Home ΙΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Χαιρετισμός στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της νέας επικοινωνιακής στρατηγικής για την Οδική Ασφάλεια, Ολυμπιακό Μέγαρο 

Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018


Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που σας παρουσιάζουμε, σήμερα, τη νέα επικοινωνιακή στρατηγική της Κυβέρνησης για το πολύ σοβαρό θέμα της Οδικής Ασφάλειας. Πρωταρχικός μας στόχος μέσα από τη νέα, στοχευμένη επικοινωνιακή στρατηγική, είναι ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, εστιάζοντας τις δράσεις μας κυρίως στους νεαρούς οδηγούς. Μόνο μέσα από μια πολύπλευρη, ολιστική στρατηγική μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε και να αντιστρέψουμε τις χιλιάδες καταγγελίες που καθημερινά καταγράφονται για τροχαίες παραβάσεις και να αλλάξουμε το σημερινό προφίλ του Κύπριου οδηγού, που βάσει μελέτης αποδεικνύεται βιαστικός, ανυπόμονος, απρόσεκτος, ανεύθυνος και αγενής στο δρόμο. Αξιολογώντας την αποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης επικοινωνιακής πολιτικής μέσα από επιστημονική έρευνα, διαπιστώθηκε η ανάγκη αναθεώρησης της υφιστάμενης πολιτικής, στη βάση σημαντικών κοινωνικών αλλαγών και του τρόπου διάχυσης των μηνυμάτων, ώστε αποτελεσματικά να φτάνουμε σε όλες τις ηλικίες και ειδικότερα στις νεαρές ηλικίες.

Η όλη προσπάθεια για καταρτισμό και υλοποίηση της νέας επικοινωνιακής στρατηγικής, υπάγεται κάτω από το κεντρικό μήνυμα «Σκέψου», το οποίο θα αποτελέσει την ομπρέλα κάτω από την οποία θα αναπτύσσονται και οργανώνονται όλες οι επιμέρους δράσεις της. Η επιλογή της λέξης «Σκέψου» σκοπό έχει την καθιέρωση ενός μηνύματος που να προλαμβάνει τις συνέπειες της λανθασμένης οδικής συμπεριφορά σε εμάς, αλλά και στους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου. «Σκέψου προτού αφήσεις τον φίλο που ήπιε, να οδηγήσει!», «Σκέψου τι  θα γίνει εάν μετά από σύγκρουση πέσεις απ’ τη μοτοσυκλέτα, χωρίς κράνος!», «Σκέψου τα δικά σου όνειρα, το μέλλον σου και ότι αυτά μπορεί να χαθούν σε μια στιγμή απερισκεψίας»  «Σκέψου- θα ρίσκαρες ποτέ τη ζωή των παιδιών σου?», «Σκέψου τους κινδύνους όταν οδηγείς με υπερβολική ταχύτητα», «Σκέψου αυτούς που θέλουν να σε βλέπουν ζωντανό και όχι στο instagram ενώ οδηγείς» και πολλά άλλα τα οποία μπορείς να προλάβεις, εάν σκεφτείς τη σωστή συμπεριφορά.

Βέβαια η Κυβέρνηση, με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας του Κύπριου οδηγού, πέραν της επικοινωνιακής στρατηγικής, ήδη εφαρμόζει δράσεις, όπως η εκπαίδευση των αυριανών οδηγών με τη διδασκαλία του μαθήματος Κυκλοφοριακής Αγωγής στα λύκεια, η αναβάθμιση των κριτηρίων απόκτησης άδειας οδηγού, η δημιουργία της Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών. Οφείλουμε όλοι μας να σκεφτόμαστε κάθε μας κίνηση στο δρόμο, εάν θέλουμε να διαγράψουμε τον θλιβερό αριθμό απώλειας ανθρώπινων ζωών. Δυστυχώς, φέτος, οι νεκροί  μέχρι σήμερα, έφτασαν τους 48 ως αποτέλεσμα 45 θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων, και είναι τραγικό το γεγονός ότι μόνο μέσα στην περασμένη εβδομάδα χάθηκαν 4 νέοι άνθρωποι, οι 3 εξ αυτών κάτω των 25 χρονών, γεμάτοι όνειρα για το μέλλον.  

Ως Υπουργείο, διευρύνουμε τους δρόμους συνεργασίας που έχουμε με ΜΚΟ και φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, μελετούμε νέες δράσεις και κοινούς στόχους για προαγωγή της καλλιέργειας οδικής κουλτούρας. Επίσης, επεξεργαζόμαστε νέα προγράμματα πρόληψης, αντίστοιχα αυτών που ακολουθούνται σε άλλες χώρες. Στόχος μας ένα ολοκληρωμένο πλάνο στοχευμένων παρεμβάσεων εντός του 2019, ώστε να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση και ευαισθητοποίηση της νεολαίας.

Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα, μέχρι να εμπεδώσει ο κάθε ένας που κυκλοφορεί στο δρόμο την κοινωνική του ευθύνη. Η αυξημένη αστυνόμευση των δρόμων σε συνδυασμό με την επερχόμενη αύξηση των ποινών, κυρίως στις βασικές αιτίες πρόκλησης των θανατηφόρων και σοβαρών δυστυχημάτων, αναμένεται να συνετίσουν τους ασυνείδητους και ανεύθυνους οδηγούς που αδιαφορούν για τις συνέπειες των πράξεών τους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κα Βασιλική Αναστασιάδου και τη Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών κα Σόφη Μιχαηλίδου για τη στενή συνεργασία που είχαμε, ώστε να υλοποιηθεί αυτή νέα επικοινωνιακή εκστρατεία, καθώς και τον Αρχηγό Αστυνομίας και την Τροχαία Αρχηγείου Αστυνομίας μαζί με τους οποίους θα υλοποιήσουμε ένα σημαντικό μέρος της επικοινωνιακής στρατηγικής. Το σημαντικό έργο που όλα αυτά τα χρόνια επιτελεί η Αστυνομία για ευαισθητοποίηση των πολιτών, θα συνεχίσει και θα εμπλουτιστεί, λειτουργώντας υπό το κεντρικό μήνυμα «Σκέψου», και συμμετέχοντας σε νέες δράσεις, όπως για παράδειγμα, η παρουσία μελών της σε πρατήρια βενζίνης σε συνεργασία με τις εταιρείες πετρελαιοειδών της Κύπρου, που πρόθυμα ανταποκρίθηκαν να συμβάλουν στην εκστρατεία.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήθελα, επίσης, να απευθύνω σε όλα τα Μέλη του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας και ειδικότερα στους συνεργάτες μου στο Υπουργείο για τη συμβολή τους, στους Συμβούλους της Κοινοπραξίας ΓΝΩΡΑ – IMR που διεξήγαγαν την έρευνα πάνω στην οποία βασίστηκε ο σχεδιασμός της νέας εκστρατείας, και το Διαφημιστικό Γραφείο Partners, το οποίο ανέλαβε το σχεδιασμό της. 

Τέλος, οφείλω να ευχαριστήσω τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΟΠΑΠ Κύπρου κ. Δημήτρη Αλετράρη, καθότι με την πολύτιμη στήριξη της ΟΠΑΠ Κύπρου θα πραγματοποιηθεί η Β’ Φάση προβολής της εκστρατείας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2019. Με την ευκαιρία, ευχαριστούμε ευρύτερα την ΟΠΑΠ Κύπρου και την Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθόσφαιρας που μέσα από την επερχόμενη συνδιοργάνωσή τους, το ΟΠΑΠ All Star Game, στηρίζουν τον αγώνα μας για πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων. Ταυτόχρονα, ευχαριστώ εκ των προτέρων όλα τα ΜΜΕ – έντυπα, τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά, διαδικτυακά – για τη συνεισφορά τους στην προσπάθεια διάδοσης του μηνύματος μας, και καλώ τον κάθε πολίτη να συνδράμει ώστε το μήνυμα «Σκέψου» να φτάσει στον κάθε οδηγό.

Ας σκεφτούμε όλοι λοιπόν, ότι τα όνειρα μιας ζωής μπορεί να σβήσουν στην άσφαλτο μέσα σε μια στιγμή λόγω απερισκεψίας, απροσεξίας ή απλώς αμέλειας. Είναι καιρός ν’ αλλάξουμε νοοτροπία. Σκέψου λοιπόν!

 

Επιστροφή

© Copyright 2019, ionasnicolaou.eu, All Rights Reserved
Design & Development by Network Solutions LTD