Home ΙΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Συνέντευξη στον Μιχάλη Χατζιβασίλη της εφημερίδας 'Φιλελεύθερος': "Στο τελικό στάδιο τα ν/σ για την ποινική ευθύνη του ΠτΔ" 

Κυριακή, 14 Μαΐου 2017
Σωρεία ριζοσπαστικών νομοσχεδίων που αφορούν στην πάταξη της διαφθοράς αλλά και την αντιμετώπιση της ασυδοσίας, της ανοχής και του παραγοντισμού και θα προάγουν την πολιτική ευθύνη και την απαίτηση για λογοδοσία, ετοιμάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Για πρώτη φορά καθορίζονται η ποινική ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι αστικές ευθύνες των υπουργών και η άρση της ασυλίας των βουλευτών, η οποία περιορίζεται πλέον μόνο σε θέματα λόγου και ψήφου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, «έρχονται» νομοσχέδια που θα επιφέρουν θεσμικές αλλαγές σε πολιτειακά θέματα, ενώ είναι έτοιμα οκτώ νομοσχέδια για την αναθεώρηση του Οικογενειακού Δικαίου, πέντε νομοσχέδια για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οκτώ νομοσχέδια για την αύξηση των ποινών για τροχαίες παραβάσεις και έξι νομοσχέδια για τη διαφθορά.

Διανύετε ως κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο της θητείας σας, γι’ αυτό και θα θέλαμε να μας πληροφορήσετε σε ποιες νομοθετικές κινήσεις θα προβείτε που αφορούν όλο το φάσμα της διακυβέρνησης.

Στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού και της αντιμετώπισης της διαφθοράς έχουν ψηφιστεί σε νόμο ή εκκρεμούν δεκάδες νομοσχέδια. Προτεραιότητά μας, κατά την υπό αναφορά περίοδο, είναι η ψήφιση των νομοσχεδίων που εκκρεμούν στη Βουλή και στη Νομική Υπηρεσία, καθώς και η συμπλήρωση των νομοσχεδίων που έχουν τροχοδρομηθεί, γιατί η βούληση για εκσυγχρονισμό προϋποθέτει και το αναγκαίο νομοθετικό πλαίσιο επί του οποίου θα βασιστούν οι ριζοσπαστικές αλλαγές και οι νέες αντιλήψεις.

Ένα πλαίσιο που θα συνδράμει στην αντιμετώπιση της ασυδοσίας, της ανοχής και του παραγοντισμού και θα προάγει την πολιτική ευθύνη και την απαίτηση για λογοδοσία, όπως είναι τα νομοσχέδια για πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς και τις θεσμικές αλλαγές σε πολιτειακά θέματα. Στο πλαίσια αυτό, μεταξύ άλλων, προωθείται:

Η ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου, η δεύτερη σημαντική αλλαγή που η Κυβέρνηση επιφέρει στην απονομή της δικαιοσύνης. Η πρώτη ήταν η σύσταση και λειτουργία του διοικητικού δικαστηρίου, η μεγαλύτερη καινοτομία από το 1963, η οποία κρίνεται ως πολύ επιτυχημένη. Πρόκειται για δικαστήριο που στοχεύει να ανταποκριθεί στην απαίτηση για εκσυγχρονισμό της απονομής δικαιοσύνης και θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάδειξη της χώρας ως τόπου παροχής εμπορικών υπηρεσιών. Θα εκδικάζει εμπορικές διαφορές με διαδικασίες «fasttrack» (ταχείας οδού) και δυνατό να αποτελέσει πρότυπο δικαστηρίου στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της ευρύτερης δικαιοσύνης.

Η θεσμική αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας, υιοθετώντας σύγχρονες αντιλήψεις μεταχείρισης των νεαρών παραβατών, ενός συστήματος ποινικής δικαιοσύνης φιλικού προς αυτούς, που θα προστατεύει τα παιδιά από τα πλοκάμια της παρανομίας και του εγκλήματος.

Η ενδυνάμωση των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος και κάθε μορφής διαφθοράς, με τη ρύθμιση των υπό κάλυψη αστυνομικών και της δυνατότητας παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, υπό αυστηρές προϋποθέσεις και μηχανισμούς ελέγχου.

Παρόλο ότι το νομοσχέδιο συζητήθηκε με όλα τα κόμματα, εν τούτοις αντιλαμβανόμενος τους προβληματισμούς κάποιων κομμάτων εκφράζω την ετοιμότητα της Κυβέρνησης για αλλαγές, ώστε να καταστεί δυνατή η έγκριση του νομοθετικού πλαισίου που θα επιτρέψει την αξιοποίησή τους για την ασφάλεια της κοινωνίας και των πολιτών.

Η προώθηση νομοθεσιών και μέτρων πολιτικής για ολιστική αντιμετώπιση της διαφθοράς, στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο εντός Ιουνίου.

Ως στρατηγικοί στόχοι καθορίζονται η βελτίωση του πολιτικού, οικονομικού, κοινωνικού και νομοθετικού περιβάλλοντος της χώρας.

Η στρατηγική αποτελεί τον μπούσουλα όλων των δραστηριοτήτων μας και στο πλαίσιο αυτό προωθείται: Η θεσμοθέτηση της προστασία των προσώπων που καταγγέλλουν ή παρέχουν πληροφορίες για περιστατικά διαφθοράς (whistleblowers) στο δημόσιο, ρύθμιση που θα συμβάλει στην αποκάλυψη περιστατικών. Η πρόσβαση σε πληροφορίες διευκολύνεται και από τη δημιουργία ανεξάρτητης ιστοσελίδας, η οποία θα διασφαλίζει την εμπιστευτικότητα των επώνυμων ή ανώνυμων καταγγελιών και του περιεχομένου των παρεχόμενων πληροφοριών. Ταυτόχρονα, ετοιμάζονται τα νομοσχέδια που θα ρυθμίζουν τη λειτουργία των Ομάδων Πίεσης (lobbying) και τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς.

Στα ίδια πλαίσια εντάσσονται τα έξι νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στη Βουλή και αφορούν στην πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς στην Αστυνομία στα οποία περιλαμβάνεται και η σύσταση και λειτουργία της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου στην Αστυνομία, καθώς επίσης και το νομοσχέδιο που αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση της χειραγώγησης των αθλητικών γεγονότων.

1. Για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου έχουν ετοιμαστεί οκτώ νομοσχέδια, που σκοπό έχουν να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που δοκιμάζουν την κοινωνική συνοχή και τον θεσμό της οικογένειας.

2. Ριζικές είναι και οι αλλαγές στην Αστυνομία με τα πέντε νομοσχέδια που ρυθμίζουν την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής και τους εθελοντές πυροσβέστες και τα τέσσερα νομοσχέδια για τη σύσταση της Ακτοφυλακής, ώστε να ενισχυθεί η έλεγχος της ακτογραμμής και η επιτήρηση της ΑΟΖ.

3. Με στόχο την πρόληψη των τροχαίων παραβάσεων προωθούνται τέτοια μέτρα που θα επιφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα, έστω και αν αναμένεται να συζητηθούν. Έχουν ετοιμαστεί οκτώ νομοσχέδια για αύξηση των ποινών στις τροχαίες παραβάσεις που συνιστούν τις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων και πολύ σοβαρών δυστυχημάτων και έχουν υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση. Περαιτέρω και στα πλαίσια της πρόληψης θεσμοθετούνται με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου η λειτουργία της Σχολής Επιμόρφωση Οδηγών, στην οποία θα παραπέμπονται παραβάτες οδηγοί και η σύσταση Επιστημονικού Κέντρου για διαμόρφωση και αναθεώρηση της ακολουθούμενων πολιτικών πρόληψης.

4. Με στόχο την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών ετοιμάστηκε νομοσχέδιο για κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και ετοιμάζεται νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της Βίας κατά των Γυναικών. Το Υπουργείο έχει επιδοθεί στην προετοιμασία του νομοθετικού πλαισίου που θα θέσει γερές βάσεις για τη νέα εποχή.

Επειδή έχει καιρό που συζητείται η αναγκαιότητα αλλαγής της νομοθεσίας για τις φυλακές και επειδή μια Επιτροπή που διορίσατε έχει υποβάλει τις εισηγήσεις της, πού βρίσκεται το θέμα και τι θ’ αλλάξει στη νομοθεσία που διέπει το σωφρονιστικό μας σύστημα;

Η Επιτροπή που είχε διοριστεί ετοίμασε ένα προσχέδιο νομοσχεδίου για αναθεώρηση του Νόμου και Κανονισμών των Φυλακών. Δεν πρόκειται για μελέτη που να παραθέτει διάφορες εισηγήσεις από άλλες χώρες ή ακαδημαϊκές προσεγγίσεις.

Το Υπουργείο μελετώντας το προσχέδιο ετοίμασε κυβερνητικό νομοσχέδιο που υποβλήθηκε στη Νομική Υπηρεσία και αναθεωρεί τον Νόμο για τις Φυλακές και ταυτόχρονα ετοιμάζεται νομοσχέδιο που θα αναθεωρήσει τους σχετικούς Κανονισμούς.

Κατά την ετοιμασία των νομοσχεδίων λήφθηκαν υπόψη και συνάδουν με τις υποδείξεις της Επιτρόπου Διοικήσεως και των αντίστοιχων Επιτροπών Κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης και των Ηνωμένων Εθνών, τις αντιλήψεις και αποφάσεις Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων για θέματα σωφρονισμού και πειθαρχικών μέτρων.

Ειδικότερα, επισημαίνονται οι αλλαγές που αφορούν στην προστασία της προσωπικότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους κρατούμενους, καθώς επίσης η εφαρμογή αντιλήψεων που στοχεύουν στην προετοιμασία τους για ένταξη στην κοινωνία.

Με την ολοκλήρωση του νομοτεχνικού ελέγχου και μετά την έγκρισή τους από το Υπουργικό Συμβούλιο τα νομοσχέδια θα κατατεθούν στη Βουλή, ώστε να υποβληθούν στον απαραίτητο κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Η απαίτηση βουλευτή να κατατεθούν στη Βουλή τα προσχέδια νομοσχεδίων που ετοιμάστηκαν από την επιτροπή ως καθοδήγηση ή βοήθημα για την ετοιμασία των κυβερνητικών νομοσχεδίων, δεν υποστηρίζεται από τους Κανονισμούς της Βουλής, ξεφεύγει των εξουσιών τους και είναι καλό να ενημερωθούν σχετικώς.

Εάν κάποιοι, αντί να ασκούν μόνο κριτική, επιθυμούν να καταθέσουν τις απόψεις τους είναι ευπρόσδεκτες και τους διαβεβαιώνω ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Πού βρίσκεται το νομοσχέδιο για την ποινική ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας και τι θα περιλαμβάνει;

Επαναλαμβάνω ότι το νομοσχέδιο εντάσσεται στη δέσμη μέτρων του προέδρου Αναστασιάδη για πολιτική ευθύνη και λογοδοσία. Με το νομοσχέδιο διευρύνονται και καθορίζονται οι ποινικές ευθύνες του Προέδρου, αφού όπως είναι καλά γνωστό το Σύνταγμά μας τον προστατεύει από κάθε ποινική ευθύνη.

Για τη ρύθμιση των ποινικών ευθυνών του Προέδρου έχουν ετοιμαστεί δύο νομοσχέδια. Το ένα τροποποιεί το Σύνταγμα και το άλλο ρυθμίζει τα αδικήματα για τα οποία θα έχει ποινική ευθύνη.

Και τα δύο νομοσχέδια είναι στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και θα καταβληθεί προσπάθεια να κατατεθούν το συντομότερο στη Βουλή. Περιορίζεται η ασυλία του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας και προσδιορίζεται η ποινική τους ευθύνη, χωρίς να επηρεάζεται η εκ μέρους τους άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας.

Στα πλαίσια του στρατηγικού στόχου για λογοδοσία και πολιτική ευθύνη έχουν προωθηθεί τα νομοσχέδια που περιορίζουν την ασυλία των βουλευτών μόνο σε θέματα που σχετίζονται με την ελευθερία του λόγου και ψήφου, που ρυθμίζουν τις ποινικές και αστικές ευθύνες των υπουργών και ανεξάρτητων αξιωματούχων, τον περιορισμό των θητειών του Προέδρου της Δημοκρατίας και των βουλευτών και τα αδικήματα για τα οποία ο Πρόεδρος μπορεί να διωχθεί ποινικώς.

Παράλληλα, ρυθμίζεται το δικαίωμα πρόσβασης του πολίτη σε πληροφορίες του δημόσιου τομέα, ώστε με την έγκυρη πληροφόρηση να ασκείται ο αναγκαίος έλεγχος και η επιβαλλόμενη λογοδοσία.

Μεγάλη συζήτηση έγινε για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Πού βρίσκεται το θέμα και τι θα αλλάξει;

Η αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αποτελεί μιαν από τις προτεραιότητες στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και προωθείται σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε υπηρεσιακό επίπεδο και περιλαμβάνεται στην έκθεση των εμπειρογνωμόνων που διορίστηκαν μετά την πυρκαγιά στη Σολέα.

Για τον σκοπό αυτό ετοιμάστηκαν το νομοσχέδιο που διέπει την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής και τέσσερα σχέδια Κανονισμών που θα διέπουν τη λειτουργία της, καθώς επίσης και ο Κανονισμός που θα διέπει την αξιοποίηση και προστασία των εθελοντών πυροσβεστών.

Η αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα δώσει αναμφισβήτητα περαιτέρω ώθηση στην εκπλήρωση της αποστολής της και των στρατηγικών στόχων της και θα την καταστήσει πιο ευέλικτη και αποτελεσματικότερη, ώστε να δρα άμεσα και ανεξάρτητα, χωρίς καθυστέρηση, βάσει της τεχνογνωσίας που θα έχει στον χειρισμό διαφόρων λειτουργικών προβλημάτων.

Η θεσμική αξιοποίηση του εθελοντή πυροσβέστη προέκυψε μετά την αθρόα συμμετοχή εθελοντών κατά την πυρκαγιά στη Σολέα, κατά την οποία διαπιστώθηκαν διάφορα προβλήματα αναφορικά με την ασφαλή αξιοποίησή του και στοχεύει στον καλύτερο συντονισμό των εθελοντών πυροσβεστών, την εκπαίδευση, την πρόληψη ατυχημάτων και τη διασφάλιση των ιδίων από κινδύνους και τυχόν ευθύνες.

Έχουν ετοιμαστεί τα σχετικά νομοσχέδια, ολοκληρώνεται ο διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς και τις επόμενες μέρες θα σταλούν για νομοτεχνικό έλεγχο.

Επίσης, στα σχέδιά σας βρίσκεται και η δημιουργία Ακτοφυλακής. Πώς θα λειτουργεί και πού βρίσκεται η προσπάθεια νομοθετικών αλλαγών που χρειάζονται;

Η σύσταση ειδικού σώματος Ακτοφυλακής, το οποίο θα αναλάβει, εκτός από τις ευθύνες της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας και της Μονάδας Αεροπορικής Πτέρυγας της Αστυνομίας, καθήκοντα και ευθύνες στο Τμήμα Ναυτιλίας και το Τμήμα Αλιείας, προέκυψε μετά από εμπεριστατωμένες μελέτες στις οποίες καταγράφονται οι απαιτήσεις, ανάγκες και υποχρεώσεις της Δημοκρατίας.

Αποστολή της η διαφύλαξη της ασφάλειας της ακτογραμμής μας και η επιτήρηση της ΑΟΖ, η προστασία και ασφάλεια των ακτών, χωρικών υδάτων και θαλάσσιων συνόρων και η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ο έλεγχος και διαχείριση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας, η παρακολούθηση και η διαφύλαξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η εφαρμογή της αλιευτικής νομοθεσίας.

Εκτός από την ετοιμασία του αναγκαίου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο τις επόμενες μέρες θα υποβληθεί για διαβούλευση με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς, προγραμματίζεται και υλοποιείται σταδιακά η ενίσχυσή της με τα αναγκαία συστήματα και μέσα ανταπόκρισης.

Αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια έχει προγραμματιστεί η ενίσχυση των επιχειρησιακών πλωτών και πτητικών μέσων, η αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος θαλάσσιας επιτήρησης και η κτηριακή υποδομή της. Ειδικότερα προγραμματίζεται η εξασφάλιση πέντε μικρών σκαφών, αξιολογείται η δυνατότητα εξασφάλισης σκάφους ανοικτής θαλάσσης είτε με αγορά είτε από φίλη χώρα.

Ελπίδες σύντομα να έρθει και η κάρτα φιλάθλου;

Προωθείται η εφαρμογή στοχευμένης επικοινωνιακής στρατηγικής που θα απευθύνεται σε ομάδες χρηστών του οδικού δικτύου και για την προετοιμασία της έχει ανατεθεί, μετά από διαγωνισμό, σε εξειδικευμένο οίκο να μας δώσει κατευθύνσεις για τον τρόπο επικοινωνίας με συγκεκριμένες ομάδες οδηγών, στη βάση συμπερασμάτων που θα προκύψουν μετά από έρευνα σε συγκεκριμένες ομάδες εστίασης, ώστε τα μηνύματά μας να έχουν τη μέγιστη ανταπόκριση.

Πρόκειται για νέα προσέγγιση ευαισθητοποίησης των ομάδων υψηλού κινδύνου που θα αξιοποιεί  τα διαδικτυακά και ηλεκτρονικά μέσα.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η αναβάθμιση των παρεχόμενων προγραμμάτων και ευκαιριών εκπαίδευσης στην Αστυνομία. Η Αστυνομική Ακαδημία ενισχύεται μέσα από τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ειδικότερα, τα εισαχθέντα μέλη θα παρακολουθούν ένα πλήρες πρόγραμμα εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και τα υπόλοιπα μέλη θα επιμορφώνονται σε αναβαθμισμένα προγράμματα που θα προσφέρονται από τα δύο Πανεπιστήμια.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία με την οποία θα παραχωρείται κάθε χρόνο αριθμός εκπαιδευτικών θέσεων στη Σχολή Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας και σε προγράμματα μακράς διάρκειας.

Στα ίδια πλαίσια είναι και η συμφωνία της για αναβάθμιση των προγραμμάτων εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής.

Ελπίζω ότι η μελέτη για την αναθεώρηση των κριτηρίων προαγωγής στην Αστυνομία θα ετοιμαστεί έγκαιρα, ώστε η αμέσως επόμενες προαγωγές να γίνουν με νέα κριτήρια που θα στοχεύουν την επιλογή του ικανότερου και καταλληλότερου υποψηφίου, μακριά από οποιεσδήποτε παρεμβάσεις. Περαιτέρω αναμένεται η συμπλήρωση των διαδικασιών για τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας, αξιοποιώντας τις εμπειρίες ειδικών σε θέματα αναδιοργάνωσης αστυνομιών άλλων χωρών.

Ειδική αναφορά θα κάνω στην κάρτα φιλάθλου, αν και η προώθησή της είναι ευθύνη του ΚΟΑ, εν τούτοις δεν παύει να αποτελεί θέμα ειδικού ενδιαφέροντος αφού στοχεύει στην περαιτέρω ασφάλεια στα γήπεδά μας. Αναμένουμε εδώ και 2,5 χρόνια να συμπληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης της προσφοράς για υλοποίηση όλων των μέτρων ασφάλειας και πρόληψης της βίας στα γήπεδα και κάποιοι δυσανασχετούμε για την καθυστέρηση.

Δυστυχώς, οι διαδικασίες του δημοσίου για προσφορές είναι απρόβλεπτες. Ως γνωστό η συγκεκριμένη διαδικασία διεξάγεται από τον ΚΟΑ σε συνεργασία με τον Γενικό Ελεγκτή και ελπίζω ότι το στάδιο που βρίσκεται τώρα να είναι το τελευταίο και επιτέλους να έχουμε ανάδοχο του έργου. Είναι αποδεκτό από όλους ότι η εγκατάσταση των συστημάτων αυτών, περιλαμβανομένης και της κάρτας, θα αυξήσει την εμπιστοσύνη του φίλαθλου κόσμου για να επιστρέψει στα γήπεδα μαζί με τα παιδιά του.

Καθοριστική αναμένεται να είναι η περίοδος αυτή και για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης. Εκτός από το Εμπορικό Δικαστήριο, έχει ανατεθεί σε Ιρλανδούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι αξιοποιούν ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα αξίας €500.000, να αξιολογήσουν και προωθήσουν τη μεταρρύθμιση των δικαστηρίων μας, καθώς και η ανάθεση του εκσυγχρονισμού των θεσμών της που καθορίζουν τη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης. Παράλληλα συμπληρώνεται η διαδικασία ανάθεσης της μηχανογράφησης των δικαστηρίων μας (ηλεκτρονική δικαιοσύνη) που μαζί με τον υπό αναφορά εκσυγχρονισμό των δικαστηρίων θα βάλουν γερές βάσεις για αναμόρφωση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης στον τόπο μας.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον νόμο για το Οικογενειακό Δίκαιο. Τι θα προβλέπεται;

Πρόκειται για οκτώ νομοσχέδια τα οποία κυρίως βασίζονται στις εισηγήσεις που υποβλήθηκαν από δύο ομάδες, στη μία μετείχαν εμπειρογνώμονες και στην άλλη ακαδημαϊκοί. Έχουν περιληφθεί ρυθμίσεις που κατοχυρώνουν τα δικαιώματα του παιδιού, το δικαίωμα να ακουστεί σε όποια διαδικασία τον αφορούν και η άποψή του να είναι βαρύνουσα, το δικαίωμά του όπως η γονική μέριμνα ασκείται από κοινού και να έχει επικοινωνία και με τους δύο γονείς, διαφυλάσσεται από τη μια η απόπειρα συνδιαλλαγής και ρυθμίζεται από την άλλη η δυνατότητα έκδοσης συναινετικού διαζυγίου, περιορίζεται ο χρόνος διάστασης που τεκμαίρει τον ισχυρό κλονισμό του γάμου και άλλα.

Επιπρόσθετα, μετά από έρευνα, έχουμε εντάξει καινοτόμες αντιλήψεις που έχουν υιοθετηθεί σε άλλες χώρες, όπως είναι η προστασία της οικογενειακής κατοικίας και η παραμονή του παιδιού σ’ αυτή.

Στόχος μας είναι να περιληφθούν διατάξεις που εκτός από την προώθηση της εκδίκασης των υποθέσεων κατά ταχύτερο τρόπο, το Δικαστήριο θα προστατεύσει περαιτέρω τα δικαιώματα του παιδιού, όπως αυτά αναγνωρίζονται σε διεθνείς συμβάσεις.

Κυρίως θέλουμε να βελτιώσουμε όσο γίνεται περισσότερο το σύστημα προστασίας του παιδιού, τόσο σε σχέση με τη διατήρηση επικοινωνίας με τους γονείς του όσο και στον τρόπο ρύθμισης ζητημάτων που το αφορούν προσωπικά.

Τα νομοσχέδια έχουν υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όσους θέλουν να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις, παρόλο ότι προηγήθηκε δημόσιος διάλογος επί των εισηγήσεων, ώστε τον Ιούνιο να υποβληθούν στη Νομική Υπηρεσία.

Επιστροφή

© Copyright 2021, ionasnicolaou.eu, All Rights Reserved
Design & Development by Network Solutions LTD