Home ΙΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Η Κυβέρνηση έτοιμη να συζητήσει την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου όπως είχε προταθεί στο αρχικό νομοσχέδιο του 2014, μετά την αλλαγή της στάσης των σωματείων 

Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018

Δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε έκπτωση στα μέτρα που σχετίζονται με τη βία στα γήπεδα, υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, συζητώντας, σήμερα, με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών για το θέμα της μη προσέλευσης φιλάθλων στα γήπεδα και της εφαρμογής του μέτρου της κάρτας φιλάθλου. Κατά τη συζήτηση τα σωματεία άλλαξαν τη θέση τους ότι η έκδοση της κάρτας φιλάθλου και η τήρηση του Μητρώου παραμένουν όπως προβλέπεται στη νομοθεσία – θέση με την οποία είχαν συμφωνήσει στο πλαίσιο σύσκεψης την περασμένη βδομάδα, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο κ. Νικολάου επανέλαβε την ετοιμότητα της Κυβέρνησης να συζητήσει την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου όπως αυτή είχε προταθεί στο αρχικό νομοσχέδιο που κατέθεσε το 2014.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συζήτησης, ο κ. Νικολάου ανέφερε:

«Καταρχάς, χαιρετίζω το γεγονός ότι η Επιτροπή συζητεί το θέμα που αφορά την αποχή των φιλάθλων από τα γήπεδα. Αρχικά το θέμα αφορούσε την αξιολόγηση της εφαρμογής της κάρτας φιλάθλου, εντούτοις περιστράφηκε κυρίως στα γενικότερα προβλήματα της μη προσέλευσης φιλάθλων στα γήπεδα. Αυτή η συζήτηση επιβάλλεται να γίνει, πέραν του διαλόγου που έχουμε ανοίξει ως Κυβέρνηση με τον ΚΟΑ και την ΚΟΠ. Αναμένω ότι από τη σημερινή συζήτηση θα υπάρξει κοινός προβληματισμός, μαζί με τη νομοθετική εξουσία, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες ίσως αλλαγές, αλλά και να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, που θα επιλύσουν τα προβλήματα που κρατούν μακριά τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των φιλάθλων από τα γήπεδα.

Συζητήθηκε και το καυτό θέμα της κάρτας φιλάθλου. Αν και τα σωματεία σήμερα παρουσιάστηκαν με διαφορετική θέση από εκείνη που είχαμε καταλήξει κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο την περασμένη βδομάδα, ως Κυβέρνηση επανέλαβα την πρότασή μας ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου, όπως την είχαμε προτείνει μέσα από το αρχικό νομοσχέδιο που καταθέσαμε το 2014.

Υπενθυμίζω ότι είχαμε προτείνει όπως η κάρτα φιλάθλου εκδίδεται από τα σωματεία, και στην περίπτωση που κάποιος δεν το επιθυμεί αυτό, να έχει τη δυνατότητα να καταφύγει στον ΚΟΑ, ο οποίος θα εκδίδει επίσης κάρτα. Προτείναμε, επίσης, όπως η τήρηση του μητρώου να γίνεται από τα σωματεία ή από τον ΚΟΑ, αναλόγως του ποιος εκδίδει την κάρτα, αλλά σύμφωνα με τους αυστηρούς όρους που θέτει η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, και θα παρέχεται η απρόσκοπτη δυνατότητα της Αστυνομίας να καταφεύγει στο συγκεκριμένο μητρώο για σκοπούς διερεύνησης των αδικημάτων που περιλαμβάνονται στη νομοθεσία για τη βία στα γήπεδα.

Επιμένουμε σε αυτή τη θέση, είμαστε έτοιμοι να τη συζητήσουμε, στην περίπτωση που τα σωματεία επιμένουν στη θέση την οποία παρουσίασαν σήμερα. Σε περίπτωση που τελικά επαναλάβουν την θέση να μείνει ως έχει η κάρτα – όπως δήλωσαν στην τελευταία σύσκεψη στο Υπουργείο – τότε είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και άλλα θέματα που έχουν τεθεί, όπως η δυνατότητα αναθεώρησης κάποιων ποινικών αδικημάτων σε πειθαρχικά αδικήματα».

Στη συνέχεια, ο κ. Νικολάου διευκρίνισε ότι κατά την σύσκεψη στο Υπουργείο, συμφωνήθηκε ότι θα συζητούνταν και θα αξιολογούνταν εκ νέου τα αδικήματα, ώστε κάποια από αυτά να μπορούν να μετατραπούν σε πειθαρχικά. Και πρόσθεσε: «Από πλευράς του Υπουργείου έγινε μια προεργασία γι’ αυτό το θέμα, ετοιμάστηκε μια εισήγηση, την οποία θα συζητήσουμε στη συνέχεια με την Αστυνομία και στη συνέχεια με τον ΚΟΑ και την ΚΟΠ. Θέλουμε να βοηθήσουμε, να συμβάλουμε με οποιονδήποτε τρόπο γίνεται, ώστε κάποια από τα ζητήματα που προβληματίζουν τους φιλάθλους να επιλυθούν. Όμως, στο σημείο αυτό επισημαίνω ότι δεν μιλούμε για αναθεώρηση ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με πράξεις, οι οποίες είτε είναι στις συμβάσεις που έχουμε υπογράψει, όπως είναι η Σύμβαση του ΣτΕ για τη βία στα γήπεδα, είτε που η FIFA ή η UEFA θεωρούν ότι είναι σοβαρά αδικήματα σε σχέση με την πάταξη της βίας, είτε πρόκειται για αδικήματα τα οποία οι πλείστες χώρες έχουν συμπεριλάβει στις σχετικές τους νομοθεσίες. Αναφερόμαστε σε κάποια αδικήματα που είτε η αντιμετώπισή τους να γίνει πιο αποτελεσματική, είτε στην περίπτωση που θεωρείται ως υπερβολή η ποινική δίωξη. Το διευκρινίζω προς αποφυγή συζήτησης, όπως αυτής που ακολούθησε της σύσκεψης της περασμένης βδομάδας».

Περαιτέρω, ο κ. Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θέση του Αντιπροέδρου της ΚΟΠ, ο οποίος επανέλαβε αυτό που συμφωνήθηκε και την περασμένη εβδομάδα – ότι όλοι αναμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγεται από πλευράς της ΚΟΠ για να δούμε τους λόγους για τους οποίους έχουν απομακρυνθεί από τα γήπεδα οι φίλαθλοι. «Το πρόβλημα της απομάκρυνσης των φιλάθλων είναι ένα πρόβλημα διαχρονικό και από τα στατιστικά στοιχεία που έχω, αυτό καταγράφεται από το 2012 – βέβαια κάποιοι υποστήριξαν πως γίνεται από πολύ πιο πριν. Διαχρονικά συνδεόταν πάντοτε με τα θέματα της βίας στα γήπεδα, πέρα από πολλούς άλλους λόγους», συμπλήρωσε.

Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις σε θέματα που σχετίζονται με τη βία στα γήπεδα, σε θέματα που θα επιδράσουν στο να έχουμε ξανά φαινόμενα βίας στα γήπεδα, όπως τα έχουμε ζήσει την περίοδο μέχρι το 2015. «Κανένας δεν θέλει να πάμε πίσω σε αυτή την κατάσταση, γι’ αυτό πιστεύω πως υπάρχει περιθώριο συζήτησης μεταξύ μας, έστω και εάν ανοίγει ξανά το θέμα, παρά τη σύσκεψη της περασμένης βδομάδας», πρόσθεσε.

Επιστροφή

© Copyright 2021, ionasnicolaou.eu, All Rights Reserved
Design & Development by Network Solutions LTD