα ακόλουθα ενθαρρυντικά αποτελέσματα:

 • Η κοινοτική αστυνόμευση καλύπτει μέχρι σήμερα 97 δήμους και κοινότητες
 • Έχει στην υπηρεσία της 72 αστυνομικούς της γειτονιάς σε περιοχές με 551.370 χιλιάδες κατοίκους.
 • Κατά το 2014 το πρόγραμμα της κοινοτικής αστυνόμευσης θα επεκταθεί καλύπτοντας όλους τους Δήμους και τις περισσότερες κοινότητες.
 • Ο «Θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς» έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής σε 18 Δήμους και 22 Κοινότητες ενώ βρίσκεται σε διαδικασία εφαρμογής σε άλλους έξι δήμους και 55 κοινότητες.

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο θεσμός του «Παρατηρητή της γειτονιάς» στοχεύει στη διαμόρφωση ενός κοινωνικού δικτύου προστασίας των κοινοτικών περιοχών και αποτελεί ένα πρόσθετο μέτρο το οποίο ότι θα συμβάλει προληπτικά και κατασταλτικά στην αντιμετώπιση των εγκληματικών ενεργειών.

Ένα στοιχείο που θα συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη του εγκλήματος και θα ενισχύσει δραστικά το έργο της αστυνομίας είναι η συμμετοχή των πολιτών.

Οι πολίτες μπορούν να αποτελέσουν μέρος αυτής της προσπάθειας με τους εξής τρόπους:

 • συμμετέχοντας στα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας, την κοινοτική διαμεσολάβηση και την κοινοτική αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας,
 • συμβάλλοντας στην εφαρμογή αυξημένων μέτρων πρόληψης ιδιαίτερα σε περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα παραβατικότητας και
 • συμβάλλοντας στην λήψη μέτρων για την εξάλειψη των αιτιών που ευνοούν τη δράση του εγκληματία ή με την καταπολέμηση των κοινωνικών παραγόντων που ευνοούν την εξώθηση κάποιων προς το έγκλημα.

Κυρίες και Κύριοι,

Με απλά λόγια ο θεσμός του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» είναι ένα εργαλείο για την επιτέλεση του έργου της Αστυνομίας το οποίο μπορεί να συμβάλει και ήδη συμβάλλει τα μέγιστα στη μείωση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας στον τόπο μας, αποτελώντας ένα κομμάτι του δικτύου πρόληψης, υποστήριξης και προστασίας κυρίως των νέων μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Στο κάλεσμα της Πολιτείας για την καλυτέρευση των συνθηκών ασφάλειας στον τόπο μας, χαίρομαι να διαπιστώσω ότι υπάρχουν πολλοί πατριώτες πολίτες που μέσα στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε βρίσκουν το χρόνο και τη θέληση να ανταποκρίνονται θέλοντας να συμβάλουν ενεργά και να προσφέρουν.

Η συμμετοχή τους είναι σίγουρα καθοριστική στην καλύτερη υλοποίηση του προγράμματος του Παρατηρητή της Γειτονιάς και στην προώθηση της Ασφάλειας και της Τάξης σε όλες τις ενορίες και γειτονιές των Δήμων μας.

Η Αστυνομία Κύπρου, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ευθύνης των πολιτών στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης διαφόρων εγκλημάτων και παραβάσεων εκδίδει την «Κάρτα εθελοντών πολιτών» στην προσπάθειά της να παροτρύνει τους πολίτες να συνδράμουν στο έργο της.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Αστυνομία με τον τρόπο αυτό παροτρύνει τους πολίτες σίγουρα χωρίς να αντικαθιστούν τον νόμο να γίνουν συμμέτοχοι σε θέματα που αφορούν την προστασία της περιουσίας τους και της ζωή τους, και ενεργοί συνεργάτες της Κοινοτικής Αστυνόμευσης και των Τοπικών Αρχών για το κοινό καλό.

Η συνεργασία αυτή βασίζεται στο σκεπτικό ότι οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς προβαίνουν στις ανάλογες ενέργειες σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής, στη συνέχεια συνεργάζονται με τους πολίτες και τα τοπικά συμβούλια με σκοπό την πρόληψη του εγκλήματος, την αναπτέρωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, την επίλυση προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες, αλλά και την πρόβλεψη μελλοντικών προβλημάτων και τρόπων πρόληψης και επίλυσής τους.

Αγαπητά Μέλη του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων και Μέλη της Πολιτικής Άμυνας,

Μέσα από τη συνεχή προσφορά σας στα κοινά του τόπου αναμφίβολα συμβάλλετε σημαντικά στην ενίσχυση του έργου της πολιτείας για την επίτευξη της καλύτερης ασφάλειας και προστασίας των πολιτών της. Η πολιτεία στο δύσκολο αυτό έργο της έχει ανάγκη από ικανούς και πιστούς συνεργάτες και πάνω απ΄ όλα από πατριώτες!

Στον τομέα της πρόληψης κατά του εγκλήματος η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, πιστεύει ότι με θεσμούς όπως αυτόν του "Παρατηρητή της Γειτονιάς" θα μπορέσει να εμπλέξει περισσότερους παράγοντες στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και ενδεχομένως και στην καταστολή του.

Ευελπιστούμε ως Κυβέρνηση αλλά και εγώ προσωπικά και ως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως ότι το πρόγραμμα του Παρατηρητή της Γειτονιάς θα αγκαλιαστεί θερμά από όλο και περισσότερους πολίτες στηρίζοντας έτσι ουσιαστικά το έργο της πολιτείας.

Προς τους συνδιοργανωτές της αποψινής διάλεξης,

Σας συγχαίρω ακόμη μια φορά για τη διοργάνωση της αποψινής διάλεξης και το ενδιαφέρον σας για την κοινωνία το οποίο εκπηγάζει από τον πατριωτισμό σας, αλλά και για την συμβολή σας στα κοινά του τόπου και στο σημαντικό έργο που προσπαθεί να φέρει εις πέρας η πολιτεία για την καταστολή της παραβατικότητας και τη βελτίωση της ασφάλειας στον τόπο μας.

Επιστροφή

© Copyright 2020, ionasnicolaou.eu, All Rights Reserved
Design & Development by Network Solutions LTD