Home ΙΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

ΥΔΔΤ: «Αυτή η εκδήλωση είναι ευκαιρία για να γίνει μια γιορτή στο χώρο των φυλακών, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο μπορεί να βελτιωθεί το όλο σκεπτικό της διοργάνωσης ανάλογα με την εξέλιξη του θεσμού.» 

Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, μέσα στα πλαίσια της δημοσιογραφικής διάσκεψης που έλαβε χώρα σήμερα στο Τμήμα των Κεντρικών Φυλακών για τη διοργάνωση ποδοσφαιρικού Τουρνουά, αφού εκφώνησε σύντομο  χαιρετισμό, είπε ότι:

"Αυτή η εκδήλωση είναι ευκαιρία για να γίνει μια γιορτή στο χώρο των φυλακών, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο μπορεί να βελτιωθεί το όλο σκεπτικό της διοργάνωσης ανάλογα με την εξέλιξη του θεσμού."

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση από μέρους των παλαιμάχων ποδοσφαιριστών στην οποία εξεφράστηκε η έγνοια για το θέμα της βίας στα γήπεδα και η προσδοκίες των παλαιμάχων από τον ίδιο στο θέμα αυτό, ο κ. Υπουργός είπε τα εξής:

"Σίγουρα κανείς δεν θέλει να δει το ποδόσφαιρο να πεθαίνει και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε την κατάσταση που δημιουργείται από κάποιους, τους οποίους εκτός από χούλιγκανς θα τους χαρακτήριζα και άμυαλους, που με τις ενέργειές τους πληγώνουν σοβαρά το άθλημα."  Ήδη, είπε, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αλλαγές στη νομοθεσία για εφαρμογές διατάξεων του νόμου που θα επιτρέπουν την άμεση προώθηση ενώπιων της δικαιοσύνης των συλληφθέντων για διάπραξη βίας στα γήπεδα. Επίσης, είπε ο κ. Υπουργός, με την εφαρμογή δραστικότερων σχεδιασμών από πλευράς της αστυνομίας, η οποία τώρα πια είναι μια επιχειρησιακή αστυνομία, θα γίνονται περισσότερες συλλήψεις. Επιπρόσθετα, είπε ο κ. Νικολάου, βρίσκεται σε εξέλιξη ο θεσμός των επιτηρητών, και ήδη έχουν υποβάλει αίτηση 300 έως 350 και έχουν συμπεριληφθεί στο μητρώο επιτηρητών, ενώ αναμένεται να δείξουν ενδιαφέρον ακόμη εκατό περίπου, αφού ο συνολικός αριθμός εκείνων που έχουν συμπληρώσει επιτυχώς την εκπαίδευση ήταν γύρω στους 500. Ο κ. Νικολάου είπε επίσης ότι συνεχίζεται η δημιουργία ενός νέου κύκλου εκπαίδευσης και άλλων επιτηρητών με στόχο να φτάσουν τους χίλιους. Με τον τρόπο αυτό, υπάρχει η πεποίθηση, είπε ο κ. Υπουργός, ότι θα γίνει πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στα γήπεδα, ενώ σε αυτό θα συντείνει σε μεγάλο βαθμό και η λήψη μέτρων που έχουν ήδη συζητηθεί σε σύσκεψη με την ΚΟΠ και τα πέντε μεγάλα σωματεία, στα οποία περιλαμβάνονται και μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών και των εγκαταστάσεων των σταδίων μας με την εφαρμογή του συστήματος περιστρεφόμενων πορτών Turnstile, σε συνδυασμό με το σύστημα παρακολούθησης CCTV.  Παρόμοιες τεχνολογίες, είπε, εφαρμόζονται με επιτυχία στο εξωτερικό, π.χ. στην Αγγλία.

Καταλήγοντας ο κ. Υπουργός είπε "Πιστεύουμε πάντοτε ότι θα έρθει και σε μας η στιγμή εκείνη όπου τα φαινόμενα βίας θα εξαλείψουν ή θα περιοριστούν στο ελάχιστο στα κυπριακά γήπεδα."

Εξάλλου, σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο υπάρχει σκέψη για δημιουργία ομάδας κρατουμένων που να λαμβάνει μέρος στα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα, ο κ. Υπουργός απάντησε ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί μαζί με την ΚΟΠ.

"Προς το παρόν", είπε ο κ. Νικολάου, "θα δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό που διοργανώνεται τώρα, το οποίο είναι ένα δοκιμαστικό αλλά ταυτόχρονα σημαντικό βήμα, και στη συνέχεια η προσπάθειά μας θα είναι να εφαρμόσουμε διάφορα μέτρα για ενίσχυση της κοινωνικοποίησης των κρατουμένων έτσι ώστε όταν φτάσουν στο στάδιο αποφυλάκισής τους, να καταστεί ευκολότερη η επανένταξή τους στην κοινωνία." Η σκέψη για κάτι τέτοιο έχει ήδη γίνει, είπε ο κ. Υπουργός, και μπορεί κάλλιστα να συμβάλει θετικά στον απώτερο σκοπό, αφού πρώτα διαπιστωθεί ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες."

Επιστροφή

© Copyright 2020, ionasnicolaou.eu, All Rights Reserved
Design & Development by Network Solutions LTD