Home ΙΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης παρέλαβε τις ετήσιες εκθέσεις της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας 

Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2018

Όλες οι καταγγελίες που υποβάλλονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας πρέπει να διερευνώνται διεξοδικά και όσοι υποπίπτουν σε τέτοια παραπτώματα – είτε ποινικά είτε πειθαρχικά – θα πρέπει να διώκονται, υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, παραλαμβάνοντας, σήμερα, τις ετήσιες εκθέσεις της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας για τα έτη 2015, 2016 και 2017.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με την Αρχή, ο κ. Υπουργός ανέφερε:
«Από τις τρεις εκθέσεις που παραλάβαμε σήμερα, μπορούν να εξαχθούν πολλά συμπεράσματα αναφορικά με τη συμπεριφορά των μελών της Αστυνομίας, καθώς επίσης και για το σημαντικό έργο που επιτελεί η Αρχή. Γι’ αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ τόσο τον Πρόεδρο όσο και όλα τα μέλη της Αρχής, όπως και τους συνεργάτες τους γιατί επιτελούν ένα έργο που έχει δώσει σημαντικά μηνύματα όσον αφορά την προσπάθεια μας να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα στον τόπο μας.

Θέλω να επισημάνω ότι μέσα από τις εκθέσεις φαίνεται ότι ο κόσμος έχει αγκαλιάσει με εμπιστοσύνη την Αρχή, αφού τα παράπονα που φτάνουν στην Αρχή είναι αυξημένα. Την ίδια ώρα παρατηρούμε ότι μειώνονται διαρκώς οι περιπτώσεις των παραπόνων, που μετά από την ενδελεχή έρευνα που γίνεται, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με ποινική ή άσκηση πειθαρχικής δίωξης εναντίον μελών της Αστυνομίας. Αυτό σημαίνει ότι οι περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας, κακοποίησης πολιτών, παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή γενικότερα απρεπούς συμπεριφοράς που συνιστά πειθαρχική παράβαση, περιορίζονται. Συνεπώς, βελτιωνόμαστε.

Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω την Αρχή για τη δουλειά που κάνει και που μας δίδει δείκτες αξιολόγησης των αποτελεσμάτων που καταδεικνύουν το σημαντικό έργο που επιτελείται αυτή τη στιγμή στην Αστυνομία. Είναι σαφές ότι η απόφαση που λήφθηκε σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα όπως όλα τα παράπονα – που προέρχονταν δηλαδή από πολίτη εναντίον μέλους της Αστυνομίας και υποβάλλονταν είτε στην Αστυνομία είτε αλλού - να διερευνώνται από την Αρχή και όχι από την Αστυνομία, ήταν μια σωστή ενέργεια που ενίσχυσε την εμπιστοσύνη που επιβάλλεται να χαρακτηρίζει την Αρχή. Αναμένω ότι αυτή η εμπιστοσύνη και η αντικειμενικότητα στη διερεύνηση των παραπόνων θα ενισχυθεί περαιτέρω με την ανάθεση των ανακρίσεων σε ανακριτές που θα προέρχονται από το δικηγορικό σώμα και όχι από πρώην μέλη της Αστυνομίας. Βέβαια, εξέφρασα την ανησυχία μας ώστε να μην επηρεαστεί η αποτελεσματικότητα των ερευνών, γιατί πολιτική μας είναι ότι όλες αυτές οι καταγγελίες πρέπει να διερευνώνται διεξοδικά και όσοι υποπίπτουν σε τέτοια παραπτώματα – είτε ποινικά είτε πειθαρχικά – θα πρέπει να διώκονται».

Ο κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι η πολιτική της επίδειξης μηδενικής ανοχής σε τέτοια φαινόμενα και απαράδεκτες συμπεριφορές έχει αποδώσει μέχρι σήμερα και έχει βελτιώσει την Αστυνομία. Αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί με τον ίδιο αποφασιστικό τρόπο και θα ενισχυθεί περισσότερο μέσα από τις ανακρίσεις που θα γίνονται υπό τη νέα μορφή.
Επιπρόσθετα, είπε, συζητήθηκαν και κάποια ειδικότερα θέματα που θα βοηθήσουν περαιτέρω τη λειτουργία της Αρχής και την αντιμετώπιση των περιστατικών που διερευνά, για τα οποία έχουμε συμφωνήσει να προχωρήσουμε στη λήψη νομοθετικών και άλλων μέτρων.Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Αρχής κ. Ανδρέας Πασχαλίδης, ευχαρίστησε τον Υπουργό, σημειώνοντας ότι οι εισηγήσεις τους βρήκαν ανταπόκριση από τον κ. Υπουργό και ότι όσα έχουν εισηγηθεί θα τα προωθήσει.

Ο κ. Πασχαλίδης επεσήμανε, επίσης, ότι η καινοτομία να διοριστούν δικηγόροι στη θέση πρώην αστυνομικών για να εκτελούν χρέη ανακριτών, δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την συνδρομή του Γενικού Εισαγγελέα και του Υπουργού Δικαιοσύνης.
Και πρόσθεσε: «Οφείλω να πω ότι η διαπίστωση μας είναι ότι η Αστυνομία έχει βελτιωθεί πάρα πολύ, η συμπεριφορά της έχει αλλάξει κατά πολύ, έχουν και οι ίδιοι δείξει προθυμία να συμπεριφέρονται στα πλαίσια εκείνα που όλοι μας θέλαμε να συμπεριφέρονται και πιστεύω ακράδαντα ότι η συνδρομή της Αστυνομίας θα συνεχιστεί σε βαθμό που αν είναι δυνατόν, και αν ποτέ υπάρξει τέτοια πιθανότητα, επιτροπές όπως την δική μας να μην είναι ανάγκη να υπάρχουν».  

Επιστροφή

© Copyright 2019, ionasnicolaou.eu, All Rights Reserved
Design & Development by Network Solutions LTD