Home ΙΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλία σε αποκαλυπτήρια μνημείου εις μνήμη των πεσόντων Πυροσβεστών ΕΜΑΚ – Αδάμου Αδάμου και Βασίλη Κρόκου, στο Αλεθρικό 

Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2018

Σεβαστοί γονείς, σύζυγοι και συγγενείς των ηρώων μας,
Κυρίες και κύριοι,

Με αισθήματα χρέους και τιμής, αλλά και εθνικής υπερηφάνειας μαζευτήκαμε και σήμερα, για να αποδώσουμε την προσήκουσα τιμή και να εκφράσουμε εκ νέου την αιώνια ευγνωμοσύνη μας στον Αδάμο Αδάμου και στον Βασίλη Κρόκο. Σε δύο από τους 13 ηρωομάρτυρες της φονικής εκείνης έκρηξης, που το 2011 ταρακούνησε συνθέμελα το παγκύπριο και βύθισε την Κύπρο στη θλίψη.

Η Πολιτεία δεν θα επιτρέψει ποτέ να λησμονηθεί η μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου 2011 στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, ούτε να διαγραφούν οι ευθύνες της Πολιτείας. Και η παρουσία της Πολιτείας στη σημερινή εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των δύο παλληκαριών, δια του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη τον οποίο και εκπροσωπώ, δεν αποτελεί παρά την ελάχιστη απόδοση των τιμών που οφείλουμε σε όσους ευόρκως υπηρέτησαν και υπηρετούν αυτή την πατρίδα.

Το ισχυρό κίνητρο που μας έφερε όλους σήμερα εδώ, είναι η βαθιά ανθρώπινη ανάγκη να αναγνωρίσουμε, να αναδείξουμε και να τιμήσουμε τους δύο νέους που αφιέρωσαν τη ζωή τους στον συνάνθρωπο και στον τόπο μας, που έταξαν ως σκοπό στην επαγγελματική τους ζωή, τον δύσκολο και τραχύ δρόμο της προσπάθειας διάσωσης ανθρώπων και περιουσιών.

Τιμώντας το μεγαλείο της θυσίας τους με τον πιο επίσημο τρόπο, έχουμε διακηρύξει με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τον Αδάμο Αδάμου και τον Βασίλη Κρόκο, όπως και τα υπόλοιπα 11 θύματα της έκρηξης στο Μαρί, ως ήρωες. Στη σχετική απόφαση μας, τον Ιούλιο του 2013 αναφέρουμε πως ο Αδάμος, ο Βασίλης και οι συναγωνιστές τους στη μοιραία εκείνη αποστολή «θέτοντας το χρέος υπεράνω της ζωής τους και προτάσσοντας την αγάπη προς την πατρίδα τους, η Πολιτεία αποφάσισε να τους ανακηρύξει ήρωες, ως ελάχιστη αποτίμηση του φόρου τιμής προς την πατρίδα τους».

Αγαπητοί συγγενείς του Αδάμου και του Βασίλη,

Το γνωρίζουμε πως τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει τη φυσική τους παρουσία και τίποτα δεν μπορεί να επαναφέρει την κατάσταση όπως ήταν πριν, όμως το κράτος δεν θα λείψει ποτέ από δίπλα σας. Η θυσία τους αποτελεί τρανή επιβεβαίωση του χαρακτήρα τους, του σθένους, της ανδρείας και της φλογερής αφοσίωσής τους στο καθήκον. Γεγονός που πρέπει να σας γεμίζει με υπερηφάνεια, γιατί αυτοί οι άνδρες γαλουχήθηκαν με προσήλωση στην πατρίδα και το καθήκον.

Να είστε υπερήφανοι, ακόμα, για την κληρονομιά που αφήνουν, όχι μόνο σε εσάς τις οικογένειές τους, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία μας. Η τραγική απώλεια αυτών των ηρωομαρτύρων έγινε η αιτία να αναδειχθούν συσσωρευμένα λάθη και παραλήψεις, σοβαρά και επαναλαμβανόμενα προβλήματα και στρεβλώσεις, αλλά και η διαχρονική ανεπάρκεια του κράτους να αλλάξει κατεστημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες.

Επειδή, όμως, η ζωή συνεχίζεται, έχουμε χρέος να είμαστε δίπλα στις οικογένειες των ανθρώπων που τίμησαν τον όρκο τους. Το χρέος μας απέναντι στις οικογένειες των ηρώων και στην ίδια την κοινωνία, δεν περιορίζεται στην ανάληψη της ευθύνης και στην απόδοση τιμών προς τους ήρωες.  Γι’ αυτό, δώσαμε την υπόσχεση ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ούτε η μνήμη τους να λησμονηθεί, ούτε οι ευθύνες μας ως Πολιτεία να διαγραφούν. Το χρέος της Πολιτείας επεκτείνεται και προς την ίδια την κοινωνία στην οποία πρέπει να δώσουμε απαντήσεις και να την πείσουμε πως έχουμε συνειδητοποιήσει τα σφάλματα που οδήγησαν τη χώρα μας σε αυτή την τραγωδία.

Τα σημάδια του πρωινού της 11ης Ιουλίου, δεν μπορούν παρά μόνο να μας υπενθυμίζουν την υποχρέωση για εκ βαθέων μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα μετατρέψουν τον κρατικό μηχανισμό σε ένα αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια των πολιτών, για τη διασφάλιση της ευημερίας και της ασφάλειας όλων μας. H Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα, προβαίνουμε σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά στον τόπο μας.

Η ευθύνη και το χρέος μας απέναντι στις οικογένειες των ηρωομαρτύρων και στην κυπριακή κοινωνία είναι μεγάλη και γι αυτό, να είστε βέβαιοι, θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε οργανωμένα, να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, και να υλοποιούμε έργα τα οποία διασφαλίζουν την ασφάλεια του τόπου. Υπόσχεσή μας είναι ότι θα πράττουμε ό,τι είναι δυνατό, για να μην θρηνήσουμε ποτέ ξανά τον αδόκητο χαμό τέκνων της πατρίδας μας. Μόνο υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη μπορούμε να αισθανόμαστε γι’ αυτούς τους άνδρες, τους αφοσιωμένους και ενάρετους πυροσβέστες, τους  άρτιους οικογενειάρχες, που με αφοσίωση και αυταπάρνηση, έδρασαν ως κάθε γενναίος φιλόπατρις. Αψηφώντας τον κίνδυνο, προσέτρεξαν στην ακέραιη επιτέλεση του καθήκοντός τους για να διασφαλίσουν με τους συναδέλφους τους τη Ναυτική Βάση, θέτοντας το χρέος υπεράνω της ζωής τους.

Την ίδια υπερηφάνεια συναισθάνθηκαν και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Αλεθρικού, και γι’ αυτό πήραν την πρωτοβουλία να ανεγείρουν ένα μνημείο που θα υπενθυμίζει σε κάθε επερχόμενη γενιά το μέγεθος της αυτοθυσίας τους, τη στιγμή της ανείπωτης τραγωδίας. Σας συγχαίρω θερμά γι’ αυτή σας την πρωτοβουλία.

Οι ανεξίτηλες μνήμες και τα σημάδια του μαύρου εκείνου πρωινού, θα θυμίζουν πάντα το μέγεθος της αυτοθυσίας των παλληκαριών μας, τα οποία τίμησαν την Υπηρεσία τους, τις οικογένειες τους, τους άξιους γονείς και συγγενείς τους, και θα αποτελούν πάντα παράδειγμα φωτεινό για τα παιδιά μας. Η θυσία του Αδάμου Αδάμου και του Βασίλη Κρόκου, όπως και όλων των ηρωικώς πεσόντων στο Μαρί, αποτελεί τρανή επιβεβαίωση του ενάρετου χαρακτήρα, του σθένους, της ανδρείας και της αφοσίωσης στο καθήκον.

Η μνήμη τους θα παραμείνει αιωνία. Τιμή και δόξα στους ήρωες του τόπου μας!

 

 

Επιστροφή

© Copyright 2019, ionasnicolaou.eu, All Rights Reserved
Design & Development by Network Solutions LTD