Home ΙΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης συζήτησε με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ για το θέμα της μεταρρύθμισης του τρόπου απονομής της δικαιοσύνης 

Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2019

Σε ενδελεχή ενημέρωση προς τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και τους συνεργάτες του, αναφορικά με τον τρόπο, τη διαδικασία και τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν για σκοπούς μεταρρύθμισης του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης στον τόπο μας, προέβη ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου κατά τη συνάντηση που είχε, σήμερα, με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Νικολάου ανέφερε:


«Πρόκειται, ίσως, για τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν ποτέ στη δικαιοσύνη στον τόπο μας, ακόμα και από εκείνη που έγινε το 1964. Γι’ αυτό τον λόγο, επιδίωξή μας είναι να υπάρξει συναίνεση, κοινή επιδίωξη, συμμετοχή και προσπάθεια από όλους – από την εκτελεστική, τη δικαστική αλλά και τη νομοθετική εξουσία. Ειδικότερα όσον αφορά τη νομοθετική εξουσία, η επιδίωξη μας είναι να υπάρχει τακτική ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων ώστε να είναι συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια.


Είναι μια μεγάλη προσπάθεια με πολλές θεσμικές αλλαγές, οι οποίες θα καθορίσουν το κράτος δικαίου και το επίπεδο της δημοκρατίας στη χώρα μας για τα επόμενα χρόνια. Θα πρέπει να επικρατεί πάντοτε διαφάνεια, οι διαδικασίες και τα κριτήρια να είναι τέτοια που να μπορούν από μόνα τους να κερδίζουν την αξιοπιστία για τις επιλογές και τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Αυτή θα είναι η προσπάθεια μας και αυτά τα ζητήματα είναι που θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω αύριο, στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της GRECO.

Θα ήθελα να επαναλάβω ότι οι συστάσεις της GRECO είναι υποχρεωτικές, δεσμευτικές και δεν μπορεί να είναι à la carte. Γι’ αυτό, ως εκτελεστική εξουσία, όλη αυτή την περίοδο, έχουμε υλοποιήσει το σημαντικότερο μέρος των συστάσεων που είχαν γίνει κατά καιρούς και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στη δικαστική εξουσία για να υλοποιηθούν και εκείνες οι συστάσεις που έχουν γίνει σε αυτή την περίπτωση τώρα.
Με τα νομοσχέδια τα οποία έχουμε ετοιμάσει, με εξαίρεση τα θέματα που έχουν ήδη ρυθμιστεί από το ίδιο το Δικαστήριο, ανταποκρινόμαστε σε αυτές τις απαιτήσεις που έχει η GRECO, στο μέγιστο μάλιστα βαθμό, όχι γιατί το ζητούν εκείνοι, αλλά γιατί το ζητούμε και το θέλουμε και εμείς, γιατί αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι το δικαστικό μας σύστημα».

Ο κ. Νικολάου, ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε ότι θα οριστεί μια ομάδα με την οποία θα είναι σε συνεχή επικοινωνία για να γίνεται αλληλοενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων, ώστε όλη η προεργασία να είναι καθοριστική και για τον χρόνο τον οποίο θα χρειαστεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και στη συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής για έγκριση των νομοσχεδίων.
Καταλήγοντας, ο κ. Υπουργός είπε ότι «υπάρχουν ασφυκτικά χρονικά πλαίσια μέσα στα οποία θα πρέπει να κινηθούμε», προσθέτοντας ότι οφείλουμε να ανταποκριθούμε στα πλαίσια αυτά για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε εκείνη την υποδομή, η οποία θα συμβάλει στη αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος που θα οδηγήσει σταδιακά στο να μπορεί να ανακτήσει τη αναγκαία εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού ανέφερε: «Συζητήσαμε σε βάθος αρκετά ζητήματα και θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό και τους συνεργάτες τους για την καλοσύνη που είχαν να μας εξηγήσουν εξαντλητικά όλους τους σχεδιασμούς που γίνονται για τον τομέα της δικαιοσύνης.

Έχουμε πει στον κ. Υπουργό ότι ως ΑΚΕΛ θα λειτουργήσουμε με τρόπο εποικοδομητικό, συμβάλλοντας στις προσπάθειες να εκσυγχρονίσουμε τον θεσμό, να εισάγουμε περισσότερη διαφάνεια, ώστε ο κόσμος να νιώθει ότι πραγματικά απονέμεται αντικειμενική και αμερόληπτη δικαιοσύνη. Και ταυτόχρονα βέβαια, να ληφθούν και όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα μέτρα ώστε η δικαιοσύνη να απονέμεται γρήγορα, γιατί η δικαιοσύνη η οποία απονέμεται με καθυστέρηση νομίζω ότι χάνει εντελώς το νόημά της και να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν όλοι οι κατάλληλοι χώροι για να μπορούν να εκδικάζονται διάφορες υποθέσεις. Έχουμε ακούσει με προσοχή τον κ. Υπουργό και έχουμε πει ότι θα αναμένουμε τα συγκεκριμένα πλέον νομοσχέδια για να διατυπώσουμε κατά πολύ συγκεκριμένο τρόπο τις απόψεις μας. Ο κ. Υπουργός είπε ότι θα επιδιώξει να γίνεται ενημέρωση συστηματική όλη αυτή την περίοδο μέχρι που να κατατεθούν τα νομοσχέδια για να υπάρχει μια προεργασία, ώστε την ώρα της κατάθεσης να είμαστε έτοιμοι σε σύντομο χρονικό διάστημα να υποβάλουμε συγκεκριμένες σκέψεις, προτάσεις, ιδέες οι οποίες θα μπορούν να εμπλουτίσουν ακόμη περισσότερο τη δουλειά που γίνεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Είναι γεγονός ότι ιδιαίτερα μετά από τα τελευταία γεγονότα, η δικαιοσύνη στον τόπο μας έχει δεχθεί ένα σημαντικό πλήγμα και θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι ώστε το κύρος της να αποκατασταθεί. Βέβαια, είναι πεποίθησή μας ότι το κύρος της δικαιοσύνης δεν μπορεί να αποκατασταθεί ούτε με διοικητικές πράξεις, ούτε με τον οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Είναι μέσα από την καθημερινή συμπεριφορά και τις αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται που θα πειστεί ο κόσμος ότι η δικαιοσύνη είναι και φαίνεται, βέβαια ότι είναι αντικειμενική και αμερόληπτη. Και θεωρώ ότι τον πρώτο λόγο και ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση έχουν να τον διαδραματίσουν οι ίδιοι οι λειτουργοί της δικαιοσύνης, οι δικαστές, οι δικηγόροι και όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι. Έχουν ακουστεί πάρα πολλά και είναι απαίτησή μας αυτά τα οποία έχουν ακουστεί να διερευνηθούν, γιατί δεν πρέπει να παραμένουν σκιές σε βάρος της δικαιοσύνης και των λειτουργών της δικαιοσύνης στον τόπο μας».
 

Επιστροφή

© Copyright 2024, ionasnicolaou.eu, All Rights Reserved
Design & Development by Network Solutions LTD